Pospíšil: Prezident nesmí útočit na nezávislá média

9. 3. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

David BOREK, moderátor

Jak byste jednou větou definoval Miloše Zemana?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Miloš Zeman je pro mě ofenzivní politik, který dělí českou společnost a před veřejným zájmem hájí svůj vlastní mocenský zájem. 

David BOREK, moderátor

V čem podle Vás Miloš Zeman výrazně naplnil a naopak výrazně nenaplnil to, co říkal, když opět vstupoval do politiky před pěti lety?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Jsem přesvědčený, že si Miloš Zeman betonuje podporu u svých padesáti jedna procent podporovatelů. Cíleně otevírá společenské konflikty a cíleně je vyvolává. Útok na pražskou kavárnu, útok na české vysokoškolské rektory, útok na Peroutku a tak dále. Tím posiluje svoji pozici u svých voličů. Je to ale strašná destrukce celé společnosti. Prezident má spojovat, to není předseda vlády, který má svoje voliče a své politické strany. On nepochopil, že prezident není předseda sociální demokracie, který hájí zájmy svých voličů a bojuje s jinými politickými stranami. Já jsem doufal, že se tak chovat nebude a moje očekávání byla jiná než realita, kterou popisuji. 

David BOREK, moderátor

U Miloše Zemana došlo k jistému posunu, konkrétně u evropské integrace, v postoji k Evropě, postoji k míře integrace a k sympatiím v rámci Evropské unie. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Miloš Zeman není v Bruselu vnímán jako proevropský politik. To je dáno mimo jiné tím, že do Bruselu nejezdí a nejedná. Když vezmete nejen četnost cest k našim sousedům po Evropě, ale i četnost cest a jednání v evropských institucích, tak je tam Miloš Zeman fakticky neznámým politikem. Pokud mu tak vadí kvóty, a já to respektuji, tak má jako prezident jezdit do Bruselu a jednat tam. Mohu mít úplně odlišný názor, než má většina osmadvacítky, ale musím tam jezdit a jednat. Nestačí to říkat pouze na setkáních a na volebních mítincích. 

David BOREK, moderátor

Je tady lingvistická námitka, že slovo proevropský mohlo mít před 5 lety jakýsi význam. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Ale v čem se změnila doba?

David BOREK, moderátor

V tuto chvíli je konsensus české společnosti poměrně výrazný, že nechtějí výraznější integraci Evropské unie, nechtějí euro, nechtějí zde masivní migraci, nechtějí, aby Evropská komise nebo někdo z Bruselu určoval, kdo přijde do této země jako imigrant.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To chápu, ale opět opakuji, že pak má náš prezident být aktivní a jezdit do Bruselu. Pokud mu záleží na tom, abychom byli v Evropě aktivními hráči, tak tam má jednat a má vysvětlovat, proč jsou kvóty pro Českou republiku problém. Miloš Zeman tam ale nikdy kvůli tomuto problému nejel. Navštívil paní Merkelovou a povídal jí vtip, že když si někdo pozve někoho k sobě domů, nemá ho druhý den posílat na oběd k sousedovi. Takhle se nedá řešit obrovský problém evropské migrace. 

David BOREK, moderátor

Docela velký rozruch vzbudila část inauguračního projevu Miloše Zemana, kde se opřel do podnikatele Zdeňka Bakaly a do některých médií, včetně veřejnoprávních. Několik poslanců a senátorů následně sál opustilo.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Všichni poslanci TOP 09 odešli ne proto, že by se pan Zeman otřel o TOP 09, to je pro nás naopak pocta, ale proto, že útočil na podstatu demokratického právního státu, a to jsou nezávislá média, svoboda projevu a nezávislí žurnalisté. Pokud tohle prezident zpochybňuje, zpochybňuje právní stát a u toho jsme nechtěli být.

David BOREK, moderátor

Vnímám tady jasnou nuanci mezi ČSSD a vámi, že ČSSD říká: „Je to nešťastné a od Miloše Zemana jsme to čekali." Vy kromě tohoto říkáte, ještě to je nebezpečné.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Pro nás je to nebezpečné, proto jsme odešli. Kdyby to byly obecné řeči, které tam pan Zeman vedl o nás, o různých podnikatelích a tak dále, tak bychom tam zůstali. Ale ve chvíli, kdy překročíte nějakou míru, kdy ústavní činitel, prezident v demokratickém právním státu, útočí na média od veřejnoprávní České televize po soukromá média, nekritizuje ani konkrétní novináře a konkrétní práci, ale útočí na práci novinářů, protože někdo vlastní to médium, tak je to pro nás nepřijatelné. Pokud to necháme být, budeme to brát jako automatické a legitimizujeme takové úvahy, tak tím poškozujeme a ničíme demokracii, protože nezávislí novináři nejsou pro politiky, ale pro občany, pro které poskytují služby. Ve chvíli, kdy tady vzniká vláda postavená na většině ANO, SPD a komunistů, kdy se budou převolovat mediální rady, tak ta slova nejsou jenom nepatřičná. Nebezpečí už je dáno tím, že vláda vytvářená Milošem Zemanem, kdy Miloš Zeman dneska na inauguračním projevu dává jasný signál, se bude podle mého názoru snažit ovlivnit volbu v Poslanecké sněmovně tak, aby se styl České televize měnil. To ohrožení je tedy velmi silné. 

David BOREK, moderátor

Miloš Zeman je nepochybně dědicem a navazuje na zakladatelskou generaci politiků roku 89. Přesto v poslední době slyšíme úvahy o tom, že Miloš Zeman signalizuje příchod druhé České republiky, která je trochu posunem nebo rozchodem s první republikou, která začala v roce 89.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Nemyslím si, že zde máme přímo druhou republiku, ale nebezpečné trendy posunu naší demokracie od klasické evropské demokracie kamsi na východ jsou zřejmé. Chování Miloše Zemana tomu obrovsky napomáhá a i debata o tom, jak si vykládat ústavu. Na západě v normální demokracii by si prezident těžko mohl vykládat ústavu libovolně. Aby prezident řekl, že ústavní zvyklosti jsou nesmyslem, jsem nikdy nezažil. Další je nástup hnutí ANO, legitimizace komunistů a kauza Ondráček, kterou řeším necelých 30 let od revoluce. Pan Ondráček, který bil v roce 89 studenty a lidi, má vykonává vysokou funkci. To jsou posuny od étosu, o kterém hovoříte.

David BOREK, moderátor

Symbolické změny zatím.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Byly to určité hodnoty z roku 89, na kterých byla postavena parlamentní demokracie a my se posouváme dále. Poukazujeme na to, že se posouváme ne tím, že vládnou jiné strany a vládly by za plného respektu ústavních pravidel psaných i nepsaných, ale posouváme se v tom, co považujeme za normální. Máme zde trestně stíhaného premiéra. To by nebylo v té takzvané první republice možné. Máme tady problémy spojené s legitimizací komunistů. Máme tady věci, které v 90. letech možné nebyly, které byly vnímány jako věci standardní evropské demokracie. Standardní politické strany z různých důvodů postupně oslabily, nastoupily zde jiné politické strany a bohužel jiné zvyklosti. Mě nevadí jiné politické strany, to respektuji. To je vůle voličů. Vadí mi ale jiné zvyklosti, které nás posouvají od evropského standardu. Ty považuji za obrovský problém. 

David BOREK, moderátor

Jedna z věcí je otazník nad vedením Ústavního soudu, a to je zajímavá věc. Mnozí lidé si během dnešního ceremoniálu všimli, že tam rozhodně z některých náznaků nevyzařovala vřelost mezi Milošem Zemanem a Pavlem Rychetským. Stručně ocituji zajímavý rozhovor pro Český rozhlas, který poskytl Pavel Rychetský v lednu letošního roku. Ptali se ho, jestli to vypadá, že jeho nástupcem by mohl být pan Baxa z Nejvyššího správního soudu. Pan Rychetský řekl: „Ano, mohl by to být jeden z kandidátů.“ A dodal: „Pokud mám z něčeho obavy, tak z kohorty panošů, která funguje na Hradě kolem prezidenta.“ Otázka novinářů: „Máte na mysli pana kancléře Mynáře a poradce Nejedlého?“ Odpověď na to byla: „To si můžete dosazovat dle libosti.“ Potom se novináři zeptali, z čeho pramení obavy pana Rychetského. A on řekl, že především z toho, že k němu pronikly zprávy, že postoj k možné kandidatuře pana Baxy již není tak jednoznačný, jako byl před několika lety. Je to teď jeden z nejpodstatnějších kroků, které v příštích pěti letech Miloš Zeman může udělat? Tedy nové obsazení Ústavního soudu.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

U Ústavního soudu a u řadového ústavního soudce je naštěstí pojistka ze strany Senátu. Při výběru samotného předsedy ale takovéto nebezpečí je a já jsem rád, že to pan doktor Rychetský pojmenoval, varuje před tím a že je nebezpečí jasně popsáno.

David BOREK, moderátor

Co se povídá po Praze, po Poslanecké sněmovně a po europarlamentu o tom, jaké má Miloš Zeman úmysly s obsazením předsedy Ústavního soudu? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Možná Vás zklamu, ale po Evropském parlamentu se nepovídá, jaké má úmysly pan prezident s obsazením Ústavního soudu a nevím, jestli se to povídá po pražských kavárnách, které má pan prezident tak rád. Padla tady ale jedna velmi dobrá teze, co bude výzva následujících pěti let. To bude ochránit parlamentní demokracii a zachovat parlamentní model vlády a suverénní Poslaneckou sněmovnu. Páky a boje proti dominantnímu prezidentovi, který překračuje své pravomoci, nejsou tak jednoduché. Velmi obtížně se bude prezident zatlačovat do mantinelů ústavy, protože pokud nechá vládnout vládu bez důvěry, pokud po třetím neúspěšném pokusu nerozpustí Poslaneckou sněmovnu, protože on tu možnost má, ale nemusí jí využít, tak to jsou potom věci, kdy těžko můžete prezidenta, byť bude většina v Poslanecké sněmovně, zatlačit do mezí ústavy.

Zdroj: Události, komentáře, 8. 3. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme