Pospíšil: Máme být aktivními hráči EU

27. 9. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

David BOREK, moderátor

Předsedovi Evropské rady se nelíbí pomalý postup jednání o brexitu. Donald Tusk po schůzce s britskou premiérkou prohlásil, že obě strany tvrdě pracují, ale posun do další fáze rozhovorů zatím není možný. Ocenil ale novou rétoriku britské vlády. O budoucnosti Evropy mluvil i francouzský prezident Macron. Na půdě pařížské Sorbony vyzval ke sjednocení unijní zahraniční politiky a užší spolupráci v otázce bezpečnosti, justice nebo ekonomiky. Je to jenom další brilantní francouzské slohové cvičení, ve kterém jsou Francouzi skutečně extratřídou? Anebo to je vážný programový manifest nové Evropské unie?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Ten projev považuji spíše za slohové cvičení. Byl bych rád, kdyby se evropští lídři potkali a seriózně a vážně se bavili o budoucnosti Evropy. Ne, že jeden z lídrů, který v tuto chvíli ztrácí popularitu ve své vlastní zemi, udělá velký silný politický projev, ve kterém nám oznámí, jak bude vypadat budoucí Evropa. Podívejme se na ten projev podrobněji. Jsou tam věci, které by Českou republiku výrazně poškodily. Například to, že by všechny země neměly mít svého eurokomisaře. Nebo že by vznikly takzvané evropské kandidátky do Evropského parlamentu. To znamená, že by Česká republika už neměla garantováno 21 svých europoslanců, kteří hájí české zájmy a například se staví proti směrnici o střelných zbraní. Volili bychom v zásadě evropské politiky, které český volič ani nezná. Tím by klesla podpora a účast u voleb do Evropského parlamentu.

David BOREK, moderátor

Ale tím, že se nad tím tak rozhořčujete, tak potvrzujete, že to nebylo slohové cvičení.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Do určité míry to bylo slohové cvičení, protože to nemá žádnou relevanci. Pan Macron má na svou vizi plné právo. Je ale třeba se jí vážně zabývat. Je to vize francouzského prezidenta. Přišel mezi evropské lídry a debatoval o tom s nimi. Když to ale takhle pouští do médií, tak z toho mám pocit, že je to spíše určeno francouzskému voliči než Angele Merkelové a ostatním evropským politikům. Už jsou také první reakce. Pravděpodobný koaliční partner Angely Merkelové strana FDP řekla, že s vizí Macrona nesouhlasí, takže i samotná budoucí německá vláda, nejbližší spojenec Macrona, bude mít s těmito vizemi problém.

David BOREK, moderátor

Strana, za kterou jste byl zvolen do Evropského parlamentu, používá slovní spojení hlavní proud evropské integrace, popřípadě tvrdé jádro Evropské unie. Chtěl byste být v hlavním proudu evropské integrace, pokud by to podle pana Macrona mělo znamenat společný rozpočet eurozóny, evropský ministr financí, daleko více koordinovaná migrační politika a další?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Já jsem proevropský politik, Evropskou unii všude obhajuji, ale obávám se, že pokud půjdeme další rychlou integrací, může se stát, že nám po brexitu budou přibývat další exity. To musíme našim voličům a občanům vysvětlit. Umělá integrace není možná bez vůle voličů. Není možné integrovat Evropu proti vůli Evropanů.

David BOREK, moderátor

Dobře, ale já se ptám na Vaši vůli. Když to dám do polárního světa, tak chcete, jak říkají mnozí představitelé TOP 09, za kterou jste byl zvolen do Evropského parlamentu, být v hlavním proudu evropské integrace.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Tohle není akademická debata. Takhle Evropská unie nefunguje. Budou se probírat konkrétní oblasti integrace, jako se třeba vedla velká debata o zřízení evropského úřadu prokurátora. U konkrétních bodů si musíme v Čechách definovat, jestli to pro nás je zajímavé a výhodné. Dovedu si představit, že pro mnoho integračních věcí budu hlasovat, pokud se ukáže, že to pro Českou republiku je výhodné. Abych byl konkrétní, tak například pro jednotnou minimální evropskou mzdu, která by vedla k bankrotu českých malých a středních podniků, přece hlasovat nemohu.

David BOREK, moderátor

Co euro?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Euro podporuji.

David BOREK, moderátor

I když to jednou bude znamenat společný rozpočet eurozóny a společného ministra financí?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Zatím to tak ještě není, takže si počkejme. V tuto chvíli vedeme debatu, jestli euro ano nebo ne. Budoucí česká vláda, která o tom má rozhodnout, to musí umět občanům vysvětlit. Když bude absolutní majorita Čechů proti euru, tak to přece nemůžeme tlačit. Macronova projevu se nejvíc děsím proto, že ohrožuje Evropskou unii. Radost z toho mohou mít akorát v Rusku. To je můj hlavní kritický bod. Nekritizuji Macrona, že by byl antievropan. Bojím se o Evropskou unii. Kontrastem byl projev pana Junckera na půdě Evropského parlamentu před 14 dny, který byl velmi evropský a racionálně velmi rozumný. Nebyly to obrovské vzdušné vize, jako říká pan Macron. Byly to reálné konkrétní kroky, které můžeme udělat. Takže se definuji, že jsem na úrovni Junckera.

David BOREK, moderátor

A já to teď s použitím jistých národních stereotypů definuji jako rozdíl mezi francouzskou výřečností a jistým kramářským fondusem Lucemburska, ze kterého vzešel pan Juncker.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

K Prusku máme díky Karlovi IV. historicky blízko, tak nevím, jestli je to kramářství. To bych neřekl. Juncker je ale zkušený evropský politik. Macron je politik v zásadě několik hodin. Juncker je politik roky. To je velký rozdíl.

David BOREK, moderátor

Co by znamenalo v reálu, kdyby Česko nechtělo být v hlavním proudu? V jakých konkrétní situaci by se to projevilo?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

To jsou strašně obecná slova. Jsem přesvědčený, že máme být aktivními hráči Evropské unie. U každého dalšího integračního prvku ale máme říci ano nebo ne, pokud se to ukáže jako nevýhodné. Nemáme přijímat všechno. Odmítám, že budu pro všechny další integrační kroky v budoucnu hlasovat. S tím nesouhlasím. Macronova vize, pokud by prošla, dělá z České republiky druhotného člena Evropské unie.

David BOREK, moderátor

Kdyby se Česko rozhodlo, že v příštích 10 nebo 20 letech žádnou další kompetenci Bruselu nepředá, co se stane?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

To dneska nikdo neví. Nevěřím ale těm obrovským pesimistickým obavám, že to automaticky bude znamenat, že přestaneme být aktivními hráči v rámci Evropské unie. To by nám někdo musel sebrat kompetence a pravomoci, které z členství v Evropské unii máme. To znamená hlasování na evropských radách, v parlamentu a tak dále. Opravdu se nebojme v případě, že se ukáže věc, která je pro nás nevýhodná a poškodila by naší ekonomiku, pro ni nehlasovat. Na druhou stranu ale věci, které jsou pro nás výhodné, anebo politicky důležité, jako je euro, tak pro to hlasujme. Odmítám říct, že pro všechno, co v budoucnosti Macron nebo paní Merkelová vymyslí, budu hlasovat. Když se vrátím k šéfovi Evropské komise, tak například řekl, že je třeba zpomalit tempo evropské legislativy. Ve svém projevu vypíchl, že je hrdý na to, že zatímco předchozí komise chrlila ročně 100 nových směrnic a nařízení, tak jeho komise navrhuje pouze 20. Celkově se situace zklidnila. Teď v Evropě není stav, že by přicházely nové a nové směrnice, nové integrace. Naopak se tempo v tuto chvíli zpomaluje.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 26. 9. 2017

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme