Pospíšil: Spojené státy musí zůstat partnerem Evropy

10. 11. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Moderátorka

Očekával jste tento výsledek amerických prezidentských voleb?

Jiří Pospíšil, europoslanec

Výsledek jsem tipoval 50/50. V posledních několika dnech bylo jasné, že Clintonová výrazně ztrácí pod vlivem různých skandálů. Jak jejích, tak skandálů spojených s jejím manželem. Šlo například o milost sponzorovi, který dal peníze Clintonově nadaci. Pro mě bude důležité, co bude Trump ve své funkci dělat ve vztahu k Evropě. Pro mě osobně je důležité, aby byla Amerika jasným partnerem Evropské unie a Evropy jako takové. Aby vojenská přítomnost Ameriky zůstala na našem kontinentě, aby fungovalo NATO a aby stála Amerika na straně Evropy proti některým praktikám Putina a nedemokratického Ruska. Budu čekat, co Trump reálně udělá. Některé výroky mě v kampani trochu zaskočily, některé si protiřečily. Chápu, že je rozdíl mezi kampaní a reálným výkonem funkce. Proto počkám, zda bude Trump naplňovat své výroky. Některé trochu směřovaly k izolacionalismu a k tomu, že by NATO nemuselo až tak plnit svojí roli, pokud by někteří členové, a bohužel je mezi nimi i Česká republika, neplnili své závazky v podobě peněz, které mají dávat na obranu. To by nebylo v našem zájmu, aby Amerika najednou říkala: „My nebudeme chránit Českou republiku, protože dává na obranu méně z celého rozpočtu, než by měla.“ To jsou věci, které jsou teď ve vzduchu. Trump vyhrává. Je to revoluce. Z mého pohledu je to člověk, který je bez politické zkušenosti. Je nepředvídatelný. Musíme počkat, jakou k nám zaujme politiku. Američanům přeji, aby Trump udělal daňovou reformu, kterou jim slíbil a aby snížil daně. Nám Evropanům přeju, aby nestáhl americká vojska a neoslaboval vztah Ameriky a Evropy.

Moderátorka

Takový styl kampaně, jaký vedl Donald Trump, mohl by v Česku uspět?

Jiří Pospíšil, europoslanec

Když se podíváte na poslední prezidentské volby u nás, tak byla atmosféra v poslední fázi také velmi vyhrocená. Byly také používány některé neférové praktiky. Padaly expresivní termíny, proti Karlu Schwarzenbergovi byly otištěny nepravdivé články. V našich poměrech menší země bude kampaň vždy jiná. V některých pasážích, ve chvíli, kdy už proti sobě byli dva kandidáti, se ty kampaně podobaly. Doufám, že kampaň, která u nás bude, bude více věcná než kampaň v Americe. Že bude méně osobní. Výroky o tom, že má být druhý kandidát zastřelen nebo že by ho nechal zavřít, si myslím, že do politického stylu nepatří. Když se podíváte na rozhovory některých předních amerických ekonomů, tak mnoho z nich říká, že je škoda, že oba kandidáti více nepředstavili svůj ekonomický program. Podrobně neřekli, jak by měly vypadat daňové reformy. Clintonová chtěla zvyšovat daně bohatým lidem. Zvyšování daní obecně by pro mě byl problém. Trump řekl: „Snížíme daň.“ Skvělé je snížit korporátní daň na 15 %. To Americe určitě pomůže. Když ale snižujete daně, musíte říct, kde ušetříte a jak bude ten systém vypadat. Experti tady jasně říkali, že Trump tuto oblast nemá domyšlenou. Pořád jsem příznivcem toho, že kampaň, byť k ní patří expresivní výroky, má být hlavně o tom, co konkrétního a věcného voličům nabízíte. To v Americe v poslední fázi trochu chybělo.

Moderátorka

Už Vám problesklo hlavou, že kdybyste kandidoval a uspěl ve volbách na prezidenta, že byste se potkali jako dva prezidenti?

Jiří Pospíšil, europoslanec

Paní redaktorko, to je opravdu velmi hypotetická věc. Sám nejsem rozhodnutý, jestli budu kandidovat. Věřte, že tímto směrem neuvažuji. Jsem europoslanec, zastupuji zájmy České republiky v Bruselu. Mě spíše zajímá, co se stane s TTIP, se smlouvou o volném obchodu mezi Spojenými státy americkými a Evropskou unií. To je agenda, která pořád leží v Evropském parlamentu. Samozřejmě tím, jak Valonský parlament zablokoval obdobnou smlouvu s Kanadou, která byla méně problémová, tak se ukazuje, že volný obchod mezi Spojenými státy americkými a Evropou má před sebou mnoho překážek. To jsou témata, která teď aktuálně řešíme, takže tady bych chtěl pomoci. Otázky toho, co bude do budoucna, zatím opravdu neřeším.

Moderátorka

Slyšeli jsme, že Hillary Clintonová ještě neřekla poslední slovo. Co myslíte, jaké má šance v tom dalším politickém životě? Kam může ještě mířit? Čeho může dosáhnout? O co se může pokusit?

Jiří Pospíšil, europoslanec

Paní Clintonové je 69 let. O věku ženy se nemá hovořit, ale v tomto případě hovoříme o věku političky, tak to snad říci mohu. Osobně tipuji, že to pro ni bude politický důchod. Přece jen byla součástí administrativy prezidenta Obamy. Výsledek je ostatně i určitou vizitkou pro 8 let působení Obamy ve funkci prezidenta. Podle mého názoru nejsou 4 roky jejího ministrování spojené s nějakým velkým úspěchem. V zásadě to bylo průměrné ministrování, když to takto zjednoduším. Byly tam i některé kauzy, o kterých můžeme hovořit zvlášť, například o Blízkém východě. Předtím léta vykonávala funkci první dámy. Myslím si, že prostor pro aktivní uplatnění v americké politice příliš není. Její spojení s washingtonským establishmentem je tam příliš dlouho. Američané od ní nic neočekávají, protože nemůže být nositelem nějakých změn a nových myšlenek. Přispělo to k tomu, proč i přes svou kontroverzi vyhrál Donald Trump. Myslím, že u paní Clintonové to bude konec její politické kariéry. Samozřejmě uvidíme, počkejme.

Moderátorka

V průběhu kampaně jsme mnohokrát slyšeli názory a obvinění, že Rusko s Putinem zasahují a ovlivňují prezidentskou volbu ve Spojených státech ve prospěch Donalda Trumpa. Hillary Clintonová dokonce o Donaldu Trumpovi řekla, že je Putinovou loutkou, pokud se nemýlím. Jaký je na tohle Váš názor?

Jiří Pospíšil, europoslanec

To je jedna z věcí, proč zůstávám k Trumpovi zdrženlivý a budu čekat, co bude konkrétně dělat. Některé jeho proruské výroky mě děsí. Například, že bychom měli Rusku nechat Krym. Říká to v situaci, kdy se Rusko Krymu zmocnilo v rozporu s mezinárodním právem. Počkejme, co bude Trump opravdu dělat. Jestli bude partnerem vůči premiérce Mayové nebo bude partnerem LePenové. Počkejme si, jestli zaujme krajní pozici nebo bude jeho mandát naopak konstruktivní. Pokud bude chtít po Evropě, aby splnila svůj závazek ve společné obraně a dávala 2 % HDP na obranu, tak to je podle mého názoru legitimní požadavek. Beru, že toto Trump chce: „My dáváme, vy dávejte. Pojďme se společně bránit.“ Ve chvíli, kdy řekne, že neví, jestli bude bránit Pobaltí, a přitom Estonsko plní ty 2 %, což znamená, že nepatří mezi země, které by to neplnily, tak mě takové prohlášení zaráží. Z té změti výroků, mají některé určité svou legitimitu. Jiné výroky - viz Krym, Estonsko a Pobaltí, podle mého názoru, moc legitimní nejsou. Vzbuzují ve mně strach z toho, že budoucí prezident Trump se v rámci své byznysové politiky lépe dohodne s Putinem než s demokratickými politiky tady v Evropě. To je pro mě velký problém. Pro mě Putin není záruka demokracie a svobody. Velmi bych před tím varoval. Počkejme si, jaké konkrétní kroky udělá. To, že budeme muset dávat více na obranu, že se o tom bavíme dlouhou dobu v Evropě i České republice a zatím to neděláme, je to rest na naší straně. Je pravda, že tady musíme přidat, abychom mohli být partnery vůči Americe a vůči Trumpovi.

Moderátorka

K některým ostrým výrokům Donalda Trumpa patřily i ty, kdy říkal, jak si to po volbách “vyřídí“ s Hillary Clintonovou. Mluvil o vytvoření zvláštní vyšetřovací komise, která dožene Hillary k zodpovědnosti. Mluvil o tom, že jí nechá doslova zavřít. Vnímáte to jako jedny z výroků, které padnou v kampani a pak už po nich, jak se říká, neštěkne pes? I Donald Trump na ně zapomene a nechá jí v poklidu, jak jste Vy předvídal, dožít ten její politický důchod?

Jiří Pospíšil, europoslanec

Mně tyto výroky vadí. Myslím, že o tom, kdo bude zavřený, má rozhodovat justice. Určitě ne politici. K západní politické kultuře patří, že justici oddělujeme od politických expresivních výroků a chování politiků. To byl jeden z výroků, který mi vadil. Tvrdit, že nechám zavřít svého politického soupeře, patří do politické kultury zemí třetího světa. Nemělo by to patřit do slovníku kandidáta, který kandiduje ve státě, kde platí demokracie a garance lidských práv. To je výrok, který je podle mě nešťastný. Rozumím, že v předvolební atmosféře mohl padnout, ale doufám, že tímto ty výroky končí. O tom, kdo bude obviněn, mají rozhodovat justiční orgány. FBI se k té kauze vyjádřila. Pokud padnou nové důkazy, ať to příslušné americké justiční orgány znovu přezkoumají. Má to činit opravdu justice, nikoliv politici.

Moderátorka

Jak hodnotíte výroky Donalda Trumpa vůči ženám? Slyšeli jsme některé velmi vulgární. Vadí Vám to? Pohoršuje Vás to?

Jiří Pospíšil, europoslanec

Samozřejmě mi to vadí. Zaujalo mě, že ženy byly ty, které “překvapily“ a zatím podle některých statistik výrazně podpořily Trumpa, viz třeba na Floridě. 

zdroj: TV Nova, 9. 11. 2016

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme