Pospíšil: TOP 09 je aktivní opozicí s vlastními návrhy

26. 3. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Jan MOLÁČEK, moderátor

Čemu se v těchto dnech primárně věnujete v Evropském parlamentu nebo na české politické scéně? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Věnuji se jak Evropskému parlamentu, tak české politické scéně. Včera jsem měl velkou debatu ve svém výboru v Bruselu na téma dvojí kvality potravin. V české politice se věnuji komunální politice. Dnes od rána řeším otázku pražského volebního programu.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Dá se to stíhat?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Zatím to stíhám. Jsem zvyklý pracovat od rána do večera. Nemám rodinu, tak pracuji i o víkendech.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Vláda Andreje Babiše v demisi má za sebou sto dnů. První kroky má za sebou ve druhém funkčním období také nově zvolený prezident Miloš Zeman. Jakou by od Vás dostala vláda za těch prvních sto dnů známku?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Vláda podle mého názoru dělá kroky, které dělat nemá. Protože byť se to dnes zesměšňuje a považuje se to za nedůležitou věc, tak jsme parlamentní republika a vláda, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny, má být udržovací vláda. Pan Babiš na to reaguje tím, že říká: „Makáme a ústava není důležitá. Důležité je makat.“ Já si myslím, že ústava důležitá je a překračování ústavy třeba v personálních čistkách, které tato vláda provádí, anebo velkých finančních závazcích, kdy se slibují peníze všem, jsou podle mě kroky, které nemá takováto vláda dělat. Vládu z tohoto pohledu nehodnotím dobře. Vadí mi, že si vláda bez důvěry hraje na vládu, která tady bude vládnout celé čtyři roky, a to není pravda. Andrej Babiš mate veřejnost a vytváří dojem, že chce vládnout, že vyhrál volby a my ostatní mu v tom bráníme. To ale není pravda. Vyhrál volby s 30 %, ne s 51 %. Musí tedy najít podporu koaličního partnera, podporu v Poslanecké sněmovně a získat důvěru. Pak si může vládnout. Volby vyhrál, my to respektujeme, ale vyhrál je s 30 % a nikoliv 51 %.

Jan MOLÁČEK, moderátor

A co prezident? Mezi ním a vaší stranou je otevřená nevraživost. Většina politiků, kteří odešli v průběhu inauguračního projevu, byla z vaší strany a byl jste to i Vy osobně. Mohou se vztahy mezi vaší stranou a hlavou státu zlepšit? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Víte dobře, že jsme k Miloši Zemanovi celou dobu jeho mandátu věcně kritičtí. Celá TOP 09 odešla z Vladislavského sálu ve chvíli, kdy v inauguračním projevu, což je z pohledu české ústavnosti a státnosti mimořádná chvíle, prezident napadá veřejnoprávní média, napadá Českou televizi. U toho jsme nechtěli být, protože naše přítomnost legitimizuje taková slova prezidenta. Proto jsme odešli. A to bylo podle našeho názoru správné. Náš odchod byla fakticky tichá kritika Miloše Zemana. Miloš Zeman v tuto chvíli pokračuje ve své předchozí pozici. Je partnerem a spojencem pana Babiše. Čekal bych od něj mnohem větší tlak na to, aby Andrej Babiš už sestavil vládu, která získá důvěru v Poslanecké sněmovně. Teď žijeme v jakémsi provizoriu. Vláda nemá důvěru a nemá tak dělat klíčové důležité kroky. Jak vítězové voleb, tak prezident by se měli snažit najít řešení pro vládu, která bude mít důvěru parlamentu a bude moci kroky, které dneska kritizujeme, dělat.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Očekáváte, že jednání mezi ANO a ČSSD, která v těchto dnech probíhají, skončí dohodou a vláda s důvěrou parlamentu vznikne?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Předpokládám, že ano. V ČSSD je velká vůle jít do vlády s hnutím ANO. Je to i určité řešení pro stranu, která ve volbách příliš neuspěla a která je ve vnitřní krizi. Je tam křivda, je tam napětí a to, že půjde do vlády, je pro ČSSD možná určité východisko. Já to respektuji, je to jejich rozhodnutí. Ve chvíli, kdy se dohodnou na postech, jestli budou mít čtyři nebo pět ministerstev, to je dnes asi hlavní předmět sporu, tak ČSSD do vlády půjde. Vznikne tady levicová vláda, to je třeba říci. Hnutí ANO se tím hlásí k levici, protože ta vláda bude postavena primárně na koaličním partnerovi ČSSD a na podpoře KSČM. Návrhy, které z vlády půjdou, budou převážně levicové. Ve chvíli, kdy bude chtít být ČSSD více samostatnou stranou a začne svého hlavního partnera zlobit, tak Andreji Babišovi velmi rychle přeskočí hlasy pana Okamury a sto patnáctka, která dnes v parlamentu je, to znamená hlasy poslanců ANO, KSČM a SPD, bude fungovat. Přeji ČSSD, aby byla ve vládě silným partnerem, ale jsem k tomu skeptický, protože ve chvíli, kdy začne ČSSD zlobit, bude v parlamentu nahrazena hlasy SPD.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Co si od takové levicové vlády slibujete? Vy jste strana pravicová, takže bych logicky očekával, že od takové vlády příliš mnoho pozitivního neslibujete.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

My určitě nerazíme teorii spálené země. To znamená, že čím hůře, tím lépe. To byla kdysi taktika Miloše Zemana, když byl v aktivní politice opozičním lídrem. Je logické, že mnoho návrhů, které budou vycházet z programu KSČM a ČSSD, my podporovat nemůžeme. V parlamentu budeme připravovat vůči takovýmto návrhům alternativní řešení. Jsme na to připraveni a už nyní tvrdě pracujeme. Neplatí teze, kterou šíří pan Babiš, že opozice nic nedělá a nepracuje. My jsme tento týden například připravili a předložili novelu trestního zákoníku, která má výrazně zpřísnit tresty za týrání zvířat. To je důležitá rozsáhlá novela. Pracovali jsme na ní týdny a je to reálná práce. Není to tak, že bychom seděli a nic nedělali, jak tvrdí pan Babiš.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Pokládáte v tuto chvíli nějakou prioritu za zásadní? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Je to dva dny starý návrh, takže je to poslední aktualita a pro mě osobně priorita. Já se ochranou zvířat zabývám dlouhou dobu a je to jedno z témat, které TOP 09 vždycky řešila. Je to ale jenom jedno z témat. Jsme připraveni být aktivními a navrhovat vlastní zákony. Pokud budou vládní návrhy levicové, budeme předkládat alternativy.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Dokážete si představit, že vláda ČSSD a ANO získá pro své návrhy také hlasy vašich poslanců? Teď bude mít 93 poslanců, takže bude muset pro každý návrh získat ještě osm hlasů, aby prošel. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Půjde-li o návrhy, které budou v souladu s naším volebním programem, které nebudou mít silný politický obsah typu výše zdanění a tak dále, tak jsme připraveni takový návrh podpořit. Příkladem je třeba týrání zvířat, které není ani pravicové ani levicové. To je otázka etického vztahu k živým bytostem. Pokud takovéto návrhy přijdou z vlády, tak je podpoříme. Nepředpokládám, že bychom automaticky podporovali většinu návrhů budoucí levicové vlády, ale budeme to striktně posuzovat pohledem našeho programu. Nebudeme dělat žádné vzdory typu: „Protože to navrhuje vláda, tak to nepodpoříme.“ Vždycky budeme řešit obsah konkrétního zákona a konkrétního návrhu.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Očekáváte, že k takovýmto shodám bude docházet často nebo spíš méně často? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Kdyby třeba vznikla vláda hnutí ANO a ODS, což byla také alternativa, o které hovořil pan Babiš, asi by shoda s naším programem byla větší, než když tady vzniká vláda, ve které bude zakomponována programově i KSČM. My vycházíme z našeho volebního programu. Pokud zde vzniká levicová vláda, kdy tichý partner v této vládě bude KSČM, tak bude shoda spíše méně než více. Vždycky to budeme ale věcně posuzovat a nebudeme dělat žádné politické vzdory. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Registrujete volání po spolupráci, případně dokonce sjednocení programově blízkých stran s obdobným počtem poslanců ve sněmovně?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Já jsem s tímto dokonce i kandidoval na post předsedy TOP 09. Říkal jsem, že je třeba, aby tři malé strany, které mají kolem 5 %, v mnoha oblastech mají podobný program a jsou hlavně proevropské, spolupracovaly. To se snažím naplnit. V Praze vytváříme společný projekt. Spojili jsme síly pro Prahu. To je důležitá věc, kdy debatujeme s mnohými odborníky a připravujeme program, který by řešil problémy města. Je zřejmé, že paní Krnáčová a její tým ty problémy nevyřeší. Ale není to jen Praha. V některých věcech si dovedu představit spolupráci i s ODS.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Když už jste zmínil Prahu, tak se tady rýsuje společná kandidatura ve volbách mezi TOP 09 a Starosty a nezávislými. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

To už je domluvené.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Vy byste měl být kandidátem na primátora.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

To uvidíme. Jsme demokratické strany a nyní jednáme s nezávislými osobnostmi, které bychom také na kandidátku rádi získali. Budeme jednat například i s KDU-ČSL. Celý projekt představíme v horizontu následujících týdnů. Má to být alternativa, která by měla řešit problémy v Praze. Nejedná se ale pouze o Prahu. Zrovna dneska jsem komentoval dohodu mezi ODS a TOP 09 v Ostravě na společné kandidátce. Takové dohody vznikají v mnoha různých místech. Logicky nestaví TOP 09 kandidátky v komunálu s SPD, s ANO ani s komunisty. Ale dobře víte, že komunální politika je často i o osobnostech, nikoliv pouze o volebních programech. Nemáme rozhodnuto, že budeme všude stavět kandidátky se STAN nebo s KDU-ČSL nebo s ODS. Je to hodně individuální. Jsem velmi rád, že se zatím daří se středopravicovými stranami leckde stavět takovéto společné volební projekty. Je to důležité. To totiž může být alternativa vůči Andreji Babišovi a hnutí ANO.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Kromě komunálních voleb nás čekají ve třetině obvodů také senátní. Tam budete postupovat rovněž společně? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Já bych byl velmi rád. V následujících dnech budeme sedět nad kandidátkami s hnutím STAN. Bavíme se i s lidovci a měl jsem schůzku i se zástupci ODS. Pokud mají mít menší středopravicové strany v senátních volbách, kde funguje většinový systém, šanci, tak je nutné, aby se leckde dohodly. Osobně to podporuji, protože Andreji Babišovi nahrává to, že jsou ty strany roztříštěné a jsou menší. Když se podíváte, jak jsou přepočítávány mandáty do Poslanecké sněmovny, tak menší strany mají mnohem méně mandátů, než by měly mít. Kdyby ty tři strany typu TOP 09, STAN a KDU-ČSL hypoteticky měly jeden volební projekt, mají až dva a půl krát více mandátu, než mají v tuto chvíli. Tím pádem by byly schopny ovlivnit dění v této zemi mnohem více.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Nicméně máte mandátů tolik, kolik jich máte. Co s nimi můžete dělat? Může spolupráce těch třech stran, které jste jmenoval, v Poslanecké sněmovně zvýšit vaši váhu v případě, že skutečně vznikne levicová vláda, která bude přicházet s návrhy, které se vám nebudou líbit? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Doufám, že bude ta spolupráce pokračovat. Doufám, že i podzim ukáže, že jsme schopni leckde postavit koaliční kandidátky už do samotných voleb a nespolupracovat pouze po volbách. Praha bude pro mě osobně hodně důležitým lakmusovým papírkem, zda se spolupráce podaří či nikoliv a jak ji hlavně voliči přijmou. Ale jak jsem řekl, sami budeme aktivně pracovat a navrhovat vlastní návrhy zákonů, viz třeba ze středy novela trestního zákona u zvířat. Budu ale rád, když bude ta spolupráce u některých větších projektů a změn zákonů se STAN,  KDU-ČSL a tak dále fungovat. Já jsem pro maximální spolupráci. Čím bude větší, tím budu radši, protože jsem přesvědčený, že pokud mají malé strany vzdorovat a být alternativou vůči Andreji Babišovi, pak musí spolupracovat. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Cítíte v těch partnerských stranách nějakou nedůvěru? Starostové a nezávislí s vámi nechtěli kandidovat v parlamentních volbách, přestože jste spolu v těch předminulých kandidovali. Z lidovců se TOP 09 kdysi odštěpila. Jsou tyto věci ještě živé?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Trošku živé jsou. Lhal bych, kdybych řekl, že tyto historické reminiscence jsou mrtvé. Já k tomu přicházím tak trochu zvenčí, což je možná moje výhoda, že jsem u historických křivd mezi těmi třemi stranami nebyl. Jsem konsensuální člověk. Je o mně známo, že se vždycky pokouším dohodnout. Dohoda v Praze je důkazem toho, že i když jsou tam určité historické křivdy, tak je dohoda možná. Tato dohoda byla odsouhlasena absolutní většinou všech členů STAN a všemi hlasy TOP 09. Ve stranách je velká poptávka bavit se o společných projektech, ale musíme začít odspodu. Nemůžeme se spolu tři roky nebavit a pak se pokusit o nějaký společný projekt do parlamentu. To by nefungovalo a dopadlo by to stejně špatně, jako dopadla spolupráce KDU-ČSL a STAN. Je třeba začít odspoda. Musí to přijmout členská základna a musí to být přirozená spolupráce.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Odpůrci vaší strany si dávají záležet na tom, aby často jmenovali vašeho předchůdce v předsednické funkci Miroslava Kalouska. Máte jim za zlé, že se nepřeorientovali na Vás, když mluví o TOP 09?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Je to taková forma podpásové argumentace. Rozumím, že se v uvozovkách hodí útočit na Miroslava Kalouska. Andrej Babiš tady vytvořil kolem Miroslava Kalouska určitou pověst. Miroslav Kalousek po prohraných volbách jasně řekl, že nebude kandidovat do vedení strany. Jako poslanec pracuje v Poslanecké sněmovně a normálně spolu komunikujeme. Takže by bylo z mé strany nefér, abych si tady na pana Kalouska stěžoval. Navíc by to ani nebyla pravda. Beru to jako jistou formu politické taktiky, protože se asi lépe mediálně útočí na Kalouska než na Pospíšila.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Máte pocit, že je stále nejviditelnějším představitelem TOP 09? Třeba proto, že nejste v českém parlamentu a nemůžete být logicky tak často novinářům k dispozici. Je podle Vás osoba Miroslava Kalouska zaslouženě či nezaslouženě spojena s negativními emocemi, které mohou celou stranu zatěžovat?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Z výzkumů, které jsem před několika dny viděl, vyplývá, že jsme v médiích přibližně stejně intenzivně. On je předseda Poslaneckého klubu a je logické, že v médiích je vždycky nejvíc vidět předseda strany a předseda poslanecké frakce. To tak je a tak je to i u nás. To, že jsem tady u Vás dnes já, je důkazem toho, že do médií chodím a prezentuji pozici TOP 09. V tuto chvíli se snažím hodně pracovat právě na přípravě podzimních voleb. Celý pražský projekt za TOP 09 mám víceméně na starosti. Na podzim chceme uspět a permanentně na tom pracujeme. Občané brzy uvidí osobnosti, které ve volbách nabízíme. Miroslav Kalousek je předseda našeho poslaneckého klubu. Je to člověk, který výrazně rozumí fiskální politice. Od počátku tohoto volebního období navrhl několik významných iniciativ v oblasti daní a jako poslanec je aktivní a je vidět. Hodnoťme politiky i v parlamentu podle toho, jak pracují, jaké předkládají návrhy. Za Miroslava Kalouska hovoří práce, kterou v parlamentu dělá.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Kolik procent voličů by podle Vás v tuto chvíli bylo schopno správně zodpovědět otázku, kdo je předseda TOP 09? Miroslav Kalousek před několika měsíci odpověděl, že všichni, protože všichni zaznamenali změnu v čele strany. Souhlasíte s ním?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Nevím, udělejme si výzkum. Já jsem člověk, který nerad žije v nějakých domněnkách. Pokud mi kladete empirickou otázku, kolik procent voličů, tak udělejte výzkum v Českém rozhlase a já ho potom přijdu okomentovat. Předpokládám, že lidé, co TOP 09 podporují a sledují, vidí, že v čele TOP 09 nastala změna. Vedle Pospíšila dáváme šanci i novým tvářím, jako je třeba Markéta Pekarová Adamová. V Praze za nás budou kandidovat nová zajímavá jména. TOP 09 vstupuje do další fáze své existence. Vedle otců zakladatelů Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska přicházejí noví lidé a já doufám, že ta fáze bude úspěšná. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Obáváte se o demokracii v České republice?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

O demokracii v České republice se obávám. Myslím si, že změny, které u nás probíhají, bohužel posouvají Českou republiku spíše na Východ. Zvyšující se tempo debaty o možném vystoupení České republiky z Evropské unie mě opravdu děsí. Před pár lety by nikoho nenapadlo debatovat o tom, jestli chceme nebo nechceme vystoupit z Evropské unie. Dnes je to vážné politické téma. Podle mého názoru tím stoupá význam toho, proč je TOP 09 pro Českou republiku důležitá. My jsme jednoznačně proevropští. Nemáme žádné členy, jako třeba má ODS nebo jiné strany, kteří jsou antievropští. My chceme jasně hájit naši orientaci na Západ. Chceme být v Evropské unii a NATO. Podle nás je to záruka demokracie a svobody v České republice. Možná to zní jako fráze, ale svoboda a demokracie jsou klíčové pro rozvoj naší spokojené společnosti, a to souvisí s naším členstvím v Evropě s orientací na Západ.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Vnímají tuto situaci u nás také Vaši kolegové v Evropském parlamentu? Ptají se Vás na to?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Ano, často jsem dotazován na to, jak u nás dopadly prezidentské volby. Neformálně jsme byl dotazován svými kolegy i na vystoupení prezidenta Zemana ve vztahu k médiím. V Evropském parlamentu je velmi bedlivě sledováno to, když politici útočí na nezávislá média. Vzpomeňte si, jak byla debatována situace v Polsku, kdy se tam řešila otázka veřejnoprávní televize. Samozřejmě Brusel zaznamenává, že i u nás se debatuje o tom, nakolik má být česká veřejnoprávní televize nezávislá. To, co udělal prezident Zeman, že jako hlava státu zaútočil na veřejnoprávní médium, tak u nás nad tím možná leckdo mávne rukou, ale na Západě by to vyvolalo obrovský skandál. Proto jsme také odešli ze sálu a upozorňujeme na to. Začne to kritikou veřejnoprávní televize a pak už si politici změní rady a začnou do toho zasahovat. To je plíživá malá změna, která může nastat.

Zdroj: Dvacítka Radiožurnálu, ČRo Radiožurnál, 23. 3. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme