Pospíšil: V regionech potřebujeme zajímavé osobnosti

28. 11. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Jan BUMBA, moderátor

V roce 2010 získala ve sněmovních volbách TOP 09 společně se STAN 16,7 procenta hlasů. V roce 2013 to bylo 12 procent a letos v říjnu už bez Starostů 5,3 procenta. Vyjádřeno mandáty je to 42, 26 a 7 poslanců. Nestraší Vás tato tendence?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Ta tendence mě straší. I to je důvod, proč jsem se rozhodl kandidovat na post předsedy TOP 09 a pokusit se stranu opět zvednou k původním výsledkům, které jste jmenoval. Sám vidíte, že moje kandidatura není dána tím, že bych toužil po vysokých funkcích. Má filozofie byla postavena a je postavena na principu pomoci TOP 09 a opět obnovit důvěru jejích předchozích voličů, kteří v těchto volbách volili jiné politické strany.

Jan BUMBA, moderátor

V jakém stavu je podle Vás TOP 09 nyní?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

TOP 09 není v dobrém stavu. Kdo by tvrdil opak, tak by lhal. Ostatně všichni delegáti, kteří vystupovali o víkendu na sněmu, říkali, že nejsme v dobrém stavu. Situace je všem členům TOP 09 jasná. Nejsme ale ve stavu smrti. Dostali jsme se do parlamentu a je zde velká šance začít stranu obnovovat a lépe se připravit na příští komunální volby. To je moje předsevzetí. Více pracovat na tom, abychom pro příští volby byli lépe připraveni a lépe v nich uspěli.

Jan BUMBA, moderátor

Co zapříčinilo obrovský propad voličské přízně?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Na to není jednoduchá odpověď. To bude více jevů dohromady. Mění se společenská atmosféra. Došlo k tomu, že Karel Schwarzenberg už není tak viditelnou osobností, jak byl při vzniku TOP 09, pokud hovoříte o původních číslech. Je to dáno tím, že někteří voliči byli unaveni z volby TOP 09. Je určitá skupina voličů, která permanentně hledá nové subjekty, a to nemyslím nijak ve zlém. Měli tady nabídku strany Pirátů. Myslím si, že zvláště v Praze nám nemalá část voličů, kteří původně volili TOP 09, přešla k Pirátům. Někteří voliči měli pocit, že nejsme dostatečně pravicoví a vrátili se k ODS. Důvodů je celá řada. Je třeba zanalyzovat si jednotlivé pohnutky. Myslím si, že jsme se stali pro naše voliče méně atraktivní. Teď budeme dělat vše pro to, abychom se stali více atraktivními. Zní to jako fráze, ale konkrétním krokem třeba u komunálních voleb je oslovit zajímavé osobnosti v regionech, nabídnout jim spolupráci a případně místa na našich kandidátkách. Není žádný zázračný recept. Bude to drobná práce. Uvidíme, jestli půjde nebo přinese konkrétní výsledky. Já doufám, že ano. Ale to ukáží až volby. 

Jan BUMBA, moderátor

Zmiňoval jste, že někteří voliči stále hledají nové subjekty. TOP 09 byla svého času v politice taky něčím novým. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Ano. 

Jan BUMBA, moderátor

Po volbách v roce 2010 měla i několik ministrů. Finance vedl Miroslav Kalousek, zdravotnictví Leoš Heger, práce a sociální věci Jaromír Drábek. Vy jste se s nimi potkával jako ministr spravedlnosti za ODS. Myslíte, že TOP 09 nenaplnila očekávání, že to byla nová síla, lidé jí dali důvěru, ale že zklamala, když byla u moci? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To je problém celé tehdejší vlády, ve které jsem také seděl. To je problém tří pravicových stran, které vládu tvořily, kdy byl mediální obraz této vlády mnohem horší, než by si ta vláda zasloužila. Byl ovlivněn mnohými skandály a problémy, které se týkaly konkrétních členů vlády. Vládě se nepodařilo nikdy odprezentovat, co pozitivního udělala. Mohu hovořit za sebe. Já jsem tehdy prosadil nový občanský zákoník, který je úplně fatální změnou občanského práva. Dneska chodím po odborných konferencích, kdy mi i odpůrci toho zákona říkají, že je dobře, že jsme to tehdy prosadili. Ta změna je jednoznačně pozitivní. Tehdy ale byly kolem těchto reformních kroků, ať už v oblasti fiskální nebo sociální politiky, v zásadě pouze negativní zprávy. To je podle mě důvod, proč pravicová vláda po posledních skandálech, spojených třeba s premiérem Nečasem, utrpěla obrovskou mediální ránu a nakonec odstoupila. Pravicové strany nesou mediální důsledky svého vládnutí dodnes. Týká se to nejen TOP 09.

Jan BUMBA, moderátor

Říkáte mediální ránu, ale zní to, jako kdyby byla média něco odtrženého od reality.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

V žádném případě to nechci takto říci. Chci pouze říci, že ta vláda, kdybychom dnes vzali její výsledky a snažili jsme se je objektivně zhodnotit a srovnali jsme to třeba s vládou Bohuslava Sobotky, tak pravicové vlády udělaly více práce a prosadily více reformních kroků než vláda Bohuslava Sobotky. Ale díky tomu, že byly zatíženy skandály konkrétních členů a konkrétními kauzami, tak byl celkový dojem z vládnutí mnohem horší, než jaké byly konkrétní výsledky, které zapadly.

Jan BUMBA, moderátor

Když ale hovoříme o obrazu, který po sobě vláda zanechala, tak určitě nemůžete říct, že by média nějak šetřila vládu, která tady byla dosud, že by média nějak nadržovala Andreji Babišovi.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To jsem neřekl.

Jan BUMBA, moderátor

Jak je možné, že si Nečasova vláda odnesla negativní punc a Sobotkova/Babišova vláda si odnáší spíše punc toho, že to byla úspěšná vláda, za které rostly platy a důchody?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To je dáno několika faktory. Zaprvé chci říct, že z toho vůbec neviním média. Považuji za laciné, když se politici na média vymlouvají. Mediální obraz byl dán zaprvé konkrétními kauzami jednotlivých členů vlády, které v době Sobotkovy vlády nebyly. To je objektivní fakt. Zadruhé tím, že se dařilo Sobotkově vládě po delší dobu vytvářet dojem, že spolu tři politické strany lépe spolupracují, zatímco u předchozích pravicových vlád díky chování Věcí veřejných vytvářela vláda Petra Nečase od počátku dojem větší rozhádanosti, kterou vnímají voliči velmi negativně. Třetí problém je, že pravicové vlády vládly v době ekonomické krize. Řešily obrovské deficity a musely prosazovat restriktivní fiskální politiku. Zatímco Sobotkova vláda, a není to její zásluha, vládla v době obrovského ekonomického boomu a v době obrovského růstu ekonomiky. Přesto měla zadlužené rozpočty. Sobotkova vláda ale mohla zvyšovat důchody a přidávat peníze, protože ty peníze díky ekonomickému růstu měla. Pravicové vlády vládly v době ekonomického propadu. 

Jan BUMBA, moderátor

Spočítal byste, kolikrát se Vás už za poslední dva dny někdo ptal, jak budete vycházet s Miroslavem Kalouskem?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To je dobrá otázka do ankety. To je základní otázka, kterou mi kladou všichni redaktoři.

Jan BUMBA, moderátor

Takže se bez toho žádný rozhovor neobešel?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Ne, to je evergreen. Doufám, že i Vy tuto otázku položíte.

Jan BUMBA, moderátor

Zkusím ji nějak variovat. Budete se jako předseda snažit usměrňovat vystupování Miroslava Kalouska ve sněmovně? Budete ovlivňovat chování poslaneckého klubu? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já jsem všeobecně znám jako člověk, který je konsensuální a snaží se s lidmi vždycky dohodnout. To bude i moje snaha s Miroslavem Kalouskem, se kterým normálně komunikuji. Od mého záměru, že budu kandidovat, jsme spolu měli již několik schůzek, které byly velmi věcné. Debatujeme o tom, kterým směrem směřovat TOP 09. Je třeba říci, že Miroslav Kalousek uspěl ve volbách, je v Poslanecké sněmovně a je předsedou poslaneckého klubu. Já budu dělat vše pro to, aby měl předseda strany dobré vztahy a komunikoval s předsedou poslaneckého klubu. Zažil jsem doby, kdy předseda strany válčil s předsedou poslaneckého klubu. To vede vždy k tomu, že tím strana trpí, působí nejednotně a fakticky je její obraz velmi poškozován. Za mě bude maximální snaha se s Miroslavem Kalouskem bavit. Samozřejmě se budeme bavit o naší taktice na půdě Poslanecké sněmovny. 

Jan BUMBA, moderátor

Sázíte tedy na svoji schopnost komunikace, na to, že jste konsensuální člověk, že se dohodnete, nebo připadá v úvahu v nějaké fázi to, že řeknete, že jste předseda? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Doufám, že se dohodneme. Samozřejmě předsedou strany jsem já, tak je to postaveno. Miroslav Kalousek je ale zakladatel a já se v mnoha věcech budu s Miroslavem Kalouskem minimálně radit, jak postupovat dál. Konečné slovo ale budu mít já, tak to je. Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem ale TOP 09 vymysleli, vytvořili a já chci pokračovat v jejich práci. Samozřejmě budu navazovat na jejich myšlenky a ideály. To je to, co vytvořilo TOP 09 a co ji dělá specifickou. Když ale dva lidé dělají totéž, tak to není totéž. Budu to dělat svým stylem, tedy trošku jiným stylem, než je styl Miroslava Kalouska.

Jan BUMBA, moderátor

Jste europoslancem. Myslíte, že Vás tato okolnost může limitovat ve výkonu funkce předsedy strany?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Polovinu týdne politicky pracuji v České republice a přibližně polovinu týdne pracuji v Bruselu. Práce europoslance není jenom o tom sedět v kanceláři v Bruselu. Permanentně jezdím po České republice, přednáším o Evropské unii a debatuji s lidmi. Tuto politickou práci budu dělat dál, protože jsem politik, nejsem úředník, který má jenom sedět v kanceláři. Mým cílem je přesvědčovat a vysvětlovat lidem, co se děje v Evropském parlamentu a vysvětlovat jim, a v dnešní době to je zvláště důležité, proč je důležité, že jsme členy Evropské unie a jaké výhody nám Evropská unie přináší. Překvapuje mě velký skepticismus k tomu, že by europoslanec mohl v České republice vést politickou stranu. Je to tak třeba na Slovensku, kde je největší opoziční strana vedená velmi úspěšně panem Sulíkem. Naopak bych vnímal, že ve chvíli, kdy mnoho lidí děsí to, jak se u nás rozvíjí euroskepticismus, je dobře, když je tady člověk, který má silný politický mandát, dělá evropskou politiku a bude mít větší možnost vysvětlovat lidem výhody Evropské unie. Já to naopak chci využít jako výhodu. Chci přinášet evropská témata více do Čech a debatovat o nich. 

Jan BUMBA, moderátor

Když se ještě vrátím k Vaší osobní motivaci. Proč jste do toho šel? Proč jste chtěl být předsedou TOP 09? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Protože nechci, aby byla tato strana ohrožena a aby v budoucnosti zanikla. Ve chvíli, kdy se nerýsovali jiní silní kandidáti, jsem se rozhodl, že do toho půjdu a pokusím se TOP 09 zvednout k původním číslům, které jste na počátku citoval. Je to výzva. Česká republika potřebuje proevropskou, pravicovou a nepopulistickou stranu, jako je TOP 09. V dnešní době, kdy rostou preference Andreje Babiše, pana Okamury a jiných a vypadá to, že to bude jejich vláda, tak je pro demokracii v této zemi každá demokratická strana potřebnou. Byla by škoda, aby byla TOP 09 na hraně své životnosti a aby setrvávala na pěti procentech. Když se k tomu nikdo jiný nehlásí, tak jsem tuto výzvu převzal já. Určitě to není z důvodu kariérismu. Neočekávám od toho konkrétní prospěch.

Jan BUMBA, moderátor

Není to ale tak, že lidé nestojí o liberální proevropskou stranu? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Doufám, že to tak není. Udělám vše pro to, abych jiným způsobem lidem vysvětloval, proč je TOP 09 pro českou politiku potřebná. Pokud se ukáže, že se to nedaří, tak pak možná bude platná Vaše teze. Stále ale doufám, že si lidé v České republice uvědomují význam svobody a demokracie. Uvědomují si, že svoboda a demokracie nejsou automatické a že sliby oligarchy, který jim říká, že jim zvedne důchody a postará se o ně a zajistí jim blaho, jsou sice krásné sliby, ale dláždí cestu do pekla a cestu k postupnému autoritativnímu režimu. Svoboda a demokracie je něco, co tady máme v zásadě teprve od roku 1989 a musíme to ochraňovat. Proto tu má být TOP 09, která tyto hodnoty považuje za strašně důležité. Pokud to dneska není módní a atraktivní, tak nás to nemá vést k tomu, že tyto hodnoty opustíme. Přemýšlejme, jak to třeba lépe vysvětlovat. 

Jan BUMBA, moderátor

Co si dnes lidé myslí o straně TOP 09? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To nedokážu úplně říci, protože žiji v určité sociální bublině lidí, kteří TOP 09 podporují, anebo souhlasí s hodnotami, které TOP 09 vyznává. TOP 09 má stále velmi atraktivní program a pokud ho bude vysvětlovat jinou formou a pokud získáme další tváře, tak šance na obrodu strany tady je.

Jan BUMBA, moderátor

Nebojíte se, že je TOP 09 v očích řady lidí stranou pro poměrně malou skupinu pražských elitářů?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Musíme přesvědčit ty, pro které jsou svoboda a demokracie důležité a kteří si myslí to, co říkáte, že nejsme pouze stranou pro elitáře. Také jsem to zaznamenal při debatě o tom, proč jsme takto špatně dopadli. Mnoho lidí mi říkalo: „Víte, mně se program středopravicové proevropské strany líbí, ale mám pocit, že nám TOP 09 nenabízí příliš konkrétní řešení.“ TOP 09 má skvělý volební program, ale je faktem, že je třeba ho do budoucna rozpracovat ke konkrétním řešením, co konkrétně voličům nabízíme. Obecné teze žádné voliče uspokojit nemohou. Chci dále pracovat s naším volebním programem a chci z něj vytáhnout konkrétní věci, které, byť jsme malá politická strana se sedmi poslanci, budeme schopni v podobě poslaneckých návrhů předložit do parlamentu. Chci, aby lidé viděli, že navrhneme konkrétní věci.

Jan BUMBA, moderátor

Jak chcete osobně přispět k tomu, aby TOP 09 oslovila i lidi v menších obcích, protože při posledních sněmovních volbách to bylo jasně vidět i při sčítání hlasů, že sněmovní existenci TOP 09 zachránil jeden vltavský břeh Prahy.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Sám mám kancelář v Ostravě. Jezdím tam jako europoslanec. Musíme začít oslovovat v regionech zajímavé osobnosti, které vyznávají podobné hodnoty jako my. Nabídnout jim spolupráci a nabídnout jim třeba účast na komunálních kandidátkách. To se mnou musí ale dělat naši regionální členové. To nezajistí Jiří Pospíšil ani jiný předseda TOP 09. V regionech můžeme sílit jenom tehdy, pokud budeme mít v každém regionu několik viditelných známých tváří, které se s námi budou identifikovat. Lidé v regionech pak uvidí, že tady ten ředitel základní školy kandiduje nebo podporuje TOP 09, tak asi ta strana nebude úplně špatná. Sebelepší předseda, pokud sídlí v Praze, není schopen oslovit celou republiku, pokud je strana pouze v podobě "pražské kavárny". To už byl kdysi omyl zakladatelů ODA, že strana může mít pouze několik příznivců a intelektuálů v Praze. Každá strana, která chce dlouhodobě přežít, musí mít alespoň základní regionální zakotvení. Nám se bohužel stalo, že třeba na Moravě nebo v krajích, jako je třeba Severomoravský kraj, máme dnes pouze několik komunálních politiků. TOP 09 existuje na severní Moravě v zásadě pouze sporadicky. To jsou výzvy, na kterých musí vedení pracovat.

Jan BUMBA, moderátor

V rozhovoru pro Aktuálně.cz jste řekl: „Určitě nebudu relativizovat nebezpečí Andreje Babiše, Tomia Okamury a komunistů pro českou politiku." Nebojíte se, že by na vás mohla ulpět nálepka strany, jejímž jediným programem je antibabiš? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Snažil jsem se vysvětlit, že vedle programu "antibabiš", já bych to pojmenoval jinak, se chceme bavit i o konkrétních věcech, které máme v našem programu. Chtěl bych ty věci více prezentovat a některé případně i předložit v podobě poslaneckých návrhů. Pořád si myslím, že je nutné hájit svobodu a demokracii a varovat před jejich ohrožením. Pokud tady hrozí vláda pana Babiše, který je trestně stíhán, za podpory komunistů ani ne třicet let od pádu komunismu v České republice, která by byla spojená s vládou pana Okamury jako absolutního populisty, tak je třeba na to upozorňovat a je třeba to kritizovat. Nemůže to ale být to jediné, co TOP 09 bude dělat. Jenom kvůli tomu, že teď není módní svobodu a demokracii hájit, protože bohužel nemalá část voličů považuje svobodu a demokracii za něco automatického, to ale nebudeme opouštět. Svoboda a demokracie jsou pro nás důležité. Vedle programu, který je na ochranu svobody a demokracie a parlamentarismu v České republice, budeme řešit i konkrétní věci a rozvíjet regiony.

Jan BUMBA, moderátor

Je kritika Andreje Babiše, kterou se do velké míry prezentovala TOP 09 v uplynulém volebním období, dobrá taktika?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Nevím, jestli to ukázalo jako dobrá taktika. Jak už jsem ale řekl, jenom proto, že něco v určitou chvíli není módní, tak to přece nemůžeme opustit a vzdát se pravdy, pokud jsme přesvědčeni o tom, že to je pro tuto zemi důležité. Dál budu kritizovat a upozorňovat na všechna nebezpečí pro českou demokracii, ale to nemusí být pouze Andrej Babiš, to mohou být i jiná ohrožení. Za velký problém považuji putinovský režim v Rusku. Když se podíváte na zprávy Bezpečnostní informací služby, jak u nás Rusko permanentně posiluje, tak každý rozumný člověk by měl tyto zprávy číst velmi vážně a měl by být velmi vystrašen tím, co putinovský režim v České republice páchá a jak sbírá informace. Vedle toho chci, aby naše strana ze svého volebního programu rozpracovala i konkrétní věci, které budeme nabízet. Chci, abychom byli stranou, která považuje za velmi důležitou hodnotu vzdělání. Máme konkrétní návrhy. Máme je sice zatím rozpracované spíše teoreticky, ale chci, aby dostaly konkrétní podobu.

Jan BUMBA, moderátor

Chápu to tak, že jako předseda budete klást větší důraz na pozitivní sdělení, než na neustálou kritiku? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Kritizovat budeme, pokud budeme mít pocit, že je zde ohrožena demokracie a svoboda. Vedle toho ale chci, abychom z našeho programu předkládali i pozitivní řešení. Je to doplnění komplexu, nikoliv že bychom něco opouštěli.

Jan BUMBA, moderátor

Je pro Vás zcela vyloučena spolupráce s hnutím ANO?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Jasně říkáme, že to je základ naší politiky. Ve chvíli, kdy hnutí ANO nebude standardní politickou stranou, ale bude to v zásadě hnutí sympatizantů, příznivců a zaměstnanců Andreje Babiše, tak s tím těžko můžeme spolupracovat.

Jan BUMBA, moderátor

Hnutí ANO bez Andreje Babiše už by byl partner?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Je otázka, jak by hnutí ANO bez Andreje Babiše vypadalo. Kdyby bylo hnutí ANO standardní politickou stranou, tak se s ním můžeme bavit o určité spolupráci. Ale to není varianta, která se skloňuje v médiích, kdy Andrej Babiš odejde z čela hnutí ANO, nebude premiérem, ale hnutí ANO bude dále řídit ze své pracovny. Tohle není změna.

Jan BUMBA, moderátor

Varianta Kaczyński. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Ano, přesně. To je polská varianta Kaczyňski, který fakticky dál řídí a ovládá svoji stranu, akorát není premiérem. Za deset, dvacet let, kdy se hnutí ANO transformuje do standardní politické strany, tak je samozřejmě možné bavit se o spolupráci. To je hypotetická a teoretická varianta. Bůhví, co bude za dvacet let. V tuto chvíli je ale hnutí ANO Andrej Babiš.

Jan BUMBA, moderátor

V tuto chvíli jsou Vaši nejbližší političtí partneři kdo?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Jsou to strany středopravice. Osobně považuji za velmi důležité komunikovat a do budoucnosti se bavit o spolupráci s hnutím Starostů a nezávislých. Myslím, že byla škoda, někdo to může popsat i chybou, že se tyto dvě strany rozešly a každá kandidovala samostatně a dostala kolem pěti procent. Když se podíváte na součet, tak obě strany měly dohromady to, co byl společný výsledek před čtyřmi roky. Voliči tam jednoznačně jsou. To je první partner. Samozřejmě bych byl velmi rád, kdybychom více spolupracovali s KDU-ČSL. Nezapomeňte, že dneska spolupracujeme se STAN a s KDU-ČSL právě v Evropském parlamentu v Evropské lidové straně, což je frakce, která sdružuje demokratické středopravicové strany v Evropě. Tam je za Českou republiku TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Tyto strany spolu skvěle spolupracují a mají sedm poslanců. Je logické, aby tyto strany uvažovaly do budoucna o společné kandidátce do Evropského parlamentu. Logické je, že partnerem je pro TOP 09 v mnoha věcech i ODS.

Jan BUMBA, moderátor

Ale ODS od vás odlišuje pohled na Evropu?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

ODS má na Evropu jiný pohled. Už jenom tím, že ODS sedí v Evropě v jiné politické frakci, než sedíme my s lidovci a STAN. 

Jan BUMBA, moderátor

Já teď myslím český parlament. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Tak to samozřejmě. Národní pohled politických stran na Evropu je ale potom důsledkem toho, v jakých frakcích sedí europoslanci v Evropském parlamentu. Pohled ODS na Evropu je jiný. Odráží se to v tom, že my sedíme v Evropské lidové straně, která je proevropská a sdružuje středopravicové strany, a ODS je v ECR, která sdružuje pravicové strany, které mají na Evropu skeptičtější názor.

Jan BUMBA, moderátor

Pokud se Vám podaří TOP 09 stabilizovat, na jaký volební výsledek ve sněmovních volbách podle Vás reálně má? Kolik procent voličů může oslovit strana tohoto typu?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Byl bych velmi šťastný, kdybychom se začali postupně přibližovat dvoucifernému výsledku. Klíčové pro mě je, aby TOP 09 nebalancovala na hraně žití, aby nebalancovala kolem pěti procent. Ve chvíli, kdy má strana pět procent, řeší více sama sebe, své přežití a neřeší to, co udělá pro voliče a proč a jakou formou má ovlivňovat politiku v dané zemi. 

Jan BUMBA, moderátor

Takže myslíte, že deset procent je reálných? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Deset procent bych považoval za velmi dobrý výsledek. Uvidíme také, zda se podaří pro příští volby třeba domluvit nějakou koalici. To je otázka. Ale deset až patnáct procent jsou voliči, kteří potenciálně mohou TOP 09 volit.

Zdroj: Interview Plus, ČRo Plus, 27. 11. 2017

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme