Pospíšil: Premiér musí více jednat s ostatními státy v EU

30. 1. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

moderátorka

Do jaké míry vnímáte snahu Andreje Babiše prosazovat názory České republiky v Bruselu jako správné a do budoucna úspěšné? Do jaké míry je vnímáte jako naivní? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Byť jsem opoziční politik, tak samozřejmě podporuji aktivity českých premiérů, pokud hájí české zájmy a třeba vystupují proti trvalému přerozdělovacímu mechanismu či trvalým kvótám, protože se jasně ukázalo, že kvóty jako takové nefungují. Je třeba ovšem říci, že premiér, ať už to bude Andrej Babiš nebo v budoucnu někdo jiný, může být v této věci úspěšný, pokud bude hlavně vyjednávat s ostatními hlavami států členských zemí Evropské unie, protože samotná debata s panem Junckerem má společenský a symbolický charakter. O tom, jestli budou nebo nebudou kvóty trvale zavedeny, ale rozhodnou premiéři a hlavy států osmadvacítky, případně v budoucnosti sedmadvacítky, pokud se to schválí až po Brexitu. Budoucí premiér musí cílit jiným směrem, nejen jednat s Junckerem, ale hlavně s Německem, Francií, klíčovými státy a jejich hlavními představiteli. 

moderátorka

Nemá přesto Česko s novým premiérem lepší pozici? Nemá šanci se svými postoji uspět právě proto, že šel Andrej Babiš přímo za panem Junckerem?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Pan Andrej Babiš byl ministrem financí i v předchozí vládě, a ta nebyla schopna kvóty vyjednat. Takže nebudu spekulovat, jestli má menší nebo větší šanci, protože už předchozí vláda mohla být ve věci kvót aktivnější a příliš aktivní nebyla. Kvóty nakonec prošly. Zdůrazňuji, že v Bruselu platí teze, že nestačí pouze jezdit na rady ministrů a premiérů a odmítat to tam. Vy musíte kuloárně jednat se zástupci jednotlivých členských státu. A to Bohuslav Sobotka bohužel dostatečně nedělal. Uvidíme, zda to bude dělat Andrej Babiš lépe. Zatím to byla první schůzka. Já z toho nechci odvozovat, že bude úspěšnější než pan Sobotka, byť bych si to přál, protože by to bylo v českém zájmu. Takže uvidíme. Hodnotit teď pozici Andreje Babiše je předčasné. V tuto chvíli má Andrej Babiš pozici slabou, protože je premiér v demisi. Pokud se mu podaří sestavit stabilní vládu, která získá v Poslanecké sněmovně podporu, pak jeho pozice při jednání s partnery v rámci EU bude samozřejmě silnější.

moderátorka

Nepřipadá Vám, že máme teď více spojenců? Jaká je situace v rámci V4?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Spojenci nám přibývají, ale paradoxně klíčovým spojencem, který nově vstoupil do hry, je pozice pana Tuska, předsedy Evropské rady, který jako první politik z Bruselu přiznal, že kvóty nefungují a že je třeba hledat jiný mechanismus. To bylo strašně silné vyjádření, které výrazně rozčeřilo vody bruselské politiky. Být premiérem České republiky, tak bych z tohoto vycházel a z Tuska bych si udělal důležitého spojence v boji proti kvótám. Visegrád je samozřejmě tradiční spojenec. Je třeba také vyčkat, jak dopadne situace v Německu, protože tam je stále také bezvládí. Paní Markelová novou vládu nemá. Je otázka, pokud se jí vláda podaří sestavit, jaký vztah bude mít ke kvótám. Bude-li to půdorys sociální demokraté a CDU/CSU, pak se obávám, že bude Německo dále prosazovat kvóty.

moderátorka

Dovedete si představit, že by Česká republika přijala malý počet skutečných uprchlíků? Vylepšila by se naše pozice? Upustila by Evropská komise od žaloby? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

V tomto bych byl opatrný, protože se ukázalo, že nejde o velký nebo malý počet uprchlíků, ale že ty kvóty opravdu nefungují. Lidé, kteří sem přicházejí proti své vůli, tak z České republiky nebo území, kam jsou umístěni, odejdou. Česká republika má řešit azyl lidí, kteří v Česku o azyl přímo požádají. Ročně je to několik stovek lidí z Ukrajiny, Balkánu a tak dále. Nechat sem ale někoho uměle inkorporovat, kdo sem nechce a kdo má jiné kulturní hodnoty, úplně nefunguje. Tím nechci radit vládě, jak se dál zachovat k žalobě, kterou si vláda Bohuslava Sobotky sama způsobila tím, že místo jednání vyhlásila, že dál jednat nebude a uprchlíky úplně odmítá. Opět, v té vládě byl i pan Babiš. To, co teď sklízíme, včetně žaloby proti České republice, tak za to může i pan Babiš. Uvidíme, jak se s tím jako premiér vypořádá. 

moderátorka

Neměla by Česká republika ukázat snahu něco dělat, stejně jako to udělalo Slovensko? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Snahu ukázat máme. Máme dát peníze na větší obranu proti pašerákům. Máme podpořit projekty, které jsou v Libyi, kde je dneska bezvládí, a díky tomu se daří pašerákům pašovat lidi přes libyjské území, dávat je na lodě a dostávat je přes Středozemní moře do Evropy. To jsou projekty, které máme finančně výrazněji podpořit. Problém kvót přece nevyřeší, že přijmeme 15 uprchlíků. To je opět strkání hlavy do písku. Ten problém se musí řešit systémově. Ne tím, že z kvóty 2 tisíce lidí přijmeme 15 lidí. To působí směšně a trošku švejkovsky. Mimo jiné je třeba říci, že kvótový systém, který nás zavazoval, skončil už v září. Dneska už to tak žádná legislativa nepřikazuje a právníci na evropské právo si nyní lámou hlavu, jak může ta žaloba proti nám dopadnout, když jsme žalováni za nesplnění povinnosti, která skončila koncem září minulého roku. To je velký právní oříšek, který bude muset soud určitým způsobem vyřešit.

moderátorka

Zajímá mě také Váš názor na to, o čem mluvil Andrej Babiš v Bruselu, že pokud Evropská unie nebude brát Česko vážně, tak Česku hrozí dokonce referendum o vystoupení z EU a nárůst populistických postojů. Souhlasíte s tím?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Celou dobu varuji před nárůstem populistických postojů. Když vystupuji v Evropském parlamentu, tak mimo jiné říkám, že pokud budeme tlačeni a přehlasováváni na Evropských radách, pokud nám budou vnucovány věci, se kterými český občan nesouhlasí, jako jsou kvóty, které ani nefungují, tak to pomáhá protievropským silám, jako je hnutí pana Okamury. Za určitých okolností se může stát, že jednou v České republice proběhne referendum a Česká republika tak ohrozí svojí pozici v rámci Evropské unie. Před tím velmi varuji. Jsem proevropský politik, podporuji naše setrvání v Evropské unii, a proto kolegům říkám, abychom neprosazovali návrhy, které nefungují, rozbíjejí jednotu Evropy, oslabují evropskou sounáležitost a evropskou atmosféru v České republice. To jsou právě kvóty, o kterých se permanentně bavíme.

moderátorka

Jak Evropská unie vnímá Českou republiku, která má prezidenta klonícího se k Východu a zároveň premiéra, který má zájmy na Západě? Nezařazuje nás po bok Polska a Maďarska?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Nechci říkat, že Česká republika je v Bruselu špatně vnímána. To je individuální. Každý politik a úředník na nás může nahlížet trochu jinak. Prezident Zeman je samozřejmě v Bruselu vnímán jako proruský politik. To nejen proto, že o tom píší zahraniční média, ale i proto, že v době, kdy žádný evropský státník nejede na přehlídku do Moskvy, tak on tam jako jediný jede. Český prezident nedrží sounáležitost s ostatními zeměmi Evropské unie. Nikdo nezakazuje České republice, aby obchodovala s Čínou nebo s Ruskem, ale je to otázka přiměřenosti a toho, kdy naše zahraniční politika cílí vyloženě na Východ, Rusko a Čínu. Musíme se snažit komunikovat přiměřeně se všemi, ale hlavně komunikovat s našimi sousedy v Evropské unii, jako je Německo, Francie a tak dále. Naše pozice je v tomto směru trochu oslabena zahraniční politikou našeho prezidenta. Pak nás samozřejmě oslabily kauzy premiéra Babiše, kdy třeba Evropský parlament řešil otázku Čapího hnízda a evropských dotací. Nemyslím si ale, že bychom byli bráni jako outsideři, to v žádném případě. 

Zdroj: ČT24, 30. 1. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme