Pospíšil: Občanský zákoník nepotřebuje až tak velkou revizi

Rozhovor s kandidátem TOP 09 do Evropského parlamentu Jiřím Pospíšilem

7. 4. 2014

Jak zatím hodnotíte působení ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (za ANO)?
Zatím můžu hodnotit spíš jednotlivá prohlášení. Připadá mi sympatické, že chce pokračovat v práci na zákonu o státním zastupitelství a vyjít přitom z předlohy zpracované za Nečasovy vlády. Nemalý podíl na přípravě toho návrhu měli lidé, kteří se mnou spolupracovali v době, kdy jsem byl ministrem. Za důležité považuji také to, že se chce věnovat občanskému zákoníku. Na rozdíl od paní ministryně si ale nemyslím, že bude třeba až tak velká revize. Určité problémy tam budou, to je zřejmé, protože tento zákon má přes 3000 paragrafů. Ale dejte na mě, že se nakonec ukáže, že novela bude menší, než jak teď tvrdí zástupci vládní koalice.

Jste terčem kritiky hned dvou bývalých předsedů ODS. Rozhovor expremiéra Topolánka pro server Česká justice byl skoro celý o vás. Teď přitom kandidujete do Evropského parlamentu jako dvojka na soupisce TOP 09. Nakolik si myslíte, že vás věci, které zazněly, můžou při této kandidatuře poškodit?
Křeč, se kterou ke mně přistupují Petr Nečas a Mirek Topolánek, mě fascinuje. Překvapuje mě, že někdo má chuť mluvit o mně v několikastránkovém rozhovoru. A líčit věci, které mi prý řekl před deseti lety. Byť mi je tehdy nesdělil, takže jsou ke všemu nepravdivé. Kdo se podívá na výstupy z médií té doby, tak uvidí, že mě tehdejší stínový premiér a následně premiér Topolánek chválil. Beru to jako jakousi pikantnost. Myslím, že každý normální, rozumně uvažující člověk si udělá sám obrázek o tom, kdo takový rozhovor dává. Tedy o panu Topolánkovi.

Jaký obrázek?
Nakolik jsou to věrohodné informace. Když vám někdo teď povídá, že mi před deseti lety říkal, že mám být makový nebo takový. Doufám, že většina lidí si uvědomí, že to jsou nepravdivé informace. Proto se domnívám, že mě ty věci nepoškodí. Deset let jsem ve vrcholné politice. Lidé mě znají, ví, co jsem dokázal, co se mi povedlo a co naopak ne. A podle toho mě budou hodnotit. Ne podle toho, co o mě říká pan Topolánek, který je vůči mně plný záště, což je z toho rozhovoru zcela zjevné. Mohu se jenom domnívat, čím to je. Jestli kvůli tomu, že jsou Lenka Bradáčová a Pavel Zeman na svých místech. Nebo něco jiného. Sám to nevím.

Čekáte, že by vám ODS v evropských volbách mohla fandit? Když získáte mandát europoslance, uvolníte místo ve sněmovně, na které opět nastoupí člen ODS.
Možná opravdu splním to, co po mě v ODS při mém odchodu nejvíc chtěli, abych vrátil. Svůj poslanecký mandát. S nadsázkou řečeno, všichni budeme spokojeni.

Toto je zkrácená verze rozhovoru, celý si můžete přečíst ZDE.

Jan Kálal

echo24.cz, 7. 4. 2014, rubrika: Domov

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme