Polčák: Zákon splňuje kritéria české ústavnosti

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

3. 6. 2013

--------------------

Po skoro 24 letech od pádu totality definitivně platí majetkové vyrovnání státu s církvemi. Ústavní soud odmítl stížnost opozičních politiků a z příslušného zákona vyškrtl jediné slovo. Soudci konstatovali, že norma je v souladu s českou ústavou, církve tak získají souhrnný majetek za 134 miliard korun, z toho nemovitosti v hodnotě 75 miliard. 59 miliard stát vyplatí v průběhu následujících 30 let. Proti tomu se stavěli senátoři za ČSSD, zástupci Věcí veřejných i KSČM. Zejména proto, že prý není jasné, jaký majetek církve nakonec získají a tím pádem je údajně reálná obava, že jim stát vydá i to, co by nemusel. Mluvit o tom budu s předsedou Senátu za ČSSD Milanem Štěchem. Dobrý den.

Dobrý den.

--------------------

A s předsedou sněmovního ústavněprávního výboru za TOP 09, Starosty a nezávislé Stanislavem Polčákem. Dobrý den.

Hezký večer.

--------------------

Pane předsedo Štěchu, jak hodnotíte dnešní rozhodnutí Ústavního soudu?

--------------------

Samozřejmě, že beru na vědomí, když s tím rozhodnutím osobně nesouhlasím, a myslím si, že v této doby, kdy máme velké problémy s veřejnými rozpočty a myslím si, že ta situace, která je v těchto dnech, to ještě zhoršuje, tak si myslím, že to není šťastné rozhodnutí.

--------------------

Vaše obavy nerozptýlil výrok Ústavního soudu, který konstatoval, že ten zákon není v rozporu s ústavou, pořád panují vaše obavy, že by stát mohl platit více než musí?

--------------------

Ano, já jsem pořád přesvědčen, o tom, že porovnání s ostatními kompenzacemi, s ostatními náhradami škod, které byly v minulosti, to znamená institucemi, je to velkorysý a zejména nám vadí ta část, která se týká finanční, finanční kompenzace.

--------------------

Pane Polčáku, vy jste ani na okamžik nepochyboval, že Ústavní soud rozhodne tak, jak nebo jinak, než rozhodl dnes, tedy že tu stížnost přijme a ne odmítne, jako se to stalo?

--------------------

Já jsem byl přesvědčený o tom, že samozřejmě zákon, který byl přijat, splňuje všechna kritéria podle české ústavnosti. A je mi trochu líto, že pan předseda Štěch se zastavuje nad tou dobou, kdy musí dojít k náhradě vůči církvím, ona už samozřejmě mohla být splněna dávno, už za vlád sociální demokracie, k tomu bohužel nedošlo, tehdy samozřejmě v dobách hospodářského růstu jsme se s tímto závazkem mohli vypořádat daleko dříve, ale to se prostě nestalo, takže v tuto chvíli si myslím, že je vhodné, pokud se s tím stávající politická reprezentace vypořádala  a já věřím tedy, že je těmto spekulacím, spekulacím o neústavnosti toho zákona učiněno za dost.

--------------------

Ano, pane poslanče Polčáku, ale je skutečně pravda, že stát nebude muset platit církvím víc než musí, že se nezavázal k tomu, aby vrátil i ten majetek, který církvím nepatřil, tak jak naznačují někteří kritici z řad opozice?

--------------------

Já si myslím, že za prvé ten proces toho vydávání je teďka omezen na jednoletou lhůtu, my teprve na konci toho procesu, kdy důkazní břemeno mají církve, budeme vědět, jaký konkrétní majetek oni dostanou nazpátek a je třeba říci, že oni musí prokázat, že i dříve vlastnili, oni musí prokázat, že jim byl nezákonně odňat a že jim v mezidobí nedostalo žádné náhrady, ty podmínky zákona jsou velmi přísné na to, aby církve dostávaly nazpátek tento majetek, ale nejde pouze o majetek, jde i o zabezpečení dalších plnění rolí církví, které jsou ve veřejném prostoru známé, ať je to charitativní činnost, samozřejmě svoboda církví, že už nebudou takto závislé na státu, to všechno jsou benefity toho zákona, možná, že to sociální demokracie nepochopí ještě teď, ale za 10 let noví politikové sociální demokracie to bezesporu ocení.

--------------------

Pane senátore Štěchu, to, co teď říkal pan poslanec Polčák, tedy, že církve budou muset samy dokládat, že ten majetek, o který žádají jim náležel a že na to mají pouhý rok, to vám nestačí jako pojistka, že stát nevydá víc než by měl?

--------------------

/Nesrozumitelné/ říci, že pan Polčák používá stále dokola obehranou písničku, že v minulosti jsme se mohli vyrovnat, ale sociální demokracie ještě za pana ministra Dostála a dalších dávala konkrétní návrhy, ale ty návrhy nebyly tak velkorysé ...

--------------------

Abychom se nevraceli úplně do minulosti.

Nechte mě mluvit ...

--------------------

Ne, spíš mi řekněte a odpovězte na otázku, na kterou jsem se vás ptala, proč vám nestačí ty pojistky.

--------------------

Já vám odpovím, ale, ne, já musím předně říci, že v minulosti ty návrhy nebyly tak velkorysé a nestály by tolik peněz. A co se týká, to, že se bude vydávat podle doloženého majetku, to je samozřejmě důležité, ale otázka je především těch peněz, finančních kompenzací, to je ta věc, která nám nejvíce vadila a také nám vadilo, že nebyl ten soupis majetku, protože mělo by se vědět, kolik toho majetku vlastně bude žádáno, ale říci, že potom /nesrozumitelné/ dokládat, to bude velmi problematické, když je tady už konečné rozhodnutí.

--------------------

Pane Polčáku, to, že chybí soupis majetku, to je pravda, proč jaksi nedoprovází ten zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi?

--------------------

Já už jsem to říkal v předchozím vstupu, pro nás je podstatné, že zákon ukládá důkazní břemeno na stranu církví, oni musí prokázat, že tehdy vlastnily ...

--------------------

Ale kdyby tam ten soupis byl, tak byste předešli těmto výhradám, které se objevují z různých stran?

--------------------

Za prvé, my samozřejmě počítáme s tím, že církve nebudou žádat o navrácení veškerého majetku, které dříve vlastnili. Za druhé, já považuji, aby nezapadl ještě ten stávající verdikt Ústavního soudu vniveč, v tuto chvíli je i proces jako soudního přezkumu, nevrácení toho majetku, kdy stát skutečně nemusí některé majetky vrátit, to ten zákon připouští ...

--------------------

Dobře, ale proč tam není ten výčet, abychom se dostali k tomu podstatnému?

--------------------

To se asi točíme v kruhu. Ústavní soud neřekl, že by takovýto výčet byl nutný z hlediska ústavy, my ten výčet nedáváme možná z jednoho prostého důvodu, my nechceme dávat církvím návod na to, aby si požádaly o všechno, samozřejmě počítáme s tím, že církve nebudou žádat o veškerý majetek, to je nepochybné.

--------------------

Předseda sněmovního ústavněprávního výboru za TOP 09 Stanislav Polčák. A předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch. Děkuji oběma, na shledanou.

Na shledanou.

Hezký večer.