Pospíšil: Migranti se mají do Libye vracet

7. 8. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Italský parlament nedávno schválil vládní návrh na vyslání armádních plavidel do libyjských vod. Vojáci mají podpořit libyjskou pobřežní stráž v boji proti převaděčům migrantů. Jenomže to nebude tak jednoduché. Libyjský generál Chalífa Haftar, který je velitelem jedné ze dvou klíčových sil v rozdělené Libyi, pohrozil, že bude lodě italského námořnictva bombardovat. Itálii o pomoc původně požádala mezinárodně uznávaná vláda v Tripolisu. Ta ale teď svou žádost zpřesňuje a mluví jenom o technické pomoci. Jak by mělo vypadat řešení?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti

První krok, který by reálně mohl fungovat, Itálie konečně udělala. Jde o italskou hranici a pobřeží. Je třeba, aby se operace přesunuly do výsostných vod Libye. Ve chvíli, kdy pašeráci pašují lidi, tak má dojít k zadržení právě už u hranic Libye. Lidé mají být vráceni na její pobřeží.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Je tam ale hrozba bombardování lodí. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti

To je otázka, která na stole stále je. Na jedné straně byla před několika dny slavnostně uzavřená dohoda mezi libyjskou jednou vládou a italskou vládou. Zdůrazňuji, že jsou v Libyi vlády dvě. Na druhé straně to bude nebezpečně, protože další ozbrojené složky v Libyi nebudou tuto dohodu respektovat. Ve chvíli, kdy generál Haftar řekne, že bude bombardovat lodě a nerespektuje dohodu s Tripolisem, tak je to problém, který nelze podceňovat. Je na italských politicích, aby v Libyi vyjednávali se všemi stranami. To je v tuto chvíli realita libyjské politiky a společnosti.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Padl názor, že by to mělo jít v Libyi i násilím. Mělo by se tam obsadit území a na něm zřídit záchytné tábory. Problém by se měl řešit na místě.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti

Vláda v Tripolisu se konečně po letech rozhodla ustoupit mezinárodnímu tlaku a vpustit do svých vod námořnictvo z Itálie. Pokud by ale některé mocenské složky typu generála Haftara na ty lodě zaútočily, pak se může jednat i o to, že na vojenskou loď jednoho z členů NATO je veden útok. Ta loď tam vplouvá legálně po souhlasu legální vládou. Pak se může stát, že by do toho mělo vstoupit i NATO a nějaká síla možná bude muset být použita, minimálně výrazná hrozba síly. Teď dala legální vláda Libye souhlas. Kdo by mu bránil, staví se proti mezinárodnímu právu a je třeba proti němu i mocensky zakročit.

Daniel TAKÁČ, moderátor

NATO by se mělo účastnit jenom v tomto případě? Nebo by mělo být zapojeno daleko víc už teď?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti

V tuto chvíli to vypadá, že Itálie je konečně pod tlakem Francie a nového francouzského prezidenta, na kterého Italové trošku žárlí, také sama aktivní. Vadí jí, že se Francie ingeruje do její bývalé kolonie. Primárně to dohodla Itálie, protože jde o její hranici s Libyí. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Teď NATO tedy nepotřebujeme? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti

V tuto chvíli ne. Jen kdyby dohoda nebyla a Libyjská vláda tvrdošíjně odmítala vpustit italské námořnictvo do svých výsostných vod. To z toho důvodu, že Libyjci sami hlídání nezvládají. Kdyby ho sami zvládali, tak by nebyl důvod na ně tlačit, aby tam vstupovalo námořnictvo jiné mocnosti.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Co budou italské lodě v libyjských výsostných vodách dělat? Pašeráci stejně lidi na člun posadí a vypustí je. Podle informací jim dokonce slibují, že jakmile se dostanou za hranici výsostných vod, tak už o ně bude postaráno, což se fakticky děje.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti

Výhoda je, že ve chvíli, kdy člun ve výsostných vodách chytnete, můžete ty lidi do Libye vrátit. Můžete také lépe pronásledovat pašeráky a zadržet je. To je strašně důležitá věc. Je třeba říci, že toto je boj proti mimořádně dobře organizovanému mezinárodnímu zločinu, který získává miliony eur od nešťastných lidí. To je ten základní problém.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Takže lidi chytat na člunech, nandat je na loď a odvést zpátky do Libye?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti

Ano, a budeme muset dlouhodobě řešit otázku kvality uprchlických táborů v Libyi. Evropa tam bude muset posílat peníze. Bude nás to něco stát, jako nás stojí dohoda s Tureckem. Budeme tam muset zřídit registrační centra, aby do Evropy šli pouze ti, kteří mají na azyl právo a jsou z válečných zemí. Ne ti, kteří jsou pouze ekonomicky znevýhodněni. Většina lidí, kteří z Libye migrují, jsou ekonomičtí uprchlíci. Nikoliv azylanti, kteří pocházejí z válečných zón. Tito lidé nemají právo jít do Evropy. Podle mezinárodního práva mohou být z Itálie vyhoštěni.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Abychom tady neseděli za rok a neříkal jste: „Ono to nejde. Požádají o azyl a my je musíme do Evropy převést.“

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti

Je to technologie postupu, jestli člun zaháknete a dotlačíte ho zpátky do území Libye. Potom je otázka vytvořit takový postup, abychom našli řešení, jak vrátit tyto lidi. Do budoucna musíme rozhodnout, kdo má právo na azyl, toho do Evropy pustit, a kdo chce mít pouze lepší životní podmínky a je ekonomický migrant. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Začíná se za správný konec? Setkal jsem se s informací, že pašerácké gangy ovládají bývalí libyjští policisté.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti

Podle mě je správné, že se začíná tlačit na Libyi a Itálie vstupuje do výsostných vod. Doufám, že se oba tyto státy dohodnou i na větších aktivitách Itálie při hledání konkrétních pachatelů a spolupachatelů této organizované trestné činnosti. Tohle nedělá pár dobrodruhů na území Libye. Tohle je velmi propracovaný a organizovaný systém stovek lidí, kde jsou zapojeni bývalí policisté z rozvrácené Libye. To nezvládne jedna země. Hlavně ne Libye. která je dnes nefunkčním státem. Nelze se divit, že není schopná proti organizovanému zločinu tohoto typu účinně zasáhnout.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 4. 8. 2017

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme