Polčák: Zneužívání systému a lidská důstojnost

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

11. 4. 2012

Poslanci by měli zrušit nařízení, které některým lidem bez práce přikazuje hlásit se i několikrát týdně na pobočkách České pošty. Toto opatření mělo zabránit práci načerno. Podle ombudsmana ale odporuje lidské důstojnosti. Ombudsman Pavel Varvařovský po poslancích požaduje úpravu ještě dalších šesti zákonů a předpisů. Jak zareagují zákonodárci? Zeptáme se teď člena Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Stanislava Polčáka z TOP 09, dobrý večer.

Hezký večer.

Ombudsman označil povinnost nezaměstnaných hlásit se na pobočkách pošty doslova za zvrhlost. Souhlasíte s tím nebo je to podle vás naopak legitimní způsob, jak bojovat s prací načerno?

Já bych úvodem chtěl říci, že samozřejmě český ombudsman je volen českou Poslaneckou sněmovnou, to znamená, že každý poslanec, pokud je alespoň trochu příčetný, se musí zamyslet na tím, co ombudsman vytýká stavu českého zákonodárství a my teď statečně odpovědně činíme. Již minulý rok z těch několika opatření, které kritizoval ombudsman, bylo změněno asi osm, ještě dvě čekají na nápravu. Pokud jde o tady toto konkrétní opatření, kdy si myslím, že je to do značné míry sporné. Operuje se s termíny, jako je lidská důstojnost nebo zvrhlost a já se domnívám, že toto je zrovna ten termín, který vyžaduje nebo umí být interpretován mnoha způsoby a myslím si, že práce načerno a zneužívání systému sociálních dávek je zrovna ten moment, kdy stát musí být přísný, měl by být přísný a domnívám se, že to, co platilo do té doby, než jsme zavedli tuto povinnost, bylo zneužívání sociálního systému. To, co se zavedlo nyní, možná že může doznat určitých změn a my bychom se nad těmi konkrétními argumenty měli zamyslet. Ale samotná slovíčka jako zvrhlost, to se domnívám, že nesnese nějaké interpretace, to je prostě názor.

Čili, aby zazněl váš úplně jasný názor, vy byste byl pro úpravu nebo nikoliv té povinnosti nezaměstnaných hlásit se na pobočkách české pošty?

Podívejte se, český ústavní pořádek skutečně zná pojem lidská důstojnost a je třeba se podívat, z jakých konkrétních hledisek má ombudsman za to, že návštěva u místa, které určí stát k tomu, aby nebyl načerno zaměstnáván, zda-li prostě tato povinnost, že sama o sobě je narušení lidské důstojnosti. Já neznám ty argumenty, jestli podrobně pan ombudsman v té věci třeba provede tu argumentaci, tak se nad tím bezesporu zamyslíme, ale v tuto chvíli si myslím, že toto je ústavně souladné, ale na druhou stranu bych řekl, jak jsem řekl na začátku, musíme se zamyslet nad tím, co český ombudsman říká, protože je to daňovými poplatníky placená instituce.

Ombudsman kritizuje i to, že stále neplatí zákon o státní službě. Parlament jeho platnost už deset let odkládá. Dočkáme se podle vás v dohledné době jeho vstupu v platnost?

V koaliční smlouvě, kterou podepsaly současné koaliční strany, z níže, bude zaveden nový zákon o státní službě, respektive o službě úředníků, protože samozřejmě se nám to rozpadá do dvou větví jak státní služba, tak samospráva. Podívejte se, tento zákon odkládaly levicové vlády i pravicové vlády, protože jeho zavedení do praxe by bylo enormně náročné pro státní pokladnu, vadilo by definitivu pro státní úředníky a je otázkou, jestli všichni státní úředníci jsou natolik efektivní a skutečně výkonní, aby měli tuto definitivu. My se chceme postavit za /nesrozumitelné/, protože každý úředník, pokud bude vykonávat svojí práci podle zákona, tak by měl být zákon chráněn. To je naprosto jednoznačné, v tomto směru je již zákon ve vládě připraven a bude, pokud vím, v nejbližší době předkládán do legislativního procesu v rámci parlamentu, v rámci parlamentního čtení.

Říká poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. Děkujeme a na slyšenou.

Také děkuji, na shledanou.

Ondřej Houska

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 11. 4. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme