Polčák: Nechceme chaos v policii

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

26. 4. 2012

Bohumil KLEPETKO, moderátor

No a ve studiu vítám poslance sociální demokracie Františka Bublana.

František BUBLAN, poslanec /ČSSD/, člen výboru pro obranu a bezpečnost

Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO

Poslance TOP 09 Stanislava Polčáka a v Teplicích je s námi ještě poslanec Věcí veřejných David Kádner. Dobrý večer, pánové.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/

Hezký večer.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče ...

David KÁDNER, poslanec /VV/, člen výboru pro obranu a bezpečnost

Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO

... znepokojuje vás, co se děje na policejním prezidiu a kolem něj?

Stanislav POLČÁK

Teď v jakém slova smyslu, protože jestli myslíte nějakou konkrétní kauzu, anebo tedy ten proces přezkumu.

Bohumil KLEPETKO

No, tak těch kauz už je několik, tak teď si vezměme ten poslední případ, který se dnes medializoval, a sice prověřování způsobu, jakým byl jmenovaný policejní prezident.

Stanislav POLČÁK

Mě znepokojuje poněkud to, že by mohlo dojít k další destabilizaci policejního prezidia. Já pevně věřím v to, že pan ministr Kubice má dostatečně právně silné pozadí k tomu, aby mohl tento proces znovu prověřit, protože do jisté míry, pokud bude vyústěním takového zkoumání to, že pan prezident policejní byl jmenován nezákonně, tak to bude skutečně dramatická situace.

Bohumil KLEPETKO

Ale koalice přece už o tom pochybnosti měla někdy před jedním a čtvrt rokem, kdy byl policejní prezident jmenovaný. Proč se s tím tehdy koalice smířila, s tímto způsobem výběru, s tímto způsobem jmenování, jestliže pochybnosti měla?

Stanislav POLČÁK

My jsme samozřejmě jisté pochybnosti měli, na druhou stranu my jsme nemohli a nechtěli ovlivňovat chod ministerstva vnitra a samozřejmě nezávislé výběrové komise, která měla v té věci rozhodovat. Vracet se k tomu teďka po roce a čtvrt, jsem z toho poněkud rozpačitý.

Bohumil KLEPETKO

Vy zmiňujete komisi, která výběr policejního prezidenta prováděla. Pane poslanče, proč sociální demokracie v této komisi odmítla svou účast, jestliže také měla pochybnosti o správnosti a regulérnosti výběru?

František BUBLAN

Tak s ohledem na to, co se teď děje, tak jsem rád, že jsme to odmítli, že jsme se toho nezúčastnili, ale my jsme tam byli navrženi jako odborníci, protože se jednalo o bývalého ministra pana Pecinu a o mě.

Bohumil KLEPETKO

Ale třeba kdybyste tu účast neodmítli, tak jsme dnes nemuseli řešit ty pochybnosti.

František BUBLAN

Ne, to určitě ne, protože ta komise pouze posuzovala ty jednotlivé kandidáty. Ale tady ten spor je o něčem jiném. Ten spor je o tom, že podle zákona musí ministr nejdříve udělat takové to první kolo, kde nabídne tento post svým náměstkům. Je to takové to poptávkové řízení. A pokud neuspěje nikdo z těchto náměstků, to se jedná pouze o náměstky policejního prezidenta, tak potom může vypsat výběrové řízení a tam nastalo to, že to poptávkové řízení bylo ukončeno jeden den a hned bylo vyhlášeno výběrové řízení. A to je ten moment. Já nevím, jestli je to nezákonné, tam jsou na to různé právní výklady. Ono je to možná jenom malé procesní pochybení, nic víc, ale určitě to není nezákonné.

Bohumil KLEPETKO

Nicméně může dojít na to, že policejní prezident nebyl jmenován regulérně. To ...

František BUBLAN

To si myslím, že by se těžko dalo zpochybnit, protože policejního prezidenta jmenuje ministr a jaký zvolí způsob, to už je ... Kdyžtak by bylo pochybení toho ministra, ale nikoliv jako zneplatnění toho jmenování. Ten policejní prezident zůstává prezidentem, i kdyby tam skutečně se našlo, že tam byla nějaká velká chyba.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče Kádnere, podle vás, podle vašich informací, proběhlo všechno, jak mělo? Zákonně?

David KÁDNER

Tak já jsem, za prvý, v žádný komisi nebyl, takže nemůžu posoudit to, co se v tý komisi dělo nebo nedělo.

Bohumil KLEPETKO

Tak ale jste ze strany, která měla ministra vnitra, a ten v té věci hrál klíčovou roli, že.

David KÁDNER

Tak a to taky byl jedinej ministr vnitra, kterej nechtěl přímo zasahovat a chtěl mít nezávislýho policejního prezidenta, který chtěl, od začátku chtěl, aby tam byl policejní prezident, který tam bude i nadále, ať se ...

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče, odpovězte, prosím, na otázku tak, jak zněla, tedy jestli jste toho mínění, že vše proběhlo, jak mělo, regulérně, v souladu se zákonem.

David KÁDNER

Já si myslím, že určitě. Je to první policejní prezident, který nikomu nepatří.

Bohumil KLEPETKO

Co víte o informacích, že ministr vnitra Jan Kubice tímto způsobem, tím zpochybněním výběru, zpochybněním způsobu jmenování pracuje na odstranění policejního prezidenta Petra Lessyho, se kterým má dlouhodobé spory?

David KÁDNER

Tak to není nic novýho, že se hledají cestičky tak, abysme, aby se policejní prezident dostal z místa, aby tam byl zase někdo, komu někdo někomu patří. Já si myslím, že to jsou už dlouholetý hrátky. Akorát se pozastavuju, proč někdo napadá tuhlenstu formu po roce a čtvrt nebo skoro po roce a půl. Napadá to lidi, kteří v tý komisi na začátku byli, a teď ji vlastně znova ty samý lidi, kteří v tý komisi byli, tak to přezkoumávají.

Bohumil KLEPETKO

Čím si to vysvětlujete? Myslíte, že to je tím, že policejní prezident prosazený ministrem vnitra z Věcí veřejných nyní ztrácí politické krytí, jestliže Věci veřejné už nepokračují ve vládní koalici? Má to souvislost podle vás?

David KÁDNER

Tak já si myslím, že určitě, protože jediný Věci veřejný tam chtěly člověka, kterej bude opravdu nezávisle pracovat, kterej stabilizuje policii, kde se začne zas znova vyšetřovat. To se všechno začalo a je vidět, že prostě někomu se nehodí, že se začalo vyšetřovat u policie, a že policie se začala stabilizovat tam, kde měla.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče, vy vidíte tuto souvislost, proč se kauza jeden a čtvrt, jeden a půl roku stará objevila právě teď?

Stanislav POLČÁK

Já ji nevidím a nechtěl bych z tohoto úmyslu pana ministra vnitra jakýmkoliv způsobem podezírat. Já chci říci, že TOP 09 a Starostové se nepodíleli na výběru policejního prezidenta a nemáme žádný zájem na tom, jakýkoliv či postranní, aby byl vnesen chaos do policie. To určitě ne.

Bohumil KLEPETKO

Jak hodláte jako koalice tu nastalou situaci, tu, řeknu, zákopovou válku mezi policejním prezidentem a ministrem vnitra, jak ji hodláte řešit?

Stanislav POLČÁK

Já si ale nemyslím, že taková zákopová válka tady je. Myslím si, že každý ten ústavní orgán, respektive samozřejmě ústavní orgán, pan ministr vnitra a pan policejní prezident mají zákonem vymezenou kompetenci a my si přejeme stabilitu i v těchto funkcích. A já pevně doufám, zopakuji to, co jsem řekl, že pan ministr vnitra ví a má přesně právní posouzení toho, že takováto, takovouto činnost vůbec může provádět, to znamená přezkum takovéhoto jmenovacího aktu a zároveň tedy ví, že ty důsledky, které by případně z toho nezákonného jmenování mohly vzejít a šly by samozřejmě, politická odpovědnost by šla za bývalým ministrem vnitra, respektive za tou výběrovou komisí, tak že ty důsledky by mohly poměrně být značné, protože by mohly být neplatné veškeré jmenovací akty policejního prezidenta.

Bohumil KLEPETKO

No, veškerá jeho rozhodnutí i rozhodnutí lidí, které on do funkcí jmenoval. To by mohl nastat veliký chaos.

Stanislav POLČÁK

Ano, navázané rozhodnutí na jmenovací akty.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče, jak vážnou vy situaci vidíte, tu zákopovou válku mezi policejním prezidentem a ministrem vnitra, možný velký chaos v policii?

František BUBLAN

No, tak já to vidím jako velmi vážnou situaci, nehledě k tomu, že je to trošku komické, protože pan ministr Kubice zadal ten právní rozbor personálnímu oddělení a to personální oddělení vlastně připravovalo tu výběrovou část nebo tu výběrovou komisi. Takže vlastně ten, kdo to jakoby nalajnoval, tak ten samý člověk nebo ten samý odbor to bude také posuzovat. Tak to se mi zdá jako trošku nedomyšlené a asi za tím, skutečně za tím vidím trošku i ty události, které teďka nastaly ve vládě, že tam jaksi nějaké změny se staly a policejní prezident už nemá to politické krytí, jaké měl.

Bohumil KLEPETKO

Lídr policejních odborů Milan Štěpánek chce o okolnostech výběru Petra Lessyho promluvit veřejně. Byl tehdy členem té výběrové komise a chce požádat o zbavení mlčenlivosti. Mělo by mu být vyhověno?

František BUBLAN

No zcela určitě ano, pokud tam nastaly nějaké nepravosti, tak ať se to osvětlí. Ale zase, já si myslím, že na to jmenování to nemá tak velký vliv, protože ten, kdo jmenuje, tak je ministr vnitra a udělal to na základě nějakých výsledků výběrové komise. Takže je to jeho odpovědnost a on si to také musí odnést.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče Kádnere, vám nevadí způsob, jakým se Vladislav Husák, dosavadní náměstek policejního prezidenta, dostal k nové funkci ředitele ochranné služby, že výběrovým řízením úspěšně prošel Jiří Komorous, ale post dostane Vladislav Husák? Vám to nevadí?

David KÁDNER

Tak já si myslím, že to je plně v kompetenci policejního prezidenta. Já si myslím, že nejsem vůbec v situaci, kdy bych tohlensto měl komentovat. Myslím si, že tohlensto jakékoliv komentování je opravdu zásah do činnosti policie.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče Bublane, je to bezpečnostní riziko, že ředitelem Útvaru na ochranu ústavních činitelů bude právě Vladislav Husák, kritizovaný za kontakty s tzv. kmotry, lobbisty?

František BUBLAN

No, tady je problém v tom, že podle služebního zákona by panu Husákovi mělo být nabídnuto odpovídající místo, to znamená aby měl stejné tabulkové zařazení, stejnou platovou třídu a podobně. Já osobně to vidím jako skutečně nevhodné, aby pan Husák šéfoval ochranné službě, už jenom z toho důvodu, že ti policisté jsou jaksi vyčleněni k tomu, aby chránili ústavní činitele. Já si myslím, že mu mohli najít nějaké jiné místo, které by odpovídalo, a tady to místo nechat někomu, kdo není spojen s politiky.

Bohumil KLEPETKO

Přece kvůli tabulkovému místu pro jednoho, byť vysokého, úředníka nelze dávat všanc bezpečnost ústavních činitelů. Co myslíte, pane poslanče?

Stanislav POLČÁK

Tak dotýká se to vysokých ústavních činitelů a je mi těžko toto komentovat, protože samozřejmě podle mého názoru by v čele takovéto složky měl být vysoce důvěryhodný člověk a já se přiznám, že k této personální nominaci vyjadřuju velké pochybnosti. Ale na druhou stranu je to opět odpovědnost pana policejního prezidenta, pokud by v této funkci pan zvolený adept tedy selhal, tak to bude zodpovědnost ministra vnitra za případné selhání při výběru policejního prezidenta.

Bohumil KLEPETKO

Ano, ale odbory z Unie bezpečnostních složek, abychom nečekali až na to selhání, odbory z Unie bezpečnostních složek vyzvaly policejního prezidenta Petra Lessyho, aby jmenování Vladislava Husáka ještě přehodnotil. Měl by to udělat?

Stanislav POLČÁK

Víte, já těžko mohu říkat panu policejnímu prezidentovi, jak by měl postupovat. Na druhou stranu to, co řekl, já vím, že to možná bude znít podivně, ale to, co řekl pan poslanec Bublan, má jistou logiku a myslím si, že pan policejní prezident by mohl i tuto věc znovu zvážit.

Bohumil KLEPETKO

Server Česká pozice přišel s tím, že sám Petr Lessy chystá vyklidit svoji pozici, a že se připravuje výměna postů mezi ním a ředitelem severomoravské policejní správy Tomášem Tuhým. Co o tom víte?

František BUBLAN

Tak to jsou nějaké spekulace. O tom se mluvilo už delší dobu, ale je to spíš výsledek toho, že ten boj nebo ten nesoulad mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem už trvá příliš dlouho a je otázka času, kdy jeden z nich řekne: Tak dost, já už to snášet nebudu. A možná pan Lessy přijde na ten okamžik, kdy řekne: Já  teda v takovéto situaci už tu polici vést nechci a chci být na nějakém jiném postě. Ale tím já nechci předjímat nějakým událostem.

Bohumil KLEPETKO

Ano. A váš názor, je Petr Lessy dobrý policejní prezident? Ptám se vás jako bývalého ministra vnitra.

František BUBLAN

Já k němu nemám nějaké vážné výhrady. Je to zkušený ...

Bohumil KLEPETKO

Měl by zůstat ve funkci?

František BUBLAN

Je to zkušený policista. Za těchto okolností bych byl rád, kdyby tam zůstal, protože jak se staví k rozpočtu a k tomu, kolik by ta policie potřebovala peněz, kolik potřebuje lidí, tak se mi zdá, že tomu rozumí, a že se za tu policii dovede postavit. Takže já bych ho v tuto chvíli neměnil.

Bohumil KLEPETKO

A názor pana poslance Polčáka. Měl by zůstat Petr Lessy?

Stanislav POLČÁK

Obecně, myslím si, že je vhodné, pokud už je někdo vybrán na takovouto funkci a nedopustí se zákonného provinění, které by mělo znamenat případně ztrátu té funkce, tak názor TOP 09 a Starostů je takový, že my si přejeme skutečně stabilitu v těchto funkcích, a že jmenovat policejního prezidenta pouze na jeden jediný rok a následně tedy jaksi opět přepřahat, je prostě trošičku na újmu třeba i bezpečnostních zájmů České republiky, anebo na újmu daňových poplatníků, protože na tu funkci bude muset být vybírán někdo nový, jiný. Nevím. Já pevně věřím tomu, že pan ministr vnitra má jasný právní rozbor a ví, kam tato situace může dospět.

Bohumil KLEPETKO

Dobře. Tak, páni poslanci ve studiu, vám děkuji a na pana poslance Kádnera mám ještě jednu otázku k úplně jinému tématu. Zítra čeká kabinet Petra Nečase hlasování o důvěře. Klub Věcí veřejných nechal svým poslancům volnost. Vy jste, pane poslanče, už oznámil, že při hlasování nebudete v sále. Takže moje otázka, platí to a proč jste se tak rozhodl?

David KÁDNER

Tak určitě to platí. Rozhodl jsem se ...

Bohumil KLEPETKO

Proč jste se tak rozhodl?

David KÁDNER

... tak, že už celou dobu jsem byl v koaličním partnerství s pravicovou vládou, ty zákony, který tam jsou, tak mají logiku, být musí, a proto by bylo velmi špatné, kdybych se teďka k tomu otočil zády. Na druhou stránku ...

Bohumil KLEPETKO

Proč nehlasujete ano pro vládu, protože asi vaši voliči očekávají od poslance jednoznačný názor. Ano proto a proto, ne proto a proto. Odejít ze sálu není tak jednoznačné stanovisko.

David KÁDNER

Ne, ne, ne, ne, ne. Já určitě jsem pro to, aby tam byla vláda, která bude pokračovat v tom, co začala. Já nesouhlasím pouze s pány Nečas, Kalousek za chování, které vlastně v posledních týdnech vygradovalo. Myslím si, že pan premiér se samýma výrokama, který byly poslední dny, tak se zesměšnil sám v tom smyslu, že ho konečně národ viděl přesně takovýho, jaký je, a jak vlastně se choval celou dobu v zákulisí, což znamená, že věci, který jasně dokladoval, říkal, tak pak samozřejmě zase měnil úplně stejně ...

Bohumil KLEPETKO

Dobře. Pane poslanče, čili proto volíte toto stanovisko, že přímo neříct ano, ale vládě umožnit pokračovat, jestli tomu dobře rozumím.

David KÁDNER

Přesně tak. Protože pokud bych tam zůstal, a pokud bych řekl, že ne, tak samozřejmě nahraju sociální demokracii a komunistům a to ne.

Bohumil KLEPETKO

Tak, pane poslanče Kádnere, i vám děkuji. Na shledanou.

David KÁDNER

Já vám taky. Mějte se hezky. Na shledanou.

ČT 24, 26. 4. 2012

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme