Polčák: Máme dva velmi kvalitní kandidáty

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

12. 12. 2011

Jan BUMBA, moderátor

Ministerstvo kultury povede poslankyně Alena Hanáková, anebo rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé. Rozhodne o tom předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Tímhle nejasným rozhodnutím skončilo jednání hnutí Starostů a nezávislých, kterému společně s TOP 09 post ministra kultury v této vládě patří v uvozovkách. Nová ministryně či ministr nahradí Jiřího Bessera, ten odchází kvůli kontroverzím, které vyvstaly v souvislosti s jeho účastí ve společnosti, ve které se angažoval také podnikatel odsouzený za korupci Pavel Hrách. Místopředsedou hnutí Starostové a nezávislí je poslanec Stanislav Polčák. Dobrý den.

Stanislav POLČÁK, místopředseda hnutí Starostové a nezávislí

Dobrý večer.

Jan BUMBA

A na lince je také filmová režisérka Helena Třeštíková, která sama funkci ministryně kultury krátce zastávala. Dobrý den.

Helena TŘEŠTÍKOVÁ, filmová režisérka

Dobrý večer.

Jan BUMBA

Pane Polčáku, proč jste nerozhodli jednoznačně, vy jste se nějak báli rozhodnutí?

Stanislav POLČÁK

Nikoliv, my jsme rozhodovali z řady kandidátů, každý člen celostátního výboru mohl přednášet své úvahy nad tím, kdo by měl být ministr kultury. A po těch jednáních jsme dospěli k závěru, že máme dva velmi kvalitní kandidáty, které můžeme nominovat na pozici ministra kultury, a tak jsme učinili, bylo to po obsáhlé diskusi za účasti samozřejmě i pana předsedy Schwarzenberga, nakonec to rozhodnutí, ostatně tu nejvyšší odpovědnost, předkládá jakoby na něj, celostátní výbor se rozhodl, že samozřejmě pan předseda Schwarzenberg by měl mít to poslední slovo, proto jsme nominovali dva kandidáty na tuto funkci.

Jan BUMBA

A kdy pan ministr Schwarzenberg rozhodne?

Stanislav POLČÁK

Myslím si, že to bude už v řádu hodin, chce tu věc osobně projednat jak s paní poslankyní Hanákovou, tak panem rektorem Mathé, protože oba dva jsou skutečně nyní oficiálně nominovaní kandidáti za hnutí Starostové a nezávislí do vlády na pozici ministra kultury, to znamená, předpokládám, že by to mělo být v řádu několika hodin, nejpozději ve středu či ve čtvrtek.

Jan BUMBA

Paní Třeštíková, co takovémuhle rozhodnutí nerozhodnutí říkáte?

Helena TŘEŠTÍKOVÁ

Tak já jsem velmi příjemně překvapena tím, že hnutí Starostové přijali kandidáta, kterého, za kterého se postavila, postavilo hodně lidí, kteří se pohybují v kultuře, byť ze začátku se mi zdálo, že starostové úplně důvěru k tomuto jménu nemají, ale postupem času myslím, že si ověřili, že to je člověk velmi vhodný a kvalitní a to, že ho jaksi jmenovali nebo nominovali do užšího kola, mě přesvědčuje o tom, že Starostové jsou velmi flexibilní a pro mě velmi, velmi sympatické sdružení a politické seskupení, tak z toho vlastně mám radost.

Jan BUMBA

I vy sama, paní Třeštíková, pokud se nějak ukrutně nepletu, tak patříte k těm, kdo aktivně podporují to, aby se ministrem stal Ivo Mathé. Proč myslíte, že právě on je nejvhodnějším kandidátem na řízení ministerstva kultury?

Helena TŘEŠTÍKOVÁ

No, ono je to tak, že my jsme si s kolegy už dlouhou dobu říkali, tak ryze hypoteticky, že Ivo Mathé by byl ideální kandidát na ... nebo by byl ideálním ministrem kultury, ale nikdy ta situace jaksi nebyla tak vhodná jako v tomto momentě, kdy najednou to místo se uvolnilo a tak jsme tady to, co jsme si před tím říkali, mezi s sebou, řekli veřejně a já sama jsem velmi překvapena tím, jak ohromný konsensus to má, že ...

Jan BUMBA

A proč je podle vás pan Mathé tak dobrým kandidátem?

Helena TŘEŠTÍKOVÁ

No, tak já myslím, že má takový, takové potřebné vlastnosti, velmi dobře rozumí kultuře a zároveň je to schopný manažer, organizátor, je to slušný člověk a je to člověk zároveň zásadový, který dokáže, dokáže věci prosazovat, tak myslím si, že to jsou, to všechno je taková kombinace opravdu výborných vlastností pro ministra kultury.

Jan BUMBA

Pane Polčáku, vím, že to bude těžká otázka, ale co podle vás hovoří pro paní poslankyni Hanákovou a co hovoří pro pana Mathé?

Stanislav POLČÁK

I tím, že jsou nominováni oba dva, tak samozřejmě naše hnutí vyjadřuje jakousi podporu i klidně nepolitickým kandidátům, my samozřejmě i u pana Mathého musíme zjistit jeho názory na jiné řady v oblasti, než jenom kulturu, protože on bude členem vlády jako v nějakým koaličním programem a nemůže to být člověk, který si /nesrozumitelné/, pokud jde o tu otázku jejich kvalifikaci, myslím, že je velmi rovnocenná. Pan rektor Mathé, já ho znám i z jiných oblastí, než jenom jaksi činnosti v rámci ředitele České televize, ale i v rámci rektora Akademie múzických umění, tak si myslím, že je skutečně osobou kvalifikovanou, to tady řekla paní režisérka, pokud jde i schopnost manažersky zvládnout ten resort, protože tam jde především o tu manažerskou schopnost skutečně vykonávat tento resort. Na druhou stranu i paní poslankyně Hanáková je na svém, ve svém okolí známá jako velmi úspěšná starostka Vizovic, která se podílela na řadě kulturních projektů, kultura a členství v podvýboru pro kulturu je právě její doménou i v činnosti v parlamentu jako poslankyně, takže si myslím, že se nám podařilo vyvrbit dva velmi rovnocenné kandidáty a myslím, že ať to bude ten či ten, tak naše hnutí splnilo svoji důležitou roli, opravdu tento resort neponechat jaksi v rukou někoho bezradného.

Jan BUMBA

My teď máme docela unikátní možnost srovnat takhle v přímém přenosu názor politika a názor umělkyně. Na to, co podle vás patří či bude patřit mezi hlavní úkoly nového ministra, co myslíte, že bude vůbec to nejdůležitější, paní Třeštíková?

Helena TŘEŠTÍKOVÁ

No, já myslím, že určitě téma církevních restitucí je tématem, je velmi žhavé a myslím si, že to bude asi první, co bude ministr kultury řešit. Potom stále visí ve vzduchu zákon o kinematografii a teda kuriózně visí ve vzduchu už asi 19 let, takže myslím si, že už by se taky zasloužil nějaké řešení. No, a samozřejmě je spousty takových kauz, které tak jaksi průběžně běží, tak mě napadá, třeba osudy některých památek alá dům na Václavském náměstí, a tak dále, ono by se toho asi dalo jmenovat více, ale myslím si, že číslo jedna jsou opravdu církevní restituce.

Jan BUMBA

Pane Polčáku, to byste podepsal vyrovnání s církvemi a případně zákon o kinematografii?

Stanislav POLČÁK

Paní režisérka má jednoznačně pravdu. Na druhou stranu sám zákon o církevním vyrovnání, myslím, že ukazuje, že to je téma, které je velmi blízké především starostům, protože rozvoj měst a obcí je zde velmi tímto postižena a právě paní starostka Hanáková by asi v tomto konkrétním aspektu měla asi přednost, ale já nepochybuji o tom, že prostě je to spíš o manažerském řízení toho úřadu a že pan Mathé by tuto tématiku jaksi zvládal. Na druhou stranu není to jenom o těchto dvou oblastech. Pan ministr Besser odvedl obrovský kus práce, započal práci právě na další zákony, jako je památkový zákon, je třeba znovelizovat autorský zákon, těch témat je celá řada, a samozřejmě i podpora živého umění, kdy pan ministr Besser dokázal prostě udržet financování alespoň v tom stávajícím objemu, tak si myslím, že zasluhuje velkou míru podpory ze strany nové ministryně nebo nového ministra a těmto oblastem by se samozřejmě měli věnovat, ať to bude kdokoliv z těch dvou.

Jan BUMBA

Mluvíte, pane poslanče, o tom, jak je důležité manažerské řízení resortu, ale jak důležité je, aby ministra přijala i kulturní obec, abych tak řekl, pane Polčáku?

Stanislav POLČÁK

Já si myslím, že by to bylo záhodné, ale není to podmínka, která je nezbytně nutná, z jednoho důvodu, asi nelze úplně souhlasit s tím, že by nového ministra zdravotnictví vybíral Český lékařský odborový klub nebo lékařská komora, nebo že by ministra financí vybíraly banky, je důležité, aby zde samozřejmě našel i podporu v těchto kruzích, ale nemůže to být tak, že by jaksi nominace, které jsou nominace do politické funkce, do politického rozhodování v rámci vlády, která má své prohlášení programové a ten nový ministr se s ní musí taky ztotožnit, takže my musíme i znát právě názor pana ministra, případného ministra Mathé, právě na věci, které jsou nám velmi blízké, ať jsou to financování samospráv, přímá volba starostů nebo i jiné otázky, kde bude předpokládané hájit i názor našeho hnutí, a to je pro naše ... samozřejmě členskou základnu velmi podstatné.

Jan BUMBA

Jak to vidíte vy, paní Třeštíková, jak důležité je to, aby nového ministra skutečně přijali umělci?

Helena TŘEŠTÍKOVÁ

Ale, no, tak jistě je to vždycky  plus a byl by to výrazný bonus pro ministra kultury přijetí této, této skupiny a samozřejmě souhlasím s tím, že to asi není možné stavět jako podmínku zcela zásadní, to s tím souhlasím, ale ona ta podpora vlastně je vyjádření toho, že lidi z opravdu nejrůznějších oblastí kultury mají pocit, že pan Mathé tomu rozumí, to bych řekla, že to není nějaká jako hurá akce, ale že to je výraz důvěry v jeho, v jeho porozumění věcem, které by měl v budoucnu řešit. A v tom vidím podstatu věci.

Jan BUMBA

Režisérka Helena Třeštíková. Děkujeme za rozhovor. Na shledanou.

Helena TŘEŠTÍKOVÁ

Na shledanou.

Jan BUMBA

A místopředseda hnutí Starostové a nezávislí, poslanec Stanislav Polčák. I vám děkujeme, na shledanou.

Stanislav POLČÁK

Taky děkuji, na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 12. 12. 2011

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme