Polčák: Změny v katastru nemovitostí

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

17. 5. 2013

Hostem Ranního interview je proto právě teď předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Stanislav Polčák z TOP 09, vítejte.

Hezké ráno.

Jak chcete právě těmto podvodům s falešnou plnou mocí zabránit a lépe ochránit pravé vlastníky nemovitostí?

Je to skutečně problém. A já chci poukázat na to, že se nejedná pouze o falšování plných mocí, ale dochází dokonce i k falšování razítek advokátů, případně i dalších úředních osob.

Nicméně tohle odstřihne toho pravého majitele od té komunikace s katastrem.

Ano. Může se stát, že dokonce i tady toto může způsobit to, že to odstřihne toho pravého majitele. Protože někdy se stalo, nebo už se stalo v minulosti, že jeho pravá vůle, která spočívala v tom, že převádí nějaký menší pozemek, byla nahrazena tím, že prostě převedl takto tedy třeba velký dům nebo úplně jinou nemovitost. Takže nejedná se pouze jenom o ty případy, které jste uváděli vy. My jsme to probírali na poměrně několika jednáních a připojili jsme se k řešení, které by mohlo snad ve více případech zabránit tady těmto podvodům. Jednou z nich je i povinnost sepisovat tyto listiny advokátem. A komunikace mezi Českou advokátní komorou a Českým úřadem zeměměřičským a katastrálním. To znamená, že došlo k autentické, řekněme, datové stopě, která by byla nenahraditelná, která by snad neměla být i podle všech vyjádření jakkoliv zneužitelná.

Proč nestačí služby právníka? Proč to musí být advokát?

Protože, podívejte se, dnes samozřejmě i ty právníky využívají bez té kvalifikace advokáta, využívají je různé realitní kanceláře. Ale ty nejsou ani pojištěny, ani nemají jakoukoliv kárnou odpovědnost. Když advokát pochybí, tak samozřejmě svému klientovi, je ze zákona pojištěn. A je odpovědný před Advokátní komorou. To jsou výhody, které u běžné takzvané právnické profese nedostáváte. Navíc je to úprava, která je běžná i v zahraničí. Když se podíváte do Rakouska, do Francie, i do Německa, tak zjistíte, že samozřejmě tyto převody právě provádí před kvalifikovanými a úředně ověřenými osobami.

Jakým dalším způsobem chcete zabránit tomu falšování?

Jednou z těch ještě dalších možností je samozřejmě, že katastr komunikuje vždy s tím pravým vlastníkem. Je to jeden z návrhů, který podali i majitelé domů, aby byli informováni tak, že vždy si přejí jakýkoliv převod oni sami autorizovat vždy dopředu v určité lhůtě. My jsme se přiklonili k 20 denní lhůtě, kdy by katastr nemohl převádět, jaksi provádět ty zápisy jinak, než že by dostali ještě další přivolení vlastníka nemovitosti. Bohužel nevýhodou tohoto řešení je administrativní zatížení a ... prodlužování těchto zápisů v katastru nemovitostí, takže ta debata bude určitě poměrně složitá. Poněvadž zase proč někdo jiný, proč banka, nebo oprávněný nabyvatel by měl být třeba právě zdržován tady tímto postupem, kdy prostě potřebuje čerpat úvěr, nebo mít to zajištění provedeno v katastru velmi rychle.

A čistě technicky, aby katastrální úředník mohl zasílat esemesky, e-mail, zprávu do datové schránky a tak dále. Jsou na to katastrální úřady připravené na takovou změnu?

Tak podle vyjádření předsedy katastrálních úřadů ano, je tomu tak. Nicméně samozřejmě potřebují zejména to zákonné zmocnění a potom je třeba ještě připravit prováděcí předpis.

Kdy by mohlo být jasno?

Já předpokládám, že do několika týdnů bude jasno. Chci pouze poukázat, že tato debata se vede už poněkolikáté, protože skutečně rozsah těch zločinných podvodů, kdy ani nevíte, a dochází ... dispozici s vaším vlastnictvím, je už do nebe volající. A není možné, abyste si vy museli pořizovat takzvaného hlídacího psa katastru, což je placená obchodní služba. Je nutné, aby stát na to reagoval. A aby vytvořil systém, který bude chránit vaše skutečné zapsané vlastnictví a bude chránit vaši dobrou víru.

Tak ještě jednou, kdy bychom mohli vědět, zda tomu tak skutečně bude. Máte časovou představu?

Legislativní proces už je ve svém finále. Předpokládám, že v rámci několika týdnů bychom měli vědět, jaké to konkrétní řešení bude přijato na zákonné úrovni. Předpokládám, že dnes, nebudou-li obstrukce v Parlamentu, se dovíme, jak si tedy poslanci představují tady toto řešení. A následně "se může věc" pro Senát a pro prezidenta.

Hostem Ranního interview byl předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Stanislav Polčák z TOP 09. Děkuji vám za odpovědi. Na shledanou.

Taky děkuji, na shledanou.

Český rozhlas Radiožurnál, 17. 5. 2013, pořad: Ranní interview

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme