Poslanec Polčák: Zneužívání fotografií v bulvárech

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

Noviny, které zveřejní fotografie nějaké celebrity nebo takzvané celebrity bez jejího souhlasu, by za to měly tvrdě zaplatit. Nejen tomu, od koho je kupují, ale taky osobě, která je na snímcích zachycena. Počítá s tím v občanském zákoníku návrh, který vyšel z poslaneckého ústavně-právního výboru. Podle něj by měl vydavateli dotyčného listu za zneužití fotografií hrozit sankce až ve výši dvojnásobku toho, co by stál souhlas dotčené celebrity. Mohl by takový postih ukáznit tuzemský bulvár? Mluvit o tom budu s předkladatelem návrhu Stanislavem Polčákem, poslancem za TOP 09. Dobrý den.

Hezké poledne. Já jsem i poslanec za Starosty a nezávislé.

Dobře, ano, ale jednáte i ve spolupráci těsné s TOP 09. Pane poslanče, jak přesně by měla podle vás ta úprava fungovat?

Měla by fungovat tak, že zvýší rozsah možné ochrany mezi dotčenými fyzickými osobami, které se domáhají svých práv na ochranu svého soukromí, své cti, své důstojnosti. To znamená, primárním jejím účelem je zvýšit možnosti ochrany práv běžného člověka, nejen celebrity, o které vy zde hovoříte. Ta úprava je samozřejmě obecná a míří na nekalé praktiky, které skutečně různí vydavatelé a nikoliv pouze bulvár, ale různí vydavatelé pod svými ryze podnikatelskými zájmy takhle těží ze zasahování do práv ostatních občanů.

Mně není úplně jasné, v jakých případech by se to a jak mělo uplatňovat, protože noviny přece nemůžou žádat všechny lidi, aby souhlasili se zveřejněním snímků. Nebo jak byste si to představovali konkrétně.

To určitě ne. Ta možnost té zpravodajské licence, to znamená, že skutečně v rámci zpravodajství můžete zveřejnit snímky zvukové a obrazové podoby, můžete zveřejnit určité informace, které se týkají aktuální události. Tak tam ta licence na té právní úpravě, jak platí dnes, se nemění. Ale pokud zneužijete tu licenci, jako se to právě stává, tu, která je bezplatná, na základě zákona, pokud ji zneužijete, tak v tu chvíli ta ochrana by vám nebyla jaksi být přiznána a vy byste měli nést plné důsledky za toto nekalé jednání. To znamená, měří se tam, kde skutečně to není o tom, že by se o něčem informovalo, co je aktuální, co budí veřejnou jaksi známost nebo jaksi zájem, ale míří to na ty situace, kdy ta osoba zjevně je dotčená naprosto nedůvodně a jsou vytahovány ryze věci z jejího soukromí, na což samozřejmě nikdo nemá právo.

Ještě jednu věc, prosím, už jen krátce. Jak vysoko by se měly vyšplhat ty finanční sankce pro bulvár, který překročí hranici, kterou jste právě popsal?

Chci říct, že takhle to funguje už v autorském zákoně dnes. Takže to není žádná novinka. Je to jenom převzetí té autorsko-právní úpravy, toho režimu té ochrany osobnosti. A v autorském právu se prostě platí řády statisíců, někdy samozřejmě i milionů, takže když si to vynásobíte, tak krát dva, tak myslím, že konečně bychom mohli mít určitý nástroj na to, jak omezit ty nekalé praktiky podnikatelů, kteří si říkají bulvár.

Upřesňuje poslanec za Starosty a nezávislé Stanislav Polčák, děkuji vám, na shledanou.

Děkuji vám mockrát, na shledanou

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 12. 10. 2011, Pořad: Ozvěny dne