Polčák: Nevím co dělaly předchozí vlády. Dvacet let se nic neřešilo

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

28. 2. 2013

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Máte slovo. Hezký večer, milí diváci. Premiér Nečas minulý pátek podepsal s církvemi smlouvy o tom, že během třiceti let jim bude z rozpočtu vyplaceno 59 miliard korun. Proč smlouvy byly podepsány tak rychle, když je na to čas ještě sedm měsíců? Kam ten spěch, když u Ústavního soudu leží stížnost na církevní restituce? A jak to, že smlouvy s církvemi se nedají vypovědět? A proč v době finanční krize jsme se zavázali, že církvím vyplatíme s inflací až 96 miliard korun, když se šetří na důchodech a ve zdravotnictví? O tom diskutovat budou. Poslanec a čestný předseda Věcí veřejných, které jako první se obrátily na Ústavní soud. Dobrý večer.

Radek JOHN, poslanec a čestný předseda Věcí veřejných /VV/

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Jediným, kdo z vlády měl odvahu přijít hájit církevní restituce, je předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny a poslanec TOP 09 Starostové.

Stanislav POLČÁK, předseda ústavně právního výboru, poslanec /TOP 09/

Hezký večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Dále zde máme komunistu, poslanec Komunistické strany Čech a Moravy a místopředsedu petičního výboru Poslanecké sněmovny.

Vladimír KONÍČEK, místopředseda petičního výboru, poslanec /KSČM/

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

A za vás veřejnost katechistka z Brna, která se účastní nové evangelizace.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ, katechistka z Brna, účastní se nové evangelizace

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Dokumentarista, který podepsal petice proti církevním restitucím a dokonce i dopis přímo papeži.

Václav DVOŘÁK, dokumentarista, podepsal dopis papeži proti církevním restitucím

Ano. Těší mě. Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Naopak s církevními restitucemi je spokojen a je rád, že to vláda udělala varhaník z Hradce Králové.

Martin STREJC, varhaník z Hradce Králové

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Máte slovo, ale nejdřív ti z vás, kteří už od rána telefonovali do Rádia Impuls.

nejmenovaná osoba

No vrátit majetek církvím v době, kdy je třetina národa pod hranicí bídy a lidi spávaj pod mostem, máme tady spoustu bezdomovců, to je úplně absurdistán. Ale naše vláda to dělá proto, aby měla potom mít kde azyl, až je odsaď poženeme. A co z toho bude mít církev? Akorát budou mít větší zlatý řetězy kolem krku.

nejmenovaná osoba

Samozřejmě, že to je krádež století. Církev si nahromadila majetek tím, že vykořisťovala ty nejchudší lidi. Pokud věřící potřebujou ty kněžoury, tak ať si je platí.

nejmenovaná osoba

Vy jste takoví závistivci. Kdyby vám někdo něco ukradl, to by bylo řevu. Až všechno dostanou, tak se budou financovat sami. Líbí se vám, že teď přispíváte na platy duchovních? Asi ne.

nejmenovaná osoba

Prosím vás, vždyť církvi nebylo nikdy dokázáno, ani nedokázala ona, že ten majetek, který se jí teďka vrací, ona získala. Vždyť ona ho taky ukradla. A nikdy to nebylo nikomu vrácený. Tak jaká je to, vždyť je to zlodějina prosím vás normální.

nejmenovaná osoba

Restituce, to je zlodějina století. Podívejte se dneska. Lidem mladým chtějí vzít jízdné, postiženým lidem berou peníze, sociální dávky jsou tak nízké, důchody taky. Ať zkusí s tímhletím. Dejte jim ty peníze, ať zkusí s tímhle vyžít. A kde vlastně k tomu majetku přišli? Vždyť v životě nic nedělali.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane předsedo, z těch reakcí je evidentní, že jaksi občané nechápou, proč právě teď, v době, kdy se pro lidi až bolestně šetří, se musí vyplácet miliardy v hotovosti církvím? Proč jim nestačí vrácení nemovitého majetku? Proč ty miliardy?

Stanislav POLČÁK

No podívejte se, já myslím, že je třeba říci, že se to mohlo udělat už dávno. Dvacet let nebo přes dvacet se tato záležitost neřešila. V roce 90 se přijal zákon, který řekl, že se to vyřeší. A i Ústavní soud upozorňuje na to, že tento závazek politické reprezentace padl už na začátku devadesátých let. Já nevím, co dělaly všechny ty vlády, pravicové, levicové, v tom předchozím období. A je třeba říci, že ten majetek, který je vydáván, je vydáván pouze tam, kde jej vlastnila církev, musí to ona dokázat. Ona nese břemeno důkazního tvrzení. A těch 59 miliard, které stát má zaplatit v těch třiceti letech, tak to je za majetek, který nelze vydat, protože je vlastní obce, města, fyzické, právnické osoby je prostě v tom mezidobí dostaly. Takže v tomto je skryto těch 59 miliard.

Radek JOHN

Já jsem překvapen, že v něčem souhlasím. A sice mělo se to udělat už dávno. Je to naprosté selhání těch, kteří byli v politice dvacet let. A kdyby se to bylo udělalo dávno, tak to bylo za ceny jako ostatní restituenti. A nikoli za ty nadhodnocené ceny, který jsou to dneska. A nebyla by ta možnost, že teď budou žalovat všichni restituenti, kteří dostali předrevoluční ceny v těch vrácenejch věcech, že církev má násobky a násobky. A můžeme tady skončit na desítkách soudních procesů, na stovkách soudních procesů. Čili ano, 91 za ceny tehdy platné.

Stanislav POLČÁK

Jedna reakce na pana předsedu Johna. Já jsem rád, že říkáte, že se to mělo udělat už dávno, ale vy jste tvrdil svého času, že na to má stát ještě roky. Vám se podařilo díky vašim vyjádřením proniknout i do análů Ústavního soudu a Ústavní soud v jednom nálezu z 22.2.2011 řekl na vaši větu, která zněla, toto není věc, kterou je třeba vyřešit v řádu několika měsíců. Máme na to roky. Tak právě tehdy už Ústavní soud řekl a zdůraznil, že náprava toho stavu musí být urychlená a nelze ji odkládat. Já jsem rád, že jste změnil názor.

Radek JOHN

Já jsem teda překvapen, kde jsem tohle řekl, prosím vás?

Stanislav POLČÁK

To jste pronikl do análů Ústavního soudu.

Radek JOHN

Kde jsem to řekl.

Stanislav POLČÁK

Řekl jste to, je tady citace na rozhlasu, podívejte se na nález 1US2166/10.

Radek JOHN

No vy jste totiž minule v parlamentu řekl, že jsem hlasoval pro a já jsem hlasoval proti. Lhal jste prokazatelně. Takže já nevím, jestli jsem to neřekl na něco úplně jiného, protože my máme na jiné zlodějiny opravdu roky.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale já bych se vrátila k té podstatě. Tady nikdo, ano, dobře, co bylo ukradeno, má být vráceno, ať tedy je vrácen ten nemovitý majetek. Proti tomu občané ani tak nejsou. Pokud jde o kostely.

Václav DVOŘÁK

Jsou. Paní Jílková, jsou. Protože tady se operuje s tím, že to bylo ukradeno. Ono to ukradeno nebylo. Ono nebylo co krást někomu, kdo nic neměl. Rozumíte?

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, to je skvělý argument. Ale prosím vás, jenom abyste nám odpověděli, chápete, tak vy třeba protože, milí diváci, pojďte, musím vám něco říct. Představte si, že církevní hodnostáři v sobě nemají tu odvahu, ano, ani zájem prosím vás, s vámi hovořit. Oni se prostě nevyjadřují, rozumíte. Oni jsou asi nad tím. Takže zaplať pánbůh.

Stanislav POLČÁK

Já vám řeknu, že kdyby věděli, že tady budete v této blůzce líbajících se francouzských herců...

Michaela JÍLKOVÁ

Italských, prosím.

Stanislav POLČÁK

Nebo dokonce italských, možná, že by jim přišlo, že nebudou myslet na věci nebeské a církevní, ale na věci ryze pozemské.

Michaela JÍLKOVÁ

Já vám něco řeknu. Já bych, prosím vás, toto nezlehčovala, protože já považuji, pokud církve chce v době finanční krize teď splácet miliardy, kdy není na důchody, jak jsem řekla, kdy není na sociální dávky a nemá vůbec odvahu a ani zájem, prosím vás, veřejně toto obhajovat a nejen v našem pořadu, vůbec. Jich se to prostě netýká jako. Proto já jsem to chtěla ocenit, protože hodnostáři, ty tedy asi se modlí, promiňte. Ano, to je dobře. Tak já jsem také za to ráda. Tak naštěstí zde máme dva věřící. Tak kdybyste nám mohla říct, víte, proč tedy teď? Není to takové, víte, až se ozývá, jako jestli by vám nemělo být stydno teď chtít po státním rozpočtu ty miliardy.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

Takže já bych k tomu chtěla říct to, že jsem se do tohoto pořadu přihlásila proto, že bych opravdu chtěla stát na straně církve, to zaprvé. Protože opravdu z mé zkušenosti, co jako právě dítě, které vyrůstalo v komunistickém období, kdy jsme viděli nápisy „se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak“, a už jako to malé dítě osmileté, když jsem se na ten obrovský rudý nápis podívala, tak sama jsem si řekla, přece se Sovětským svazem na věčné časy, to po mně nemůže nikdo chtít. Co na té věčnosti s tím Sovětským svazem budeme dělat? To snad ne. A opravdu toto prostředí, ve kterém jsem vyrůstalo mě právě samo navedlo na to, abych hledala pravdu, abych se podívala vlastně na svět a vůbec na to, v jakém žiju světě ne právě tím, co mně bylo říkáno ve škole, že třeba tam nám také řekli, že...

Michaela JÍLKOVÁ

Paní Štěpánová, já to chápu, ale jenom prosím vás, já teď hovořím, jako vím, že velmi přízemně, ale mně jde o ty miliardy.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

No právě. A mně jde právě zase ne o peníze, ale mně jde o člověka. A to je právě ten rozdíl, kterým my asi budeme jaksi mít tady... Já jsem sebou si vzala dokumenty druhého vatikánského koncilu, které mají padesát let trvání a tam právě, když si to teďka čtu, protože to bylo padesát let, tak mě strašně oslovilo a hrozně se mi líbilo, že tam právě není vůbec jaksi důraz na peníze, na zisk, na bohatství, ale naopak je tam právě kladen důraz na člověka.

Michaela JÍLKOVÁ

No a proč tedy ty peníze chtějí, že? Potom se nabízí otázka.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

Takže proč kdo chce peníze, že? Tak já si myslím, že církev, můžu mluvit za katolickou církev rozhodně nechce a nemůže také ani vlastně podle evangelia chtít něco, tam je řečeno, když ti někdo něco vezme, nežádej to nazpět. Čili vlastně církev v podstatě nemůže žádat nic nazpět, protože ona je zvyklá na to, že po celá staletí vždycky jí bylo, vždycky byla pronásledována. Lidé byli zabíjeni, byl brán majetek. Ale teď vlastně my se musíme na toto podívat, ne, že se jedná o majetek, ale že se jedná o zákon, který vůbec nemá ani ve svém názvu žádnou restituci, ale jmenuje se to zákon o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem. A tento zákon nahrazuje zákon, který byl přijat v roce 1949, pod kterým je podepsaný Gottwald se Zápotockým, a tak já jsem ráda, že konečně, když jsem v roce 89 vyšli, že už nechceme komunismus, že po 23 letech je zákon, pod kterým je podepsána pravicová strana. Takže jsem ráda.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano. Tak pan místopředseda Koníček bude reagovat.

Vladimír KONÍČEK

Kdyby si paní Štěpánová přečetla diskusi k tomu zákonu 218 z roku 1949 o hospodářském zabezpečení církví, tak by se tam dozvěděla, že většina církevních těch představitelů na nejnižší úrovni přivítala ten zákon o hospodářském zabezpečení církví, protože faráři v celé republice prostě žili řekněme nuzně. Teprve tento zákon jim zajistil plat, který měl, měli ho prostě dostávat od státu. Stát podporoval církve v celé historii. No ano. I za první republiky byl přijatý /nesrozumitelné/ zákon, kterým stát přispíval. Kněží měli, řekněme, určité pro stát dělali určité úkony, to znamená, stát je platil.

Michaela JÍLKOVÁ

No ale potom, pane místopředsedo, proč bychom jim tedy teď neplatili, třeba víte, za těch třicet let těmi 59 miliardami, že? No tady pan místopředseda říká, že vždycky jako potřebovali ty peníze.

Stanislav POLČÁK

Ale já myslím, že tady je podstatné říct, že právě, a to s tím souhlasím i s panem Koníčkem, že dojde k důležité odluce právě státu a církve. To znamená, že se již nebudou platit duchovní. Po sedmnácti letech to tak bude. Ale já chci říci ještě k tomu, co řekl pan Koníček. Samozřejmě, já  nezpochybňuju to, že v roce 48 při projednávání toho zákona mohl konkrétní...

Vladimír KONÍČEK

Prosím vás, pane poslanče, doložte. Teď jste řekl zjevnou lež. Omluvte se nám za lhaní a doložte to. Tohleto vaše tvrzení doložte.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale co, pane Dvořáku?

Vladimír KONÍČEK

Že dojde k odluce státu od církve. Vždyť to není pravda. Ekonomicky to není pravda.

Stanislav POLČÁK

Nezlobte se, tak dobře, když mě necháte mluvit, tak já to možná řeknu přes ten váš ryk. Je skutečností, že ten zákon, který dneska platí, znamená, že se ročně platí církvi asi 1,8 miliardy korun na platy duchovních.

Michaela JÍLKOVÁ

1,4 miliardy.

Stanislav POLČÁK

1,4, ale ono to je každoročně vzrůstající hodnota. Prostě kdyby se s tím nic nedělalo...

Vladimír KONÍČEK

Protože vzrůstá počet farářů a počet věřících klesá.

Stanislav POLČÁK

Ano. Ale je to podle zákona. A tento zákon, který byl přijat, zákon o majetkovém vyrovnání církví, říká, teď bude po tři roky ještě nějaká konstanta a po sedmnácti letech přestane stát platit na platy církevních duchovních to je tečka.

Vladimír KONÍČEK

Na platy duchovních. A co ty všechny nemovitosti, který budem držet?

Stanislav POLČÁK

Já jsem odpověděl na vaši otázku.

Radek JOHN

Já bych tomuhle i rozuměl kupodivu, kdyby se řeklo, dobře, dokud stát platí ty duchovní, a platíme 1,5 miliardy všichni občané tento rok a příští rok budeme platit a další rok a ještě další rok. Zaplatíme čtyři a půl miliardy kromě toho, že se církvi dávají dvě miliardy ročně. No to je nehorázný. Takže pokud má být odluka, tak dokud platíme, tak nevracíme a potom, až přestaneme platit, tak se domlouvejme na vracení, ale ne za přemrštělé ceny, které jsou stonásobně vyšší, než měly být.

Martin STREJC

Tak když dovolíte, děkuji. Abych nejel úplně zbytečně z Hradce Králové. Takže já bych si dovolil to zahřívací kolo rozdělit moji reakci na dvě části. Každý problém se stane neřešitelným, řeší-li se opakovaně. To jsou takzvané restituce. Tři vlády byly na to, nebo dvě vlády, zkrátka vylámaly si na tom zuby, odložilo se, neprovedlo se. Zákon o církevních restitucích, vy jste to říkala daleko přesněji, ale víme asi, o čem je řeč, tak má návazné zákony nebo váže se na zákony, výčtový zákon z roku tuším 1990, kdyžtak mě opravte, anebo potom zákon o půdě a podobně. Bylo by dobré, bychom žili v nějakém právním rámci, a toto buďto respektovali nebo nějak řešili. Pro mě je dobré, že se restituce řeší a že nějakým způsobem by mělo dojít k ukončení tohoto vleklého problému, který se vždycky jako špatně obraná kost hodí mezi psy a zaručenej efekt je.

Michaela JÍLKOVÁ

Dobře, ale pane Strejci, co říkáte tomu, chápete, že kromě nemovitého majetku dostanou i těch 59 až 96 miliard?

Martin STREJC

Mám slovo. A nechtěl bych přeslechnout ty předřečníky, kteří mluvili ze záznamu. Já se k tomu dostanu.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale já jsem vás prosila o dialog. Ne, toto jsou monology. Takže reagujme teď na to poslední, co bylo řečeno.

Martin STREJC

Na všechny řečníky na všechny, co tady mluvili přede mnou, řeknu takhle, to je odborná diskuse, kde se bavíme o nulách, teda myslím numerických.

Michaela JÍLKOVÁ

A vám to tedy jako občanovi nevadí, že teď, když se šetří všude možně, že se bude platit církvi?

Martin STREJC

Ne, mně vadí, že tady drahocenný čas počítáme nuly a stejně rozhoduje ta desetinná čárka, která může bejt od mouchy. Prosím o slovo.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne. Pane Strejci, slovo máte. Ale pochopte, vy tady máte diskutovat.

Martin STREJC

Já bych řekl ještě jeden svůj názor, a pak se mnou diskutujte. Ty předřečníci nebo ti, co mluvili ze záznamu. Já z toho cítím velikou tíseň a velikou nejistotu ve státu, nechci říkat národ, vlast. Je tady věc, kterou my nejsme zvyklí vídávat, je to bída, nuzota, pak jsou to, dejme tomu, samozřejmě církev bude vždycky ráda solí v očích, ty zlatý řetězy. Vždyť to má kdekdo v luxusním autě, na kolotočích to má taky.

Michaela JÍLKOVÁ

Dobře, ale pane Strejci, promiňte, oni ty na kolotoči, víte, oni nehlásají skromnost. Chápete?

Martin STREJC

Jenom že vždycky v tom zlatě je nějaká symbolika. Ať ta či ona. Já nejsem od toho, abych posuzoval či dokonce soudil. Najednou bezdomovci pod mostem a tak. Jsou věci, který neumíme řešit a podobně. A tady by měla bejt jistota státu. Lidi ve státu, ve kterém žijou, kde platěj daně. A to si myslím, že se míchaj naprosto.

Václav DVOŘÁK

Souhlasím. Pane Strejci, tohleto vám podepíše každej. To velmi správný, co říkáte. Musím vám říct, že moje vystupování proti církvi a proti týhletý zlodějině, co se odehrává, to není vystoupení proti věřícím. Já si hluboce vážím, mám obě dvě ze strany manželky i mýho bratra, jsou hluboce věřící lidé, jsou to hodní lidé, pracovití, bezvadně vychovávaj děti. Vážím si jich. Můj odpor je proti zlodějině, která se tady hlásáním toho, že to je něco pro věřící, se odehrává. Tady se odehrává tunel. Támhleten pan poslanec pro něj zved s dalšíma 101 poslancem ruku pro tento tunel, vytunelovat veřejný peníze, který něčemu sloužily a teď budou sloužit něčemu úplně jinému. Já vás upozorňuju, že to nebude sloužit jenom pastorační činnosti, jenom charitě nebo školství. Nebude.

Radek JOHN

Vy jste si pochválil, že je právní stát a že v roce 99 byl výčtový zákon. A on teď není. My jsme v šoku zjistili, že ta koalice nepřipravila výčtový zákon. Ta koalice nám neukázala ani seznamy, co se vydává, ani seznamy, podle kterých se odhaduje. A ta koalice, když jsme o to žádali, tak ona je schovává.

Stanislav POLČÁK

Já se musím teda ohradit...

Martin STREJC

To je práce parlamentu. Já jako pěšák na to...

Radek JOHN

Ne, to je práce této koalice, která nepřipravila výčtový zákon a neukázala nikdy seznamy, podle kterých odhadovala ceny.

Stanislav POLČÁK

Na stránkách Ministerstva kultury najdete, může si to každý najít, rozsah původního církevního majetku, který byl zabaven církvím. Je zde i stránka, která jasně popisuje ocenění tohoto majetku. Já jsem zde řekl, nechte mě domluvit, já bych jenom dořekl tu větu.

Václav DVOŘÁK

Pořád opakujete lži ale lži. Nezlobte se, já musím... Já trvám na tom, abyste se omluvil. To jsou lži přece. Vždyť nás uráží tím lhaním.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale každý má právo na svůj názor, pane Dvořáku.

Václav DVOŘÁK

To není názor. To je krytí zlodějů. Zlodějiny.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak pane předsedo, počkejte, vy máte seznam tady toho majetku?

Stanislav POLČÁK

Je zveřejněn na stránkách Ministerstva kultury.

Radek JOHN

A proč ho neukazovali ve sněmovně předtím? A proč ho neukazovali při jednáních?

Stanislav POLČÁK

Stačí si to nastudovat. Možná, že by bylo důležité se na ty stránky podívat. Ale já chci říct 59 miliard, které se vrací církvím, je nárokem církví za nevydaný majetek, který se prostě vydat nemůže.

Václav DVOŘÁK

Kterej nebyl jejich.

Stanislav POLČÁK

Ale prosím vás, to se vracíme na začátek. 59 miliard se nevydává za nic. Vydává se za to, co stát vydat nemůže. A pokud vy jste hovořila o tom, že to může být v nějakých násobcích, respektive o cenu peněz, tak k tomu není připočten žádný úrok. Je to pouze inflace nebo i deflace. Ta částka může být i nižší. Pokud bude deflační třicetiletá spirála jiná, ale vy se smějete, ale mluvme o tom, že za těch patnáct let nebo za těch dvacet let je tady nějaká míra zjištěné inflace po ekonomických turbulencích. Co bude za třicet let? Církev k tomu nemá žádný úrok. Má to pouze s inflací nebo deflací.

Michaela JÍLKOVÁ

Pan místopředseda na ten seznam. Vy se velmi zajímáte o to, jestli je tedy jasné...

Vladimír KONÍČEK

No na webu Ministerstva kultury byl zveřejněn seznam, který my jsme měli už jako komise, takzvaná Kasalova komise, v tom minulém volebním období. A tam není seznam 260 tisíc hektarů, jak je v důvodové zprávě k tomuto zákonu, tam je dokonce seznam milionu hektarů jako požadavky církví. Takže to je opravdu seznam všeho, co ty církve by chtěly a vláda i paní ministryně potvrdila petičnímu výboru, kterého jsem místopředsedou, na veřejném slyšení petiční výbor přijal usnesení, že žádá po paní ministryni seznam majetku, který má být vydán nebo za který má být vydána ta náhrada. A paní ministryně žádný takový seznam nedodala a napsala, že žádný takový seznam nemá. Takže, pane Polčáku, opravdu žádný takový seznam neexistuje.

Václav Dvořák

To jsou větší rozlohy půdy než před první pozemkovou reformou.

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte, já ještě divákům, když je řeč prosím vás ještě o paní ministryni kultury, tak také nemá nikdy čas. Tu už skoro nikdo nezná, pane poslanče. Víte, to vypadá jako, že se stydí za ty církevní restituce. Ta kam je pozvána, tak nejde. Já nevím, jestli je to dobrá ministryně na svém místě.

Stanislav POLČÁK

Vy mně chcete naznačit, že jste mě tu dneska nechtěla vidět.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, vás jsem chtěla. No já jsem ráda, ale že paní ministryně kdo ví, proč o tom nehovoří. Tak pojďme, paní Štěpánová. Pak půjdou občané.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

Takže já opravdu zase musím říct to, že budu mluvit trošku jinak než o těch miliardách, protože jako já patřím třeba zrovna mezi chudé lidi a mě zajímá opravdu to, co pro mě člověk udělá. To znamená, já mám opravdu zkušenost s tím, že mě církev pomohla, ne, že by mně dala nějaké peníze, ale pomáhala mně právě v existencionální oblasti. Prostě v hledání smyslu života. A to si myslím, že je jedna z nejdůležitějších věcí. Protože když se podíváme třeba opravdu na tisíc let naší země, ke které mám velkou úctu, 400 let tady vládli Přemyslovi, 400 let Habsburci, k tomu mám velký vztah. A když se podíváme, že obě dvě tyto vlády dávaly církvi možnosti a vlastně neměly proticírkevní politiku, ale procírkevní a vidíme, kolik hodnot a obrovského bohatství jim bylo vybudováno.

Václav DVOŘÁK

S tím souhlasím. Habsburk, císař Josef II. přece založil ten systém, který oni teď nabourávají. Ten systém fungoval a byl založenej právě kvůli věřícím. Rozumíte. Protože církev se předtím chovala tržně. To znamená, tam, kde to sypalo, tam bylo pět farářů. Tam, kde to nesypalo, třeba na horách někde, v Kopanicích, tam nebyl ani kostel. Tam chodili prostě lidi třeba čtyři pět hodin do kostela. A císař rozhodl, že jeho poddaní nebudou mít dál do kostela než jednu hodinu. To znamená, že musel v těch chudejch krajích stavět kostely. Z čeho? No z těch bohatejch kostelů, že jo. To znamená, že on založil systém, kterej prostě byl vyváženej. A byl pro věřící.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, ale paní Štěpánová hovoří o hodnotách, víte, že právě tím, že chcete upřít...

Václav DVOŘÁK

Nebavíme se o víře přece.

Michaela JÍLKOVÁ

No ne, promiňte, ale paní Štěpánová říká, že díky těm penězům budou lidé obohaceni potom duchovně.

Václav DVOŘÁK

Ne, to nebudou. K víře já nepotřebuju žádnou korunu.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

Ne, moment. Já bych chtěla říct to, že jako nějakých 50 miliard, sto miliard, to se prostě nedá vyčíslit to, co církev udělala pro tuto zemi za celých tisíc let. To je pro mě bod číslo jedna. A bod číslo dvě...

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím, tady občan chce reagovat. Prosím.

nejmenovaná osoba

Já bych chtěl reagovat na pana poslance Polčáka. Jestli ví, jaká je inflace podle Českýho statistickýho úřadu?

Stanislav POLČÁK

Za jaké období?

nejmenovaná osoba

Za tohle období. Teďka jak je vyčíslena.

Stanislav POLČÁK

Za které? Myslíte loňský rok? Bude to ke třem procentům.

nejmenovaná osoba

3,2%. Víte, kolik to dělá v částce, kterou občané musí zaplatit církvi? Miliardu miliardu a 700 milionů.

Stanislav POLČÁK

Počkejte, ta inflace dělá...

nejmenovaná osoba

Víte, kolik občané zaplatí církvi příští rok? Tři miliardy a 900 milionů. Víte, kolik dělaj náklady na postižený? Tři miliardy a 111 milionů. Můžete mi říct, z čeho zaplatíte ty postižený příští rok, když ty tři miliardy a 900 milionů dáte na církev?

Stanislav POLČÁK

No tak to je věc, která je už ve státním rozpočtu zahrnuta.

nejmenovaná osoba

No jestliže šetříme, příští rok tam ty peníze nebudou, protože vy je dáte církvi. Co dáte těm postiženým? Mě by to zajímalo, kde to seberete, když ještě přijmete finanční ústavu? Vy si z nás trošičku děláte srandu.

Stanislav POLČÁK

Podívejte se, je to součástí státního rozpočtu, schváleného státního rozpočtu a já jsem rád, že to prostě proběhlo. Na druhou stranu tyto peníze, o kterých vy hovoříte, jsou do jisté míry kapkou v moři státního rozpočtu. Ale...

nejmenovaná osoba

No jestli jsou postižený kapkou v moři státního rozpočtu, já to beru, samozřejmě, ale on to nechápe pan Krása.

Stanislav POLČÁK

Ty peníze pro postižené v tom státním rozpočtu jsou taky. Samozřejmě jsou v nižší částce, ale rovněž zahrnuty.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, ale pane předsedo, rozumíte, tady jde, to se vracíme zase na začátek, že jaksi se šetří i na zdravotně postižených, to nemůžete popřít, že se snižují, zpřísňují ty dávky, chápete, tak jestli v takové chvíli, v době je dobré dávat přes tři a půl miliardy církvi. Chápete? Jestli by nebylo lepší to dát třeba zdravotně postiženým.

Stanislav POLČÁK

Paní Jílková, já vás chci ubezpečit, že kdyby k tomuto zákonu nedošlo, tak zaplatíme mnohonásobně víc. Ústavní soud vydal nálezy, podle kterých říká, že začne vydávat ten majetek. A to znamená, my bychom platili prohrané všechny soudní spory. Vy se smějete, ale to tak je. Tady jsou konkrétní nálezy Ústavního soudu už od roku 2008.

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte, pan Strejc chce reagovat.

Martin STREJC

Možná, paní Jílková, že my bychom, my občané, rádi věděli od těch, kteří chtějí ty restituce vrátit nebo uskutečnit a podobně, jak se bude pokračovat dál v návaznosti na zákony, které již platí, ať je to, co se týká zákon o půdě a podobně. Vždyť i obce čekají na to, že budou moci disponovat s... Navrhněte nám pěšákům vy odborníci, kteří schůzujete, hlasujete, kuloárově jednáte, jak to chcete řešit, variantní řešení. A když se vám nelíběj restituce v této podobě, tak jste měli navrhnout něco jinýho. Žebráckou hůl a podobně. Ale dělejte a informujte.

Vladimír KONÍČEK

Já vám řeknu, jak to bude. Zákon o vyrovnání s církvemi, 428/2012, vrací církvi nebo umožňuje církvi, aby požádala o vracení majetku. Toho má být celkem za 75 miliard. Nebude o to žádat církev, ale jednotlivé farnosti, které mají právní subjektivitu. Požádají, dostanou.

Stanislav POLČÁK

Ne, takhle to není rychlé.

Vladimír KONÍČEK

Dobře. Tak je tam proces. Dostanou majetek. A teď si představte, že v zákoně číslo 3/2002 o církvích je napsané, že prostě církve nesmí nebo ty církevní osoby nesmí podnikat. Můžu citovat, podnikání a jiná výdělečná činnost právnických osob evidovaných podle odstavce 1 vedle obecně prospěšné činnosti charitativní, sociální a zdravotnické mohou být pouze jejich doplňkovou činností. Já si nedovedu představit, že církevní právnické osoby budou podnikat s takovým obrovským majetkem, budou největším pozemkovým vlastníkem, takže Ministerstvu kultury nezbude nic jiného, než prostě zas podle jiného paragrafu začít návrh na zrušení těch církevních právnických osob.

Martin STREJC

Ale na to nemusí bejt člověk jasnovidec. Na to, kdyby byl profesně zdatný poslanec, tak jistě čeká další kroky. Jakési algoritmy postupu právního. A toto mohlo být ošetřeno...

Michaela JÍLKOVÁ

No jo, ale tady pan poslanec říká, že právě, chápete, že to je v rozporu se zákonem.

Stanislav POLČÁK

Ne, já myslím, že to je trochu posunuté. Nakládáním s vlastním majetkem, zhodnocování vlastního majetku, pokud není samozřejmě výkonem nějaké speciální podnikatelské činnosti, není výkonem podnikání. Ale já musím říct, jenom ještě jednu větu upozornit. Tady se hovořilo o nálezech Ústavního soudu. Proč Ústavní soud 1. července 2010 vydal tento nález o jedné větě, dlouhodobá nečinnost Parlamentu České republiky spočívající v nepřijetí zvláštního právního předpisu, který by vypořádal historický majetek církví a náboženských společností, je protiústavní a porušuje několik článků ústavy. Co jste tam dělali, pane Koníčku, celých dvacet let v tom parlamentu? Opravdu mě by to docela zajímalo.

nejmenovaná osoba

Já jsem rád, že jsme se vrátili tady k tomu Ústavnímu soudu. Ten Ústavní soud řekl, že je potřeba to udělat, že se to prodlužuje, že to už dlouho trvá, ale ten Ústavní soud neřekl, že se to má udělat podle tohoto zmršeného zákona. Druhá věc, kde se budou brát peníze, Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že budeme mít míň postižených, protože od Nového roku, myslím, to je, už člověk, kterému chybí jedna končetina, už není postižený. Takže bude běhat a nemusí se mu dávat dávky.

Stanislav POLČÁK

Já myslím, že pane poslanče, stavět prostě církve proti sociálně slabým, o které se církve starají, je prostě docela nechutné.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

Můžu k tomu něco říct? Tak když pořád se mluví o těch postižených a nemocných, tak uvědomme si jednu věc. Když se teď podíváte třeba do Indie, kde církev opravdu těch tisíc let nepůsobila, jak u nás, a podíváme se do naší historie, kde právě Anežka Česká byla ta, která opustila hrad a šla do podhradí se starat o tyto nemocné lidi, o které se nikdo nezajímal, protože právě samozřejmě proč bych se měl starat o chudé, o nemocné, mohu od nich dostat nemoc, tak jako se třeba nakazil Karel Boromejský morem. A vlastně tato nová věc, která nikdy na světě nebyla, že prostě člověk jde, nasazuje svůj vlastní život.

Michaela JÍLKOVÁ

Takže jenom, paní Štěpánová, vy prostě věříte tomu, že církev ty miliardy použije pro potřebné.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

Já chci říci to, že se tady opravdu nemusí nikdo bát.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, pojďme, k čemu ty peníze potřebuje, víte, kdybyste nám řekla.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

Takže co učí v podstatě i celý tady tento dokument, druhého vatikánského koncilu, kde říká, že jedna z nejdůležitějších věcí je starat se o chudého. O chudé, o ty, kteří jsou právě na okraji společnosti. A vlastně já třeba, když jsem byla na Maltě dva měsíce, tak jsem opravdu tam neviděla jednoho jediného bezdomovce. A když jsem se pak ptala ve škole, kam jsem chodila, jak je to možné, tak mi bylo řečeno, tady je velmi silný vliv církve a církev se stará o tyto lidi.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano. Takže vy věříte, že budou opravdu ty miliardy použity pro chudé, že naši církevní hodnostáři si třeba nekoupí další zlatý řetěz. To tam kritizoval posluchač.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

Ne. Moment. Když se třeba podívám opravdu na dobu, kdy se hospodařilo v komunismu, kdy třeba, co jsme teďka mohli vidět nedávno na internetu, že si Stalin už v roce 45 zabral jáchymovské doly a tam jsou obrovské miliardy. A já bych chtěla právě...

Radek JOHN

Tady padla otázka, jak se to mohlo udělat jinak. Mohlo se to buď udělat prostě tak, že by se vrátily ty nemovitosti, které jdou vrátit a řeklo by se to, co u restitucí, nedokážeme napravit všechny křivdy, které se staly, pojďme se snažit napravit maximum. Tak jako to bylo u restitucí. A ne kromě toho návratu těch nemovitostí, lesů, polí, luk a strání, finanční náhrada přeceněná, obrovský finanční dar. Nezapočítalo se, že tento stát vyplatil z peněz daňových poplatníků 60 miliard církvím do letošního roku. Dávají se platy kněžím přesto, že budou dostávat dvě miliardy. Čili je to zpackaný zákon, neudělal se výčtový zákon, takže nemůžeme zkontrolovat, co bude sešvindlováno.

Stanislav POLČÁK

Nezlobte se, pane poslanče, ale jako pro to hlasovali i vaši ministři za Věci veřejné ve vládě. Není to pravda.

Radek JOHN

Vy jste nám slíbili výčtový zákon.

Stanislav POLČÁK

Ne, vy jste se podepsali pod ten návrh s církvemi, vaše paní poslankyně Kateřina Klasnová podepsala dohodu s církvemi. Nepovídejte nám, že tento návrh nebyl schválen i Věcmi veřejnými.

Radek JOHN

Pod podmínkou, že pan Kalousek to nedá z peněz daňových poplatníků, ale s úsporou na ministerstvech. Pan Kalousek slíbil, že zruší ministerstva a zbytečné úřady a nepůjde to z kapes daňových poplatníků. Na to si koupím první řadu. To mě pozvěte.

Stanislav POLČÁK

Pozvu. Budu rád.

pan HRÁDELA

Dobrý den. Já bych chtěl reagovat na pana poslance Polčáka. Já mám jeden technický důvod, proč chci reagovat. Já jsem advokát, vysokoškolský učitel. Jmenuje se Hrádela. A zastupuju v řízení před Ústavním soudem senátory, kteří napadli zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Jestli můžu jenom jednu dvě věty k tomu říct, než položím vám otázku. Zaprvé myslím, paní Jílková, že vy nemáte pravdu. Církevní představitelé se snaží s námi komunikovat. Já si například vzpomínám na 17. dubna loňského roku, když jsem chtěl získat informace, tak jsem šel, zaplatil na Žofínském fóru si vstupné a položil písemné otázky šesti řečníkům. Jeden byl nějaký kardinál Duka, druhý nějaká paní ministryně Hanáková, třeba mi pan poslanec pomůže, že už od ní dostanu odpověď, třetí předseda Ekonomické rady církví, čtvrtý nějaký Marek Benda, zpravodaj k církevnímu zákonu. A ti neodpověděli dodneška.

Michaela JÍLKOVÁ

No dobře, pane doktore. A co tím chcete říct? Že si mám kupovat vstupenku na to, abych...? No ne, vy jste mi řekl, že nemám pravdu.

pan HRÁDELA

Vy nemáte pravdu. Oni nám odpovídají pouze za situace, že jim klademe otázku, který se jim hodí. Ale když jsou to otázky, které se nehodí, tak nám téměř rok neodpoví vůbec. To je první věc. A druhá věc. Já jsem slyšel o judikatuře, která tadyhle byla, slyšel jsem o Ústavním soudu, o Evropském soudu pro lidská práva. Přečtu jedinou větu Evropského soudu pro lidská práva. Soud se proto domnívá, že podle vnitrostátního práva, tak jak bylo vykládáno a aplikováno vnitrostátními soudy, opatství nemělo ani právo domoci se restituce sporného majetku, ani pohledávku dávající legitimní naději ve smyslu judikatury Evropského soudu domoci se takové restituce. Jinými slovy, existuje řada judikátů Evropského soudu pro lidská práva, že na restituce církevního majetku není právní nárok. Druhá věc. Já vůbec nezpochybňuju...

Michaela JÍLKOVÁ

Ano. Tak já už bych poprosila, aby zareagoval pan předseda Polčák.

Stanislav POLČÁK

Já se chci jenom zeptat pana kolegy, jestli to byl on, kdo podával tu stížnost za pět minut dvanáct na Silvestra?

pan HRÁDELA

Samozřejmě, pane kolego.

Stanislav POLČÁK

A jak s ní bylo naloženo z hlediska Ústavního soudu? Pokud vím, byla odmítnuta. Takže vaše právní názory zřejmě nejsou úplně relevantní. Ale to je jenom můj možná soukromý názor.

Radek JOHN

Ale pan právník Hrádela má stížnost nyní podepsanou osmnácti senátory.

Stanislav POLČÁK

Pokud jedna nevyšla, podá druhou. Možná, že podá další. Já nevím. K tomu, co říkáte vy, víte srovnávat situaci, kdy zákon o půdě v roce 90 založil legitimní očekávání církví, že jejich majetek bude vypořádán. Vždyť to tady jsem četl ten nález Ústavního soudu. My se možná za rok sejdeme a řekneme si, jak Ústavní soud jednu z dalších vašich stížností posoudí. Potom uvidíme, kdo měl pravdu. Možná, že budete mít pravdu vy. Já vám potom pogratuluji.

pan HRÁDELA

Pane kolego, jestli dovolíte. Já budu reagovat na to, co jste řekl vy. Již v té ústavní stížnosti Věcí veřejných, která byla dána 31. prosince, bylo výslovně uvedeno, že předpokládáme, že asi nevyjde. A to z toho důvodu, že nebyl dostatečný počet senátorů.

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte, já jenom vám řeknu jednu věc. Důležité, že teď ta aktuální stížnost je. Nebudeme se bavit, prosím vás, teď, proč nějaká stížnost nebyla nebo byla. Ale spíš je zajímavé, ano, proč ty smlouvy s církvemi byly podepsány tak rychle minulý pátek. To podepsal pan premiér za vládu. Proč jste nepočkali na rozhodnutí Ústavního soudu? To je klíčová otázka.

Stanislav POLČÁK

Já vám na to odpovím. Myslím si, že to můžeme pochopit všichni. Podívejte se, podle zákona, který napsán a je platný, v paragrafu 16 je uvedeno, že v těch smlouvách se musí církve zavázat, že tímto majetkovým vyrovnáním jsou veškeré jejich nároky vypořádány. To znamená, předtím, než bude vydáván ten majetek, tak je přeci daleko lepší, aby stát měl jasnou garanci od církví, že nebudou chtít nic víc než to, co podle zákona jim přísluší. Nechť je to nejdříve napsáno v těch platných smlouvách, a potom nechť se vydává. Navíc ten zákon umožňoval již první den poté, co vstoupil v účinnost, takovou smlouvu podepsat. Vláda to jasně oznámila už v lednu, že takovéto smlouvy bude podepisovat a na konci února je podepsala. Ten zákon zná jasně cestu, jak tyto smlouvy budou zveřejněny a tento zákon bude i v této části dodržen.

nejmenovaná osoba

Já jsem jenom žasnul, jak tento stát dokáže jednat ukrutně rychle, když jiné věci leží roky a roky a nedokážou se prosadit a dotáhnout do konce. A když je potřeba podepsat nějaké smlouvy, kde je panika, panický strach z toho, že by Ústavní soud do toho mohl zasáhnout a ty smlouvy by se nepodepsaly, tak se to udělá ze dne na den, opevňujou se na Úřadu vlády, že se tam nedá dostat. Tak nebyl opevněný Pentagon po září jedenáct.

Stanislav POLČÁK

To je nesmysl.

nejmenovaná osoba

To není. Já jsem tam byl. Já jsem tam lítal, hádal jsem se, odháněli mě od vrat k vratům. Nedostal jsem se k nikomu. Pánové představitelé církví tam přijížděli zabedněný za svýma černýma oknama v ilmuzínách, styděli se, koukali na mě, styděli se, věděli, že jdou spáchat trestný čin. A podepsali to ve spěchu. Měli na to do 30. září. Najedou chvat a vláda začíná fungovat.

Václav DVOŘÁK

Víte, když jdou lupiči do banky, tak spěchají, že jo?

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

Já bych chtěla říci to, v prvé řadě bych chtěla všechny, kteří mají nějaký strach a nějak prostě agresivně reagují, aby se opravdu nebáli, aby se nebáli církve, protože asi nemají tu zkušenost dobrou, kterou třeba mám já. A právě bych přála všem, aby tu dobrou zkušenost mohli s církví udělat, protože nikdo nevím, opravdu ani já, jestli právě díky nějakému tomu přílišnému rozčilování a stresu nedostaneme rakovinu, která bohužel teď se hodně rychle šíří, a neskončíme všichni v hospicu, kde se o nás budou starat právě církevní představitelé. A já bych si opravdu přála... Nebo církevní představitelé, to jsou řádové sestry, konkrétně u nás v Brně, kde máme krásný hospic. A já bych opravdu byla ráda, kdybysme směřovali spíš k člověku než prostě k těm penězům. Protože podívejme se na to, co církev dělá všechno dobrého, pozitivního. A ještě bych chtěla říct jednu věc. Že když se třeba podíváme opravdu do té historie, která je velice bohatá a pro mě důležitá, jedno třeba obyčejné, taková lidová moudrost říká, kde Bůh hospodaří, tam se dobře daří. A to je pro mě důležité, protože to řekli naši předkové.

Michaela JÍLKOVÁ

No dobře, paní Štěpánová, ale co říkáte tomu, že většina populace jaksi České republiky tomuto nevěří, víte, že jsme atheistický národ. Věřících ubývá.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

No právě. A když přijdete právě do domu, kde jsou právě lidé, kteří jsou proti církvi, ateisté, oni mají na svých dveřích právě tyto nápisy, ano, no právě třeba ten nápis, kde Bůh hospodaří, tam se dobře daří. A když na to reagují, já říkám, jé, vy tady máte něco o Bohu, no to máme po babičce. Já říkám, no vidíte, tak se vraťte právě k těm našim předkům. A konečně se nám bude dobře hospodařit.

Radek JOHN

Já neupírám, co dobrého církev dělá. Rozhodně. Ale ty smlouvy, tam je nejzajímavější, že jsou konstruovaný jako nevypověditelný. To znamená, že když náhodou Ústavní soud shodí celej ten zákon, tak budou nevypověditelné smlouvy. A tohle dělaj uličníci, tohle dělaj lumpové. Já, když jsem přišel na vnitro, udělal jsem audit, tak ty největší svinstva, kde stát prodělal miliardy, byly nevypověditelné smlouvy. A přesně tohle udělala teď koalice.

Stanislav POLČÁK

Pokud bude mít pan John pravdu, a skutečně Ústavní soud by příslušnou pasáž zákona zrušil, tak automaticky musí pozbýt účinnosti i takováto část té smlouvy.

Radek JOHN

No jen aby.

Stanislav POLČÁK

Ne, ale vy to říkáte jako fakt, že to nebude vypověditelné.

Radek JOHN

Právníci o tom tak hovoří.

Stanislav POLČÁK

No tak podívejte se, počkejme na nález Ústavního soudu, potom se uvidí. Vy spekulujete s absolutní pravdou, myslím, že to tak není.

Václav DVOŘÁK

Ještě jedna možnost, i kdyby to Ústavní soud schválil a tuhletu zlodějinu přiklepl, máme tady institut, který používají všechny země světa, ty slušný, to znamená od Spojených států, přes celou Skandinávii, přes celou Evropu, když je to ve veřejném zájmu, tak se zestátňuje. Tak to můžem vzít jim nazpátek. Rozumíte?

Stanislav POLČÁK

Aha. To jsem rád, že jste to řekl. Aby si to každý zapamatoval.

Václav DVOŘÁK

To není nic bolševickýho.

Stanislav POLČÁK

Ne. Vy stojíte vedle jenom úplně náhodou.

Václav DVOŘÁK

Ne. To já si můžu stoupnout k vám. Já půjdu k vám. Ne, protože vy mě dáváte dohromady s komunistama. Nejsem komunista. Já to panu právníkovi musím vysvětlit, protože to je obvyklý instrument.

Stanislav POLČÁK

Vy jste řekl, že to zestátníte. To znamená, budete postupovat stejně.

Václav DVOŘÁK

Ano. Protože je to ukradeno a co je ukradeno, se musí vrátit.

Stanislav POLČÁK

Poslyšte, ale jestli Ústavní soud řekne, že to je po právu, vy jste řekl, i když Ústavní soud řekne, že to je po právu, tak to nazpátek vememe? To rozvrátíte právní stát. Vracíme se do roku 48.

Václav DVOŘÁK

Ale to není pravda, co říkáte. To není pravda. Ústavní soud sleduje, jestli je to podle ústavy. A suverénem v této republice je lid.

Stanislav POLČÁK

Vy uznáváte znárodnění. Tečka. Chápu to.

Václav DVOŘÁK

Děláte to kvůli dálnicím? Děláte. Běžně. To jenom, aby mě nedával dohromady.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane Dvořáku, jenom bych vás poprosila, pojďte.

Stanislav POLČÁK

No já myslím, že jste prokázal, kam patříte.

Václav DVOŘÁK

Cože?

Stanislav POLČÁK

No že mám pocit, že tím...

Václav DVOŘÁK

Zeptejte se každýho politika ve Skandinávii. Jsou to komunisty? Nejsou. Znárodňujou? Znárodňujou.

Michaela JÍLKOVÁ

Já bych prosím tady opravdu řekla, že skutečně tato strana stojí vedle sebe pouze proto, že jsou odpůrci církevních restitucí.

Stanislav POLČÁK

Omlouvám se, možná, že to bylo nekorektní.

Michaela JÍLKOVÁ

Takže nic jiného je nespojuje.

Václav DVOŘÁK

 

Já bych chtěl reagovat na paní Štěpánkovou. Štěpánovou, pardon. Já taky chci věřit, že finance, které teď církev obdrží, bude používat na bohulibé účely, protože když jsem se připravoval,t ak jsem se díval na výroční zprávu uherskohradišťské charity, to je z tama, jak pocházím. A v té výroční zprávě je celková suma výnosů 51 milionů z rok 2011. Novější tam není. Tržby od zdravotních pojišťoven, od služeb klientů, zprostředkování prodeje stravy, příspěvky měst, provozní dotace od Ministerstva práce a sociálních věcí, od Ministerstva vnitra, od krajského úřadu, ale tam není jediná koruna od zřizovatele. Od Arcibiskupství olomouckého. Takže ano, charita pracuje, ale za veřejné peníze.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ

No a právě proto, že je církev teď financována státem, což právě už teď stát chce ukončit a chce, aby církev hospodařila sama za sebe. A bohužel právě tím, že se tady ten majetek vzal, zničil se, znehodnotil, tak bohužel ta situace je teď...

Michaela JÍLKOVÁ

Pane Dvořáku, tak řekněte, vy pořád popíráte, že ten majetek byl vzat.

Václav DVOŘÁK

No protože nebyl nikdy vzat. Oni ho neměli. Oni pouze ho užívali. Rozumíte?

Stanislav POLČÁK

A proč ten Ústavní soud řekne, že tady je dlouhodobá nečinnost parlamentu? Proč to ten Ústavní soud před těmi dvěmi lety řekl?

Václav DVOŘÁK

Protože byla dlouhodobá nečinnost parlamentu.

Stanislav POLČÁK

Takže to měl vypořádat ten stát.

Václav DVOŘÁK

Ano. Ale ne tímto způsobem.

Stanislav POLČÁK

Ale to řekne možná až Ústavní soud za půl roku, jak jste sám řekl.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak, já poprosím tady občanku. Prosím.

Pavla HÁJKOVÁ, zastupitelka Praha 10 /TOP 09/

Já jsem Pavla Hájková, zastupitelka za TOP 09 Praha 10. Chtěla jsem reagovat tady na pana poslance, který říkal, že se najednou strašně spěchá na přijetí toho zákona. Ale proboha, vždyť je to 23 let, kdy ten zákon tady ležel. A hlavně důležité je, že pokud něco bylo ukradeno, tak to musí být vráceno.

Václav DVOŘÁK

Ne, co se teď krade, bude vráceno.

Michaela JÍLKOVÁ

No proč říkáte, že to bylo narychlo?

nejmenovaná osoba

Bylo to narychlo.

Michaela JÍLKOVÁ

No a proč?

nejmenovaná osoba

Zákon říká, že se smlouvy mají podepsat do 30. září a naráz se to podepsalo z týdne na týden. Ale my nemůžem za těch 23 let, protože se to 23 roků neudělalo, ty vlády před náma, že to neudělaly, tak my uděláme zákon, který není spravedlivý, ale jenom aby se to udělalo?

Michaela JÍLKOVÁ

Dobře, tak ano, 23 let to leží, ale teď kdyby tedy strana zde mohla promluvit konkrétně, proč tedy vám vadí, že to vláda podepsala teď a ne až koncem září, ano? Z čeho ji podezíráte konkrétně?

Radek JOHN

Protože se vůbec nic nemění na té situaci, kdyby se to podepsalo až po rozhodnutí Ústavního soudu.

Michaela JÍLKOVÁ

No a proč to teda dělá?

Radek JOHN

A pokud Ústavní soud to zruší, tak vláda způsobila takovej maglajz a takovej právní chaos jako žádná jiná vláda v historii od roku 89. Ta vláda riskuje totální kolaps v právním vědomí České republiky.

Martin STREJC

Nestrašte. Nestrašte. To je pořád takový bubu s číslama a znárodňovám a tak. Vždyť to tady máme všichni půjčený. Budeme to vracet. Já jsem jel až z Hradce Králové. Máme to tady všichni na chvíli půjčený a tak nějak to musíme předat. Všichni všechno budem předávat. A já bych chtěla, aby až zavřu oči, abych se mohl podívat svejm vnukům, vlastně do očí to nepůjde, že? No tak, ale aby mně nemuseli plivat na hrob. A já bych strašně moc přál, aby nějakým způsobem se ty restituce s jakoukoliv bolestí, ale vypořádaly. Říkejme tomu tak. Aby se toto neustále neobjevovalo, netraumatizovalo to politiky, aby netraumatizovalo obyčejný lid, mezi který já se počítám.

Michaela JÍLKOVÁ

A vás tedy netraumatizuje, že...

Martin STREJC

Traumatizuje, protože se to neustále řeší. Šíleně. A navíc to jsou imaginární čísla, bank, všeho, nuly.

Vladimír KONÍČEK

Já můžu nabídnout důvod proč vláda tak spěchala. Protože v tom zákoně jsou přímo specifikované vlastně odrážky, co ta smlouva nebo co ty smlouvy mají obsahovat. A vláda tam v rozchodu s tím zákonem přidala ještě jednu věc. Přidala tam, že ty peníze mohou být vypořádány také formou dluhopisů. To by až tak nevadilo.

Martin STREJC

Zase papírky, zase papírky.

Vladimír KONÍČEK

Ale přidala tam také druhou věc, že může dojít k předčasnému plnění té smlouvy. To znamená, nic nebrání ministru Kalouskovi, aby zítra vydal dluhopisy za 59 miliard. Tečka. Podle těch smluv by to mohl udělat.

Michaela JÍLKOVÁ

Já bych, prosím vás, tady navázala, pane poslanče od vás pan poslanec Babák řekl, že vláda má ekonomický zájem na vyrovnání s církvemi a že církevní restituce jsou v tomto volební období největší byznys pro tuto vládní koalici. Jak tomu máme rozumět?

Radek JOHN

Ano. Tam se stane to, že církve, který nejsou připravený na takovej objem majetku, budou prodávat. Proto chtěl ministr financí Kalousek, aby se z toho neplatila daň, aby se masivně prodávalo. A budou to prodávat firmám vlastněným anonymními akciemi. Například pan Háva teď má firmu, známý přítel pana Kalouska, a řeší teď jako hospodaření v lesích. A tam jde o transfer dostat z těch církví maximum do těch anonymních akciovek. A tohle se stalo v Polsku, v Maďarsku.

nejmenovaná osoba

Pak nebudete mít co znárodňovat.

Stanislav POLČÁK

Já na to nechci reagovat z hlediska jaksi makroekonomického, nicméně to, co zde říkal pan kolega John, myslím, že z historie je patrné, že spíše církev majetek schraňovala, než že by ho rozprodávala. Takže vy vlastně sám si odporujete. Řekněme si za rok. Vy opět něčím strašíte, že církev bude něco dělat. Nezlobte se, církvi už byl vydán určitý část majetku, který potřebovala ke své duchovní činnost. A nejsem si vědom toho, že by masivně prodávala jakékoli kostely, památkové objekty. Takže nestrašte lidi.

Radek JOHN

Ale zájem je o lesy. Zájem není o kostely.

Stanislav POLČÁK

Ale dobře. Ale vy mluvíte o tom, že církev má nějakou historii a tu historii popíráte tím, že říkáte, že se naráz zbaví majetku. Vždyť to tak není.

Radek JOHN

Já bych navrhoval sejít se tady za dva roky, až budou ty soudní procesy a ty tragédie, jako byly v Polsku, v Maďarsku, na Slovensku. Všude, kde se vydaly, byla naprostá katastrofa.

Stanislav POLČÁK

Ano, máte pravdu. My jsme byla poslední země, my jsme byla poslední země, která to neudělala. A je správné, že i s vašimi ministry...

Václav DVOŘÁK

Církev byla už obdarována. Výčtovej zákon potom ještě za Tošovského, že dostaly majetky. A já vám řeknu příklad, jak třeba Trmicích hospodařila církev. Oni se tam rozhodli podnikat, koupili katr, začali dělat ve dřevě a zadlužili se 35 milionů. Přišli o kostel, o dvě fary, o hřbitov, o celej imobiliář. Dneska Ministerstvo kultury chce vykoupit od správce konkurzní podstaty trmickou Madonu. Chce na to dát 800 tisíc z našich peněz. Ale správce chce milion a půl. To je typickej příklad toho.

nejmenovaná osoba

Poslední stručná informace, proč se muselo podepsat rychle, aby vzniklo majetkové očekávání církví, že něco dostanou, aby když Ústavní soud by případně zrušil zákon, tak aby se církve mohly domáhat peněz. Protože to, co říkal pan poslanec, že je nárok za nevydaný majetek, neexistuje, existoval pouze nárok, aby se nějakým způsobem vypořádávalo. To jest včetně toho, že stát platil na církve finanční prostředky, a to všechno se mělo vypořádat a to se nestalo.

Michaela JÍLKOVÁ

Já bych poprosila, pane předsedo, kdybyste na toto tedy mohl zareagovat, zda se máme obávat toho, že by došlo tedy k nějakému vytunelování toho majetku, zda tedy, pokud Ústavní soud rozhodne, že církevní restituce, takto ne, tak zda nevznikne nějaká náhrada státu.

Stanislav POLČÁK

Bylo by asi značně troufalé od předsedy ústavně právního výboru, aby předvídal rozhodnutí Ústavního soudu. Já ho budu plně respektovat. Myslím si, že pokud Ústavní soud bude postupovat spravedlivě, že by tento nález měl potvrdit platnost toho zákona. Pokud by k tomu nedošlo, tak samozřejmě by se ta příslušná část zrušila, včetně těch smluv, případně včetně toho finančního vyrovnání.

Michaela JÍLKOVÁ

To není problém v tom.

Stanislav POLČÁK

Ne. Prostě v tu chvíli... Dívejte se, ten majetek, který se vydává, se vydává na základě toho, že ta církev musí doložit, že to dříve vlastnila...

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, ale my mluvíme o těch penězích, o těch 59 miliardách.

Stanislav POLČÁK

Ano. A to je za majetek, který se nevydává a který je v majetku měst, obcí, právnických a jiných prostě osob. To znamená, fyzických občanů. To znamená, to je za majetek, který nebylo možno vydat.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, ale když Ústavní soud by řekl, že tedy nemá dostat náhodou ta církev těch tolik miliard, tak jestli není problém, že už jsou podepsány ty smlouvy?

Stanislav POLČÁK

Ne. V tu chvíli podle mého právního názoru tato část smlouvy přestane platit.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano. Tak vidíte.

Radek JOHN

Jsou jiné právní názory řady právníků, který říkají, že nepřestane.

ČT 1, 28. 2. 2013, pořad: Máte slovo

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme