Pospíšil: Jednotná zahraniční politika zvyšuje význam ČR

13. 9. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Jeden ze závěrů schůzky nejvyšších ústavních činitelů na Pražském hradě ke koordinaci zahraniční politiky je zachování protiruských sankcí a pravidelné přehodnocování, kdy se zvažuje prodloužení. Má v tomto vládní strategie podporu TOP 09?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Podporujeme protiruské sankce, protože nebyly uvrženy jen tak. Byly uvrženy na Rusko proto, protože Rusko porušuje mezinárodní právo a anektovalo Krym. Jsme zemí, která si před několika týdny připomínala tragickou okupaci Československa v roce 1968, kdy nás Sověti okupovali a my bychom neměli zavírat oči nad tím, když Rusko dnes vede podobnou expanzivní politiku v oblasti Krymu nebo na hranicích Ukrajiny a Ruska. Máme tragickou zkušenost s dominantní sovětskou politikou a putinovské Rusko se bohužel snaží na tuto politiku navázat. My bychom tedy měli být pro sankce a měli bychom patřit k zemím, které říkají, že není možné, aby Rusku všechno prošlo a Rusko se chovalo tak, že když se mu líbí nějaké území nebo země, tak je bude okupovat. Takže sankce ano a mají být do doby, dokud Rusko nezačne prosazovat jinou zahraniční politiku.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A pravidelné přehodnocování sankcí?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Určitě je třeba posuzovat, na kolik je nutné je ještě udržovat, ale je třeba je zachovat, dokud se bude Rusko chovat expanzivně a bude ohrožovat jak své blízké sousedy, tak i vzdálenější země. Ruská zahraniční politika řadí Českou republiku do blízkého sousedství a i my můžeme být potenciálně v hledáčku Ruska. To, co říkal pan Okamura, že sankce Rusko nepoškodily, není pravda. Ekonomové jasně ukázali, že sankce měly dopad na Ruskou ekonomiku, vedlo to k propadu růstu HDP.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Bod 6 závěrů ze schůzky na Pražském hradě je: „Ve vztahu k brexitu vyjádřili ústavní činitelé  zájem na zachování co možná nejužšího vztahu mezi EU a Spojeným královstvím ve všech oblastech při zachování vyváženosti práv a závazků budoucí dohody o nastavení vztahů.“ Podporuje toto TOP 09?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Z naší strany je absolutní podpora. Je třeba zachovat co nejužší vztahy s Velkou Británií, a to zvláště v oblasti ekonomiky. Je to důležité pro české firmy, které vyvážejí české zboží do Británie. Je to také důležité pro Čechy, kteří pracují ve Velké Británii. Jak jsem dnes vnímal pozitivně projev Junckera na půdě Evropského parlamentu, tak jsem byl trochu zklamán z toho, že Brusel odstupuje od toho, aby byla vytvořena nějaká forma, aby Velká Británie mohla být součástí evropského vnitřního trhu a už se dneska baví pouze o zóně volného obchodu. V zóně volného obchodu jsme s mnoha zeměmi, třeba i s Jižní Koreou. Británie je součástí evropské kultury, dlouhá léta byla součástí Evropské unie. Pravidla budoucí spolupráce by měla být užší a intenzivnější, než pouze zóna volného obchodu. Takže doufám, že se podaří najít model, jak zachovat maximum ze společného vnitřního trhu mezi Evropskou unií a Velkou Británií.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Vnímá TOP 09 absenci zástupce Senátu na Pražském hradě jako problém?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Je to samozřejmě velký problém. Když se prezidentovi Miloši Zemanovi někdo nelíbí, tak ho nepozve a klidně poruší jakákoliv protokolární pravidla. Pokud to byla schůzka institucí a jedna instituce má svoji hlavu v zahraničí, myslím tím předsedu Senátu pana Štěcha, který má jasný a zřejmý důvod, proč je v zahraničí, tak je logické, že ho má zastoupit 1. místopředsedkyně paní Horská. Protože paní Horská často kritizuje Miloše Zemana, tak se jí rozhodl nepozvat. Je to standardní Miloš Zeman, že si vybírá, s kým se bude bavit, a to podle toho, jak je k němu kdo servilní a jak se k němu vyjadřuje. To je opět věc, kdy zájem Miloše Zemana převážil nad zájmem státu. Je škoda, že na koordinační schůzce nebyli zástupci Senátu, protože i oni jezdí po světě, reprezentují Českou republiku na evropské úrovni, zastupují naši zemi a měli by tedy být součástí alespoň trošku jednotné zahraniční politiky, kterou vykonávají ústavní činitelé České republiky.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Vykonávají jednotnou zahraniční politiku?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Ne vždycky to úplně jde, není to vždy úplně jednoduché, ale to bylo i za jiných vlád a jiných prezidentů. Myslím si ale, že minimálně základní koordinace musí být. Jsem rád, že se dnes ústavní činitelé shodli na základních věcech, jako je Rusko, vztah k mezinárodnímu obchodu a tak dále. Je třeba v základních věcech vystupovat jednotně. Pokud vystupujeme jako rozhádaná země a nezníme alespoň trošku jednotným hlasem v zahraničí, tak nás to oslabuje. Jsme potom slabší, než bychom mohli být. Jednotná zahraniční politika zvyšuje význam České republiky na mezinárodním poli.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Evropská komise má zahájit proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot Evropské unie. To doporučil Evropský parlament. Je to i s Vaší podporou?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda TOP 09

Já jsem nakonec po dlouhém váhání toto usnesení podpořil, protože si myslím, že není možné, aby některé národní vlády porušovaly principy demokracie a právního státu. Byl to příklad Polska, kde byla přijata velmi kontroverzní justiční reforma, která vyvolala velkou debatu. V případě Maďarska jsme dnes hlasovali pouze o tom, aby bylo zahájeno řízení a bylo zváženo, jestli Maďarsko opravdu porušuje principy práva, svobody, demokracie a evropské hodnoty. Jsme na počátku, kdy bude možná spuštěna debata v Evropské radě o tom, jak vypadá maďarská politika. Myslím si, že je potřeba opravdu chránit základní evropské hodnoty. Kdyby najednou v některé ze zemí Evropské unie začala být porušována lidská práva, začala být demontována demokracie a vnikal tam poloautoritativní režim, tak je zjevné, že ostatní země Evropské unie k tomu nemohou úplně mlčet. Neříkám, že je to v Maďarsku, ale je dobré o tom debatovat. My jsme dnes vyslali impuls, ať se o této věci vede debata na úrovni hlasů států Evropské unie.

Zdroj: ČT24, 12. 9. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme