Polčák: Výroky Filipa o sovětské okupaci jsou neurvalé

Rozhovor s poslancem TOP 09 a Starostové Stanislavem Polčákem

7. 2. 2014

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Dobrý podvečer. Je tady Interview. Bude TOP 09 hlasovat pro odvolání komunisty Vojtěcha Filipa z vedení sněmovny? Měl by se zrušit lustrační zákon? Ztrácí smysl poslanecká imunita a proč poslanec TOP 09 a místopředseda Starostů a nezávislých Stanislav Polčák rezignoval na funkci místopředsedy mandátového a imunitního výboru? Jaký to má význam? Zeptáme se přímo poslance Stanislava Polčáka, je ve studiu. Vítejte.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Hezký večer.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Tak, pane poslanče ODS navrhuje odvolání Vojtěcha Filipa z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny kvůli jeho výrokům, slovům o sovětské okupaci. Podpoří TOP 09 a Starostové a Nezávislí toto hlasování?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 0/
Víte, jakkoliv si myslím, že výroky jsou skutečně neurvalé, tak nevím do jaké míry má skutečně smysl odvolávat pana místopředsedu Filipa, když jej ve své funkci, podle mého názoru jaksi podrží především skupina poslanců kolem ANO a ČSSD. Já se přiznám tomu, že jsem pana Filipa nevolil, že si nemyslím, že by měli být komunisté ve vedení sněmovny, protože to je určitá reprezentace sněmovny navenek, ale na druhou stranu dělat úplně zbytečný krok je do jisté míry teatrální a já si myslím, že teď bychom se měli soustředit asi na to být tvrdou opozicí a nedělat úplně zbytečné kroky.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Odvolání Vojtěcha Filipa navrhuje poslankyně ODS a bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/
Myslím, že člověk, který obhajuje okupaci, který říká, že dnešní doba se na zvací akt neboli okupace naší země a její totální úpadek a zmar všech nadějí intelektuálních i hospodářských staví takto, tak nemůže být místopředsedou demokratického parlamentu současné České republiky.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Tak podle vás to není nebo nebyl byl účinný krok kvůli tomu, že stejně podle vás tedy Vojtěcha Filipa by podrželi jiní poslanci, ale tedy z pohledu demokratického zřízení v zemi a utrpení mnoha obětí komunistického režimu jsou slova Vojtěcha Filipa neakceptovatelná. Ještě navíc tedy v porovnání s tím, co vy jste řekl. Podle vás ten krok je nelogický z hlediska nějakých počtů ve sněmovně. Kdybyste se na to měl podívat z pohledu imunity, tedy z druhé strany, není tohle přesně ten případ, na který by se měla vztahovat poslanecká imunita?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Mluvíme o tom, kdy poslanec jaksi hovoří a tam by měl být především chráněn, pokud hovoří ve sněmovně. Já mám  pocit, že ten projev učinil trošičku na jiným fóru, respektive prostě při jiné příležitosti a to je věčná debata o tom, jestli lze stíhat například poslance pro pomluvu. Možná, že by bylo širší aby skutečně jeho právo vyjádřit se svobodně nebylo kryto pouze vystoupeními ve sněmovně, aby bylo kryto teda třeba na příkladě na náměstí mítincích. Ale já chci znovu zopakovat, to vyjádření pana místopředsedy Filipa je skutečně neurvalé, protože pro mě je pan Bělák vlastizrádce, byť třeba neodsouzený, ale pro mě osobně to tak je. A jestli by například kolegové poslanci ANO řekli, že by byli pro odvolání, tak potom to už má jistou větší naději a logiku. Pak bych prostě viděl i jistou logiku v tom, že bychom i toto podpořili. My tomu nechceme bránit. Naopak. Já si myslím, že TOP 09 by byla první, která by to podpořila. Ale musí to mít nějakou naději na úspěch, takže by mě zajímal postoj ANO.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Dobře, ale pokud ten návrh padne, tak budete muset nějak se k němu postavit. Pokud se tedy bude hlasovat, tak asi budete hlasovat.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Rozumím. Pokud budu donucen jít k tomu, k té volební urně, tak samozřejmě podpořím takový návrh, ale vím, že jestli se najde dostatečná většina v té sněmovně a zatím to vypadá, že ta sněmovna spíše hájí staré pořádky, viz různé výhody, která jste teďka dělají ve prospěch jednoho člověka, tak v tom případě je to asi zbytečné, takovýto krok iniciovat. My bychom to asi neudělali.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Vojtěcha Filipa taky nikdo nechce za jeho výroky trestně stíhat, ale hrozí tu , nebo je tedy ve vzduchu návrh, že by mohl být odvolán z vedení Poslanecké sněmovny. Když se na to podíváte ještě obecně z pohledu právě konceptu poslanecké imunity, tak dosud se imunita vztáhla i soudně na kdeco. Nestíhatelnost údajných trafik poslanců, ale tam, kde by roli hrát měla, u projevů ve sněmovně, ale třeba pokud bychom se na to podívali i šířeji, projevy poslanců obecně, je to otázka toho výkladu, tak tam jakoby se to míjelo s účinkem.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ne, nemyslím si to, ale je to politická zodpovědnost a je to do jisté míry, řekněme odpovědnost, která je před širším voličstvem. Já ta slova považuju za neurvalá. Možná i do jisté míry adresovaná spíše jeho voličům, nevím do jaké míry by mohl tohle to říkat na náměstích, ale pro nás je neakceptovatelné takovéto vyjádření. Nicméně chápu, že poslanec by se mohl i takto dramatičtěji vyjádřit, ale pak si musíme říct, kde to skončí. Máme zde i fašisoidní tendence. Já si myslím, že bychom měli taky si nastavit určité limity. Třeba minimálně sněmovna by to měla stíhat v rámci svého mandátového výboru, který by se touto okolností různých urážek mohl zabývat a samozřejmě to je i v jeho gesci.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Takže svoboda projevu poslanců i třeba na půdě Poslanecké sněmovny, pokud bychom to zase vztáhli k tomu užšímu prostoru, tak ano, ale nikoliv protizákonná? To už by se pak opravdu mohlo míjet právě s tím konceptem imunity jako takové.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Jsou různé, různé modely i v zahraničí, kde třeba například právě ty pokuty těm poslancům dává její smírčí orgán. Můžeme se na to podívat i touto optikou. Já bych byl pro co nejširší možnost samozřejmě svobody projevu toho poslance. Na druhou stranu musíme si říct, že určité limity to má mít a v okamžiku, kdy třeba by policie shledala ta vyjádření za natolik extrémní, tak by třeba tam byla na místě hlasování té sněmovny, zda-li tedy pustí toho poslance pro nějaký z trestných činů těch verbálních k trestnímu stíhání.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
KSČM taky navrhla sněmovně, aby zrušila lustrační zákony. ODS a TOP 09 se Starosty chtějí zamítnout toto projednávání už v prvním kole. Je vás ale málo, hledáte si proto tu podporu u jiných stran?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
No, tak my samozřejmě spoléháme na to, že taky Strana lidová dokáže ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Spoléháte nebo vyjednáváte?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Já nevyjednávám o ničem, ale ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Já myslím samozřejmě TOP 09 a Starostové a nezávislí.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Myslím si, že to je elementární úcta ke své dlouhodobé tradici na straně KDU-ČSL a je na nich, zdali připustí, aby jejich koaliční partneři umožnili projití takovéhoto zákona do dalšího čtení. Je to především jejich zodpovědnost opět před jejich voliči. My budeme jednotně proti, ale víme, že to nestačí. A KDU-ČSL pokud by i za takové situace setrvávala v takové koalici, která umožňuje projít takovýto návrh komunistické strany do dalšího čtení, tak zcela ztrácí před svými voliči podle mého přesvědčení možná i v některých volbách bývalého voliče KDU-ČSL, zcela ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Ale chápu to dobře, že zatím tedy spoléháte na to, ale tu podporu zajištěnu u jiných politických stran nemáte.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Nemáme. Nebo respektive prostě spoléháme na to, že prostě KDU-ČSL sehraje tuto roli, ale pokud ji nesehraje a nebo respektive ten výsledek bude naprosto fatální, tak to bude její povinnost, že vůbec umožnila vznik takovéto koalice.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Tak, je to také odpověď jedné z těch stran, které něco chtějí prosadit a většinou tedy k tomu, pokud chtějí něco prosadit a je jich málo, tak si hledají podporu u ostatních?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Řeknu-li to jinak, myslím, že jsme v tomto v souznění s KDU-ČSL.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Podle komunistů ztratily lustrační zákony po těch letech efekt. Podle TOP 09 ne?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ne. Já si myslím, že demokratický právní řád se ještě má důvod chránit, protože pořád existuje dostatek lidí, kteří jsou vydíratelní právě z toho komu co kde podepsali, na koho co kde donesli a tito lidé bezesporu představují jisté riziko pro demokratický právní řád. Komu tedy budou se zodpovídat? Jestli tomu režimu minulému a jeho představitelům, kteří pořád mezi námi samozřejmě jsou a kteří mohou ty různé materiály mít a říct, my je na tebe pustíme. Ty jsi v takové funkci, že tedy si pro nás zajímavým objektem a my chceme, i ovlivňoval a jaksi vykonával naše zájmy. A toto je významné riziko pro demokratickou společnost. Já myslím, že bysme si toho měli být vědomi. A pokud si někdo myslí, že ta doba už je dostatečná, já vám garantuju, že mnozí lidé jsou vydíratelný po desítky let.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Dnes nedostane negativní lustrační osvědčení ten, kdo byl byť jen veden, evidován v seznamech StB. Nemusel tedy ani aktivně spolupracovat a stejně to lustrační negativní osvědčení nedostane. Podle vás to není diskriminační?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Podívejte se, ten zákon posuzoval obecně Ústavní soud, neshledal na něm protiústavnost, komunistická strana může znovu ve spolupráci s jinými uskupeními ve sněmovně napadnout tento zákon může to udělat a dokud ten zákon platí, tak je platný. Samozřejmě takovýto člověk, takovýto jedinec má právo podat návrh soudu, aby bylo jeho jméno vyřazeno, udělala to celá řada lidí a potom má samozřejmě v tu chvíli z toho odpovídajíc konsekvence, pokud soud v té věci rozhodne.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Ano, ale platí tam presumpce viny a trvá to dlouho.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ano, ale já jsem zde zopakoval, prostě to je zákon, který byl podroben testu ústavnosti a Ústavním soudem prošel. Pokud se někdo domoct jeho zrušení, jsou zde na to postupy a musí je samozřejmě využít. To bych mohl říci, že komunisté nedostatečně využili toho, aby tento zákon dokázali zrušit třeba cestou před Ústavní soudem.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Přesto taky váš předseda Karel Schwarzenberg nepovažuje lustrační zákony za dokonalé. Skutečně byste žádnou revizi nenavrhoval? Jste právník.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Já musím říci, že jsou možná do jisté míry příliš paušální. Je důležité opravdu zkoumat to, v jaké té pozici ten člověk byl evidován, vlastně z jakého důvodu. To je velmi složitá problematika. Já se nebráním právě určité revizi. Těch lustračních zákonů ale nemůžeme udělat to, co udělala komunistická strana. Paušálně je navrhnutý zrušení. Já vím, že to takovéto straně vyhovuje, ale my budeme hájit tu druhou stranu, která říká, demokracie má právo se bránit.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Jak by ta revize mohla vypadat?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Já jsem zda naznačil. Musíme rozlišovat i otázku té aktivní spolupráce. Toto je ovšem na vyhodnocení svazku, které jsou desítky let staré. Bude velmi složité, ale můžeme se o tomto bavit. V tomto směru by měla být komunistická strana iniciativní a ne v tom, že se to bude snažit paušálně všechno shodit.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
To je právě otázka toho, jak by se to prokazovalo. Pokud stačí to, že je člověk evidovaný, protože navíc taky ministr zahraniční Lubomír Zaorálek zná podle ČTK případy, kdy lidé vázací akt odmítli podepsat, ale StB je stejně zapsalo. Soudy by to zase zdlouhavě nalézaly, řešily, jestli v tomto vidíte právě efekt té případné revize. Pokud je vůbec ochota a vůle ve sněmovně ten zákon revidovat.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Myslím si, že jistá ochota zde je, jak jej vyjádřil náš pan předseda, aby byly smysluplná, ale zopakuji to, že samozřejmě vždycky musí na konci toho procesu rozhodnout soud. My bychom pouze možná mohli poskytnout určité oprávnění tomu, aby ten jedinec dotčený vyjednával nebo do jisté míry snášel na svojí obranu před tím ministerstvem, respektive před tím úřadem svoje argumenty, aby je úředník posoudil, ale pokud by byl nespokojený s takovýmto posouzením, tak vždycky je to na konci toho procesu vždycky soudní řízení. Bohužel podle ústavy má každý právo domáhat se před nezávislým a nestranným soudem posouzení své věci.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Proto se ptám na smysluplnost té případné revize. Protože na Slovensku přestali i z tohoto důvodu platit lustrační zákony v roce 1996 a nahradily je právě účinky efekty plynoucí z jiných zákonů. Přísné bezpečnostní prověrky, které mají zjistit, zda ten či onen člověk, který usiluje o vysoký post ve státní správě představuje nějaké riziko pro stát, ať už jakékoliv, ale už ne skrz minulost té komunistické tajné službě. Toto by podle vás nebylo dostačující?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Myslím si, že ne. Já zde hájím existenci lustračních zákonů, ale s tím, že by se mělo  přihlížet k individuální aktivitě toho daného, kdo je tam zanesen. Zároveň právě to kritérium posouzení i tím úředníkem i na Slovensku je potom to úřední rozhodnutí vždycky zase přezkumatelné soudem, takže vždycky se vrátíte k tomu soudu. Pokud je někdo nespokojen.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Proč by se neměly lustrační zákony zrušit a nahradit je třeba právě revidovaným novým služebním zákonem?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ale já neříkám, že ne.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Takže proti tomu byste nebyli, pokud by to zachovalo ten koncept?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Proti bych nebyl, to opakuji, ale jsem proti tomu, aby byly bez dalšího bez náhrady zrušeny. Takže my se můžem bavit o jisté úpravě, ale ne tak, že se nejprve celé zruší a budeme ve vákuu. To je, myslím, že trik, který na nás nasadila komunistická strana.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
No, ale jistě víte, pane poslanče, že pokud zákonodárci nenavrhnou změnu toho doprovodného zákona k zákonu služebnímu z roku 2002, pak začne automaticky platit od prvního ledna roku 2015 to, že ministr nemusí mít negativní lustrační osvědčení. To už by bylo zkrátka na papíře. Pokud vám tak vadí změna těch lustračních zákonů, případně jejich zrušení, navrhne TOP 09 a Starostové a nezávislí tento pozměňovací návrh?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ano. My jsme se o tom bavili neformálně v, jaksi skupině osob našeho poslaneckého klubu o tom, že bychom takovýto návrh připravili a pevně věříme, že jej budou podpořovat všichni demokraticky smýšlející poslanci v naší zemi. Samozřejmě je otázkou, do jaké míry by už do té doby měla být i nastavená jaksi pravidla, měli bychom uvažovat o změně těch lustračních zákonů ve smyslu toho změkčení. Respektive umožnění té individuální obrany ještě před tím, než je vydáváno takovéto lustrační osvědčení.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Takže se o tom už uvažuje. I o té, o tom změkčení těch lustračních zákonů.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ne, my uvažujeme o tom, že do služebního zákona se zakotví ta povinnost i pro ministry případně i další, protože se uvažuje o vyloučení ještě dalších osob z lustračního osvědčení, tak aby tyto povinnosti byly ve služebním zákoně samozřejmě zakotveny.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
O jakých osobách se ještě uvažuje?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
O náměstcích.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
O náměstcích? Že by ani náměstci tedy už nepotřebovali na příště negativní lustrační osvědčení?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
To je úvaha, pokud vím, členů stávající vládní koalice.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
A to znamená, že vy byste připravili ten pozměňovací návrh tak, aby to mu tak nebylo, ani u ministrů, ani u náměstků, aby nadále potřebovali k tomu, aby mohli vykonávat své funkce negativní lustrační osvědčení.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
U těch náměstků jde zejména o to, aby právě to změkčené lustrační osvědčení, aby ho prostě bylo vyžadováno, protože ne není tomu tak vždycky.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Co to znamená změkčené lustrační osvědčení?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
No aby to prostě, aby to proběhlo tím individuálním posouzením, tím testem ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Případně i soudním?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ano, přesně tak.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Kdy bude na stole ten váš pozměňovací návrh?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Až bude na stole projednávání tohoto zákona, které je teďka ve druhém čtení, takže do druhého čtení ho budeme muset předložit.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
To znamená, že už jste třeba o tomto pozměňovacím návrhu i hovořili s představiteli koalice?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ne, ne. Já o tom nevím.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Ani s lidovci. Protože vy jste říkal, že třeba v tom prvním kole by vám možná mohli pomoci lidovci zamítnout ten ...

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
To druhé čtení zákona o službě, o státní službě je prodlouženo. To znamená, zde je ještě poměrně dostatek času na to, aby se to samozřejmě připravilo. My teďka jednáme s našimi právníky a experty, kteří by toto měli dát dohromady.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Stále tedy spoléháte na to, že vás na souznění s KDU-ČSL.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Samozřejmě to nebude stačit, budeme potřebovat vyšší míru souznění.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Ano, bude třeba vyšší míru souznění. To jste řekl přesně. Vy jste se včera vzdal postu místopředsedy mandátového a imunitního výboru, protože sněmovna vydala k trestnímu stíhání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu v kauze Opencard. Nebylo to unáhlené gesto? Udělal byste to samé i dnes?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Udělal bych to i zítra.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
I pozítří.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ano.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Já jen připomínám, že policie vznesla obvinění loni v březnu. Stíháno je deset současných i minulých radních za ODS a TOP 09. Obvinění se týká zakázky s firmou Haages, s níž Praha uzavřela smlouvu v dubnu 2012. Podle žalobce bez veřejné soutěže. Radní ale obvinění odmítli, podle nich smluvní vztahy nastavilo dřívější vedení města za Pavla Béma. Podle vás tím případem vydání Bohuslava Svobody ztratila imunita zákonodárců smysl. O imunitě už jsme mluvili na začátku pořadu. Proč by měla ztratit smysl? Čím se liší vydání Bohuslava Svobody od jiných vydaných poslanců?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Liší se poměrně zásadně. Já zde chci hájit nejen pana docenta Svobodu, ale i své kolegy, pana primátora Hudečka, všechny ostatní, kteří tehdy u té záležitosti byli. Podívejte se, já vím, že je to možná někdy trochu nepopulární říct, že jsem pro nevydání politika a politik by měl být jaksi i připraven říkat nepopulární věci. Tak já to zde řeknu natvrdo. Já nejsem pro vydání a nadále bych vždycky hlasoval pro nevydání pana Bohuslava Svobody, protože jsem pevně přesvědčen, že ta kauza je velmi zvláštně motivovaná a že jsou zde velmi divné momenty. My jsme ji velmi dlouze zkoumali na mandátovém imunitním výboru, kdy všechny vystupujíc osoby se vyjadřovaly v té diskusi na, před plénem, takže jsou zde opravdu velké pochybnosti o tom, jak postupují orgány činné v trestním řízení. A ten důvod spočívá v tom, že pan docent Svoboda neudělal nic jiného, než že hlasoval pro to, co mu bylo předloženo, kde byly všechny pozitivní posudky a vyjádření a mě zde v tom trestním, v té trestnosti chybí právě ten akt zavinění, že on mohl mít nějaké povědomí, nějakou povědomost o tom, že dělá nějakou protiprávnost a to v tom celém spise podle mého názoru je ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Pane poslanče dobře, ale o vině rozhoduje soud, nikoliv poslanci a třeba se to k soudu ani nedostane. Přece tím, že byl poslanec vydán, ještě nepadl rozsudek. V čem tedy panují ty vaše pochybnosti?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ale můžete mi tedy potom říct, k čemu je potom ta imunita? Co má tedy ověřovat poslanecká sněmovna, když vydává?

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Ne, vy mi řekněte, v čem panují ty pochybnosti, v čem tkví ty vaše pochybnosti směrem k tomu, že neměl být Bohuslav Svoboda vydán.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Já vám to zde říkám. Prostě, pokud jsem se měl možnost seznámit se spisem, tak zde nevidím žádný důvod pro trestní stíhání minimálně v té složce zavinění. Prostě to je nezbytný znak trestnosti stíhání a jestli vám někdo připraví podklady ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Můžete být konkrétnější?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Já bohužel v některých věcech nemůžu být konkrétní, ale to, co vyšlo najevo, tak mimo to zavinění je to otázka přeložení, respektive, že ten spis vyšetřuje prostě jiná expozitura než pražská policie. Dělá to českobudějovická policie. Je to otázka znalců. To, co už bylo minimálně medializováno, je skutečně vidí velké pochybnosti, ale hlavně chci říct, to říkají i kolegové z ANO, KDU-ČSL i z ČSSD, kteří se měli možnost s tou věcí detailně seznámit. Tak, prosím, byť nemůžeme o té věci do detailů hovořit, tak nám věřte v tom, že jsme se na tomto do jisté míry jaksi shodli, jenom bohužel kolegové z ANO řekli, ale my jsme vždycky pro vydání a já se skutečně potom ptám, jaký je smysl té imunity? Potom teda žádný, pak jí zrušme a já nepotřebuju brát nějaký příplatek za to, že sedím ve vedení výboru, abych vykonával práci, kterou stejně nikoho nezajímám.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Vy jste se ptal i mě na to, v čem tedy jakoby se skrývá smysl té poslanecké imunity. Nicméně taky sám říkáte, že jste nenašel nebo neshledal žádnou míru zavinění, al to je to, na co jsem se vás ptala, ať to je jak chce o vině  v právním státě rozhoduje soud, nikoliv poslanci.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ano, ale podle mého přesvědčení sněmovna má ověřit, zda-li v hrubých rysech odpovídá ta podstata toho obvinění tomu, co je obsaženo ve spisech. A já vám znovu zopakuji, všichni vystupující, to si je možno ověřit na stenozáznamu sněmovny, vystupovali jednoznačně k tomu, že je zde, jsou závažné pochybnosti o tom, o nevině nejen pana docenta Svobody, ale podle mého názoru to se vztahuje přiměřeně samozřejmě na všechny ostatní. Tam zde o zavinění podle mého názoru není možno hovořit.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Pane poslanče, vy naznačujete také nedůvěru v policii, v tomto případě, pokud se nepletu, ale Ústavní soud opakovaně zdůraznil, že na usnesení policejního orgánu nelze mít v počátečním stádiu trestního řízení přepjaté nároky. Vy nevěříte v nezávislost soudů? Když už nevěříte třeba v tomto případě policii?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Já jsem si hlavně musel plnit svoji povinnost člena mandátového imunitního výboru, to znamená prozkoumat ten případ jako zpravodaj velmi detailně. Já jsem nad tím strávil skutečně desítky hodin, a já nechci říkat, že nemám úplnou důvěru nebo nedůvěru v policejní orgány. Prostě mohly jaksi tuto otázku přehlédnout, nebyly zcela důsledné. Do jisté míry by mě fakt zajímalo, o co by opřel policejní orgán tady v tomto případě to zavinění. My jsme se na to ptali, já nemohu říct odpověď, kterou jsme dostali, ale myslím, že většinu členů mandátového imunitního výboru neuspokojila.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Dobře, ale obvinění neuspěli se stížností proti zahájení trestního stíhání, ani s podnětem u Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vy jste řekl poté, co jste o vydání Svobody nehlasoval, že jste narozdíl od svých kolegů hlasoval podle ústavy, zatímco oni hlasovali nebo jiní hlasovali podle politického klíče. Co ale říká ústava o vině nebo nevině Bohuslava Svobody?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Hlavně ústava říká, že máme hlasovat podle svého svědomí a nikoliv podle toho, jaký je případně diktát politických stran. Takže já jsem naplnil to, co si myslím podle nejlepšího svědomí a vědomí jsem hlasoval tak, jak jsem to cítil. A hlasoval bych tak vždycky. A pokud jde o vinu a nevinu, my to nezkoumáme a proto je důležité říct, že po změně ústavy pan docent Svoboda, kdyby nebyl vydán, tak by byl stejně případně trestně stíhán, pokud by to stíhání pokračovalo i po ukončení toho mandátu, jinými slovy, nic by se nestalo. Pan docent Svoboda by akorát mohl a jaksi adekvátněji a plněji zastupovat vůli svých voličů, kteří mu dali hlas.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Kdy předložíte návrh na zrušení imunity?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Do konce února, pokud neudělá vládní koalice, ke které jsem jí /nesrozumitelné/.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Tak, ještě bych chtěla poslední téma probrat, velmi rychle. Vy spolu s Pavlem Bělobrádkem a s Andrejem Babišem navrhujete nový zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu. Stávající prezident NKÚ Miloslav Kala ho v Otázkách Václava Moravce, ten zákon, označil za zmetek, protože podle něj zužuje pravomoci kontroly směrem k obcím, pouze na soulad kontrolovaných činností se zákony. Původně ten zákon měl pravomoce rozšiřovat ne? Aspoň tak jsem to pochopila.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Samozřejmě pan prezident Kala si vybral pouze jednu jedinou oblast, kterou kritizuje. On asi ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Ona je dost důležitá, protože se vztahuje k celému bloku samosprávy.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
On asi zjevně asi nechce pan prezident kontrolovat prostě desítky soukromých subjektů, které mají účast vlastně obce nebo samozřejmě ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
On mluví o samosprávě, o obcích.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ano, ale u těch samospráv, já jsem předložil totožný zákon, který byl předložen v květnu. Ten zákon a to jeho znění bylo vyjednáváno i s NKÚ. Tak prostě už v tom květnu se mělo NKÚ ozvat, že je na tom něco špatně a promiňte, aby někdo kvůli jednomu jedinému ustanovení toho zákona, jej označil za zmetek, tak to je jenom, já bych řekl, to je snaha krýt ty orgány a ty společnosti, kde dnes NKÚ nemůže jít.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Já jsem to, pane poslanče, spíš pochopila tak, že mu jde zkrátka o velmi širokou oblast, kterou vlastně ten zákon nebo ta předloha zužuje. Řekněte mi, nestačilo by prosadit do toho zákona, který připravujete, že Nejvyšší kontrolní úřad kontroluje i samosprávu? Zkrátka všechny veřejné prostředky nikoliv tedy jen ty státní?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ale my jsme toto do toho původního zákona dali. Ještě který byl projednáván za Nečasovy vláda a neprošlo to v Senátu. A dokud se Senát nezmění, tak my nemůžeme asi úplně jaksi nedbat názoru senátorů, protože jsou v této věci nepřehlasovatelní.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Takže sám ale tedy přiznáváte, nebo uznáváte, že tomu zúžení došlo.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Já to přiznávám. Ano. Jistě, ale ono k němu už došlo v květnu, protože my jsme už v květnu opakovaně ten návrh předložili a tehdy ze strany NKÚ nezazněly jediné námitky proti té opakované předloze, ale která vycházela vstříc volání senátorů: změkčete kontrolu u obcí, protože mají z ústavy zaručenou samostatnost. A pokud to řekne ČSSD ovládaný senát a dokud nebyli vyměněni senátoři z ČSSD, tak my nemůžeme na toto nedbat.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Budete o tom ještě jednat? Protože proč je třeba vyjmenovávat v zákoně, koho bude NKÚ kontrolovat a proč by někdo, kdo hospodaří s veřejnými prostředky měl mít nějaké výjimky, tedy obce?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Protože je to dáno v ústavě, že obce mají samostatnost a protože, opakuji, se za ně jednoznačně postavil senát. Ne, že by mi to zcela nevyhovovalo, já si samozřejmě myslím, že obce mají mít svoji samostatnost a nemůže NKÚ si myslet, že přezkoumá účel, pro kterou investici se obce rozhodla, ale do jisté míry souhlasím s tím,že by i obce měly pokud hospodaří s veřejnými prostředky, podléhat kontrole, ale musíme respektovat i stanovisko senátu.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Tak se ptám na to, jestli o tom ještě budete jednat? Protože samozřejmě veřejná správa se skládá ze státní správy a ze samosprávy, nicméně o té samosprávě, o tom, aby tedy i tady mohl NKÚ kontrolovat ty veřejné prostředky, nikoliv jen státní, tak o tom ještě můžete jednat. Jestli se ještě pokusíte?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
My o tom budeme určitě jednat, protože ten zákon prošel, ta ústava prošla do dalšího čtení, tudíž je nepochybné, že se o tom jednat bude muset. Navíc jsem slyšel i z úst paní ministryně Jourové, že se pokusí připravit určitou průsečíkovou novelu se svým koaličním partnerem ČSSD, takže já se na to velmi těším, protože to bude jistě zajímavá novela.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák. Děkuji vám za rozhovor. Na shledanou.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Hezký večer.

Daniela Drtinová

6. 2. 2014, ČT24, pořad: Interview Daniely Drtinové    

            

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme