Polčák: O sociálních dávkách rozhodne obec, tam dobře vědí, jaký má kdo majetek

Rozhovor s europoslancem Stanislavem Polčákem

4. 12. 2014

Co si od znovuzavedení domovského práva slibujete?

Chtěl bych obnovit tradiční sepětí mezi občanem a jeho obcí. Občan by získal právo na nerušený pobyt a obec zase peníze z rozpočtu, které by jí umožnily rozvíjet potřebné životní podmínky. Týkalo by se to například míst ve školkách či domovech s pečovatelskou službou, na které by člověk v domovské obci měl právo. Hlavně bych však chtěl tento institut spojit se sociální problematikou a s pomocí lidem, kteří se dostali do tíživé situace.

Jak by se potom rozhodovalo o sociálních dávkách?

Pokud by měl člověk podle zákona na takové dávky nárok, rozhodovala by o jejich výši obec na základě znalosti jeho majetkových poměrů. Tedy nikoliv státní úřady, které rozhodují dnes a které sídlí třeba třicet kilometrů od místa, kde problém konkrétního člověka vznikl. Současně by také obec mohla rozhodnout, zda poskytne další pomoc nad rámec podpory státu – třeba sociální bydlení. Slibujeme si od toho i úspory. Některým lidem by jistě bylo nepříjemné žádat o podporu někde, kde sousedé vědí, že dotyčný má majetku dost.

Stát nyní investuje peníze do centralizace systémů a registrů pro sociální dávky s cílem ušetřit. To byste tedy zrušil?

V souvislosti s centralizací se sice o úsporách mluví, ale ve skutečnosti to pak žádné úspory nejsou. Systémy se naopak prodražují a to rozhodování nemá logiku, takže je potřeba ho změnit.

Teď má každý svoje místo trvalého pobytu. Z něj by se tedy podle vašich představ stalo domovské právo?

Fungovalo by to souběžně. Trvalý pobyt má nyní jen evidenční charakter. Člověk by měl stále poštovní adresu, na které by s ním mohly úřady komunikovat. Vedle toho by však bylo vaším právem nárokovat si domovské právo v obci, ke které podle stanovených pravidel náležíte. Toto právo by člověk nemusel nutně nárokovat, tím by se však zřekl výhod, které by z něho plynuly. A třeba v případě tíživé sociální situace by mu musela stačit minimální podpora určená státem.

Máte pro zavedení domovského práva podporu mezi Starosty?

Přiznávám, že části z nich se to nezamlouvá, toho rozhodování se bojí třeba proto, že nespokojený člověk (který třeba dávky nedostane), by se pak mohl mstít přímo jim. Věřím však, že se mi toto téma podaří prosadit jako jedno z hlavních pro příští sněmovní volby.

Zuzana Taušová

Mladá fronta DNES, 4. 12. 2014, rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme