Pospíšil: Faltýnek ohrožuje pověst nezávislého úřadu

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek ve Sněmovně vysvětloval své zapojení v tendru na mýto. Podle něj byla zakázka problematická od začátku do konce. Potvrdil, že se s šéfem antimonopolního úřadu i ředitelem české pobočky firmy Kapsch sešel v brněnských hotelech během jedné hodiny. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v Událostech, komentářích označil schůzky za nepřípustné.

28. 3. 2019

Kauzu otevřela razie ze 7. března, kdy kriminalisté kvůli údajnému ovlivňování veřejných zakázek zasahovali v sídle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, v sídle firmy Kapsch i v bytě šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Nikoho ale policie neobvinila, třebaže podle Novinek podezřívá předsedu ÚOHS Petra Rafaje a šéfa Kapsche Karla Feixe z korupce.

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil shledává největší problém v nepověření Jaroslava Faltýnka žádným z příslušných orgánů.

„Zakladní problém celé kauzy je, že vysoký politik pan Faltýnek jedná v citlivém tendru bez zmocnění. A pokud veřejně potvrdil, že neměl žádné zmocnění od ministra dopravy, vystupoval jako soukromá osoba nebo jako lobbista, tak ostatní věci už jsou pouze detaily,“ řekl Pospíšil

Úřad přestává být důvěryhodný

Pospíšil upozornil, že vyjednávání politiků se šéfem antimonopolního úřadu, který má být nezávislý, je nepřípustné, jelikož jakýkoliv náznak ovlivňování rozhodování antimonopolního úřadu má vliv na pověst nestranného odborného úřadu.

„Politici by neměli zasahovat do práce soudů a úřadů, kteří nezávisle rozhodují ve správním řízení,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Podívejte se na celé video.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 28.3.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme