Pospíšil: Jsem rád, že občanům není jedno, kdo této zemi vládne

24. 6. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Moderátor

Ten protest byl plánovaný, očekával jste něco nového? Bylo něco, co vás překvapilo na demonstraci a jak jí hodnotíte?

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

Byla to demonstrace, kde byla největší účast občanů od demonstrací v roce 1989. Já si myslím, že i tato demonstrace potvrzuje, že Česká republika a hlavně její premiér má reálné a vážné problémy a že neplatí to, co říká Andrej Babiš, že všechny kauzy jsou vymyšlené a že je to kampaň, kampaň a zase opět kampaň proti němu, kterou dělají opoziční politici nebo zlá média. Je zde dneska velká kauza českého premiéra, která má mezinárodní přesah a to je nelegální čerpání evropských peněz, které povedou k tomu, že se budou muset peníze vracet a to buď přímo z rozpočtu České republiky a nebo, doufejme, je vrátí firma Agrofert. V každém případě je to kauza, která za posledních 30 let v Evropské unii nebyla, aby premiér jedné ze zemí měl takovou obrovskou kauzu a takto obrovský střet zájmů. A pak je tu další kauza a to je ministryně spravedlnosti. To co udělala ministryně spravedlnosti v pátek, kdy sice předložila novelu zákona o státním zastupitelství, která má posílit nezávislost nejvyššího státního zástupce, ale novela bude platit až za tři roky, poté, co nebude vláda Andreje Babiše, tak to je opravdu výsměch všem občanům, demonstrantům a aktivistům, kteří volají po tom, aby byla co nejrychleji přijata novela, která ochrání nejvyššího státního zástupce, který pak bude schopen nezávisle vyšetřovat kauzy Andreje Babiše. Včerejší demonstrace jsou potvrzením toho, že jsou to reálné velké problémy, reálné kauzy Andreje Babiše a nikoliv politické hry na půdě Poslanecké sněmovny.

Moderátor

To, že se shromáždí lidé, je podle Vás potvrzení toho, že Andrej Babiš má skutečné problémy, to přece není závěr vyšetřování nebo závěrečný audit?

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

Jsou zde jasná fakta, která potvrzují, že Andrej Babiš nelegálně čerpal evropské peníze, jak vysoká bude korekce, to se dozvíme až v závěrečné zprávě. Čeká se sice na další audity, ale evidentně ta škoda bude ještě větší. Zkrátka a dobře jsou to fakta v případě evropských peněz a v případě trestní kauzy závažná obvinění. V takové situaci by normální politik, v tomhle případě předseda vlády, odstoupil, protože pro politika má platit v případě takto závažných kauz presumpce viny a místo toho Andrej Babiš sedí dál v čele vlády, poškozuje zájmy České republiky a jeho premiérství bude mít dopad na to, jaké získáme peníze z unie na dalších šest let. Na podzim se tyto peníze budu dělit a my budeme poškození tím, že za Českou republiku tam bude premiér, který nelegálně tyto peníze čerpá. Jsou to opravdu závažné informace a lidé by chtěli, aby této zemi vládl člověk, který takové kauzy nemá, to je zcela legitimní požadavek a já jsem rád, že občanům není jedno, kdo této zemi vládne, že nejdou jenom jednou za čtyři roky k volbám, ale že i v průběhu se aktivně vyjadřují. Je to dobrá zpráva o stavu české demokracie.

Moderátor

Pokud jde o ten požadavek, aby odstoupila i Marie Benešová. Ta zavádí nová pravidla pro zacházení se státními zástupci, ale než začnou platit nová pravidla, slíbila, že do systému zasahovat nebude, to není dostatečný důkaz, že státní zastupitelství zůstane nezávislé?

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

Marie Benešová mě tím návrhem velmi zklamala, já jsem věřil, že představí návrh, který posílí nezávislost nejvyššího státního zástupce a zamezí tomu, aby trestně stíhaný premiér a jeho vláda, mohli kdykoliv a bez udání důvodů odvolat hlavu státního zastupitelství. Marie Benešová ten návrh předložila, ale zcela nepoužitelný, protože řekla, že návrh bude účinný až za tři roky, to znamená, že všichni říkají, my chceme hned nová jasná pravidla, aby Andrej Babiš nemohl odvolat Pavla Zemana, ale tento návrh to neumožňuje. Jsou to podle mého názoru pouze vějíčka, které Marie Benešová vypustila dva dny před demonstrací, aby zklidnila davy, je to pouze určeno pro občany, kteří bohužel nečtou celý zákon a je to pouze fikce. Marie Benešová tím potvrdila, že jí nejde o to urychleně posílit nezávislost státního zastupitelství a odstranit tak podezření, že Pavel Zeman může být ohrožen vládou Andereje Babiše. Ten návrh jde úplně opačným směrem.

Moderátor

A slovo ministryně nic neznamená, když řekne, že do soustavy zasahovat nebude?

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

Slovo českého politika něco znamená, než ho poruší, takže jestli to říká Marie Benešová je fajn, ale já se ptám jinak. Proč Marie Benešová nepředložila ten návrh tak, aby v okamžiku přijetí Parlamentem byl účinný, proč je třeba tříleté lhůty, jaký je k tomu důvod? Pouze ten, aby měl Andrej Babiš stále páku na Pavla Zemana, nejvyššího státního zástupce. Není opravdu žádný legislativní důvod pro to, aby se tři roky čekalo, než nová pravidla, která mají chránit nejvyššího státního zástupce, budou platná a účinná. Podle mého názoru je to snaha vytvořit dojem, že jsme problém vyřešili, ale pravidla zkrátka platit nebudou. Vidím v tom zlý úmysl a nevidím jediný racionální důvod, proč by takto jednoduchý zákon a takto jasná pravidla nemohla platit v okamžiku přijetí Parlamentem a podepsání prezidentem republiky.

Moderátor

Pane Pospíšile, ještě jedno témata a to se týká informací, které dnes zveřejnil Český rozhlas. Ten informuje o tom, že nynější ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ještě v době, kdy byl tajemníkem na ministerstvu financí, neboli v období, kdy toto ministerstvo řídil Andrej Babiš, spolupracoval s dnes stíhaným podnikatelem Tomášem Horáčkem. Domlouvali se na tom, že Tomáš Horáček bude za Adama Vojtěcha podávat žádosti o informace na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, například o platu manželky ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a nebo informace o hospodaření České televize, aby tyto žádosti nebyly s podpisem Adama Vojtěcha.

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

Podle toho, co jsem zatím viděl v médiích, lze zatím usoudit, že se jedná o politické pletichy ministra zdravotnictví a ukazuje to na to, jaký má politický styl a kulturu, kdy nastrkuje za sebe nějakou osobu a žádá o informace. Asi to není, v té rovině, jak je to popsáno, důvodem k odstoupení, ale je to opět politický styl, který prosazuje a razí jeden z čelních politiků hnutí ANO, je to jednání, které není transparentní a férové a mě to až tak nepřekvapuje.

Moderátor

Adam Vojtěch tvrdí, že ty informace potřeboval kvůli nejrůznějším prověřováním některých podnětů v rámci kontrol, které se tehdy dělaly v rámci resortu zdravotnictví a které dělalo právě ministerstvo financí a že to potřeboval pro analytické účely. To není dostatečné zdůvodnění?

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

Všichni víme, že Andrej Babiš z různých důvodů "šel po krku" tehdejšímu koaličnímu partnerovi a ministru zdravotnictví panu Němečkovi. Já pana Němečka nechci hájit, ale všichni víme, že to byly mocenské hry a je zřejmé, že pan Vojtěch jako přední pobočník Andreje Babiše v tomto duchu pracoval a připravoval pro to informace. To akorát potvrzuje, jaké byly poměry v tehdejší vládě pana Sobotky, jak tyto dvě strany spolu vlády a jak místo řešení problémů naší země si šly vzájemně po krku a rozehrávaly takovéto hry. Je to určitý politický styl, který já zásadně odmítám, protože pak vláda nemůže řešit problémy této země a občanů, když členové vlády intrikují a vytváří pletichy.

Zdroj: ČT24, 24.6.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme