Poslanec Farský chce zlevnit veřejné zakázky

29. 4. 2011

Otevřít výběrová řízení co nejvíce firmám a tím zlevnit ceny zakázek. Takový cíl si klade poslanec Jan Farský, který ve čtvrtek představil nové webové stránky verejnyportal.cz.

Zadavatelé i podnikatelé a firmy na něm najdou informace o zakázkách vypisovaných podle Farského transparentních směrnic.

Každý z uživatelů musí souhlasit se zveřejňováním všech informací o zadávacím řízení - kromě smlouvy a jejích dodatků jde například i o vyhodnocení nabídky, výjimky ze směrnic nebo důvodové zprávy. Povinnost zveřejňovat tyto údaje nelze do zákona vepsat. Evropské směrnice totiž přesně určují, co ze zadávacího řízení může být uveřejněno. "Jde to nad rámec legislativy," přiznává Farský. "Ale je to ku prospěchu efektivity. Zkušenosti ukazují, že se zvyšujícím počtem uchazečů se zakázka zlevňuje." Systém funguje kromě Semil, kde je Farský starostou, i v řadě dalších měst - a za celou dobu si prý nikdo na podmínky nestěžoval.

Portál cílí především na zakázky malého rozsahu, které v rozpočtech měst a obcí tvoří až 90% všech zakázek. "U zakázek za sto milionů lze zaplatit člověka, který prohledává všechny možné zakázky. Ale u těch malých za desítky tisíc to možné není. Systém tak míří k podpoře malých a středních podnikatelů," vysvětluje Farský.

Města a obce na stránkách zveřejní místo, kde se zakázka vypisuje, její obor, předpokládanou cenu a termíny zahájení a ukončení výběrového řízení. Podle těchto kritérií mohou uchazeči snadno vyhledat, o jakou zakázku by mohli mít zájem. Firmy také mohou dostávat emailové upozornění na vypsání zakázky z jejich oboru nebo regionu.

Jakub Kalenský

iHned.cz., 28. 8. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme