Polčák: Kdo pochybil ve sporu o vydání podnikatele Torubarova do Moskvy?

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

28. 5. 2013

Martin KŘÍŽEK, moderátor

Pokus zabránit nespravedlivému vydání, lajdáctví úředníků, zneužití pravomocí, mezinárodní skandál nebo hazardování s bezpečností pasažérů civilního letu. Tato i další slova provázejí aféru kolem vydání ruského podnikatele Alexeje Torubarova z České republiky do Ruska. Jak zjistily Lidové noviny, pět ministrů v čele s Miroslavem Kalouskem z TOP 09 se 2. května na poslední chvíli pokoušelo zabránit odletu pravidelného spoje do Moskvy, kam podnikatele eskortovali agenti FSB. Ministr financí dokonce nařídil personálu na Letišti Václava Havla postavit před letoun Aeroflotu cisternu, aby nemohl rolovat na runway. Nakonec ale odletu nezabránili. Na Torubarova je v Rusku vydán mezinárodní zatykač, on sám tvrdí, že obvinění jsou vykonstruovaná a hrozí mu tam mučení a smrt. V Česku požádal o azyl. Řízení ale nebylo před jeho extra dikcí ukončeno. Našimi hosty jsou teď místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek. Dobrý den.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/

Dobrý den.

Martin KŘÍŽEK

A Stanislav Polčák, předseda ústavněprávního výboru ve sněmovně z TOP 09. Dobrý večer.

Stanislav POLČÁK, předseda ústavněprávního výboru PS PČR, místopředseda strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Martin KŘÍŽEK

Pane Zaorálku, měl nebo neměl podle vás ministr Blažek podepsat to vydání Torubarova do Ruska, tedy ještě před tím, než se s ním ukončí azylové řízení.

 Lubomír ZAORÁLEK

Já samozřejmě neznám ten samotný, ty informace, /nesrozumitelné/ nemám, který se týkají Alexeje Torubarova, takže já nejsem žádným znalcem té konkrétní kauzy. Ale to, co mohu říct k té formě, co si myslím, že se mi zdá jednoznačné, že pokud není ukončeno to azylové řízení, tak samotné výroky těch soudů, které proběhly, ať je to krajský, Ústavní soud a podobně, ty pouze mluvily o možnosti ho vydat. Nicméně to konečné posouzení, zvážení všech i těch politických argumentů, eventuálně informace z tajných služeb, to rozhodnutí o ukončení azylového řízení, pokud tady nebylo, tak podle mě v tomto rozhodnutí ministra spravedlnosti bylo chybné, protože bez ukončení azylového řízení nebylo možné toho dotyčného občana vydat.

Martin KŘÍŽEK

Pane Polčáku, souhlasil byste, pochybil tedy ministr spravedlnosti?

Stanislav POLČÁK

Já se bohužel musím přiklonit ke stanovisku pana místopředsedy, pouze tady v této části, protože je skutečností, že dokonce i v případě podávání ústavní stížnosti, tak ta to měla být v tomto konkrétním případě podávána právě proti tomu záměru vyhoštění, kde může Ústavní soud dokonce vydat předběžné opatření a nejen dokonce tedy Ústavní soud, dokonce v té věci může zasahovat i štrasburský tribunál, který v těchto případech poměrně často přistupuje k podávání dokonce nebo vydávání předběžných opatření, takže nejen, že mohl zasahovat český soud, ale dokonce tedy i štrasburský, protože opravdu je otázkou, zda-li z těchto politických důvodů hrozilo panu Torubarovi tedy stíhání nelidské v Ruské federaci a tomu my nemůžeme ani teďka v tuto chvíli jaksi učinit relevantní závěr, protože tento pán už bohužel není pod suverenitou České republiky a byl vydán, respektive vyhoštěn.

 Martin KŘÍŽEK

Jak si v tomto světle vysvětlujete ty komunikační zmatky na vládě, ty připustil koneckonců i váš předseda Schwarzenberg, když řekl, že první informace zněly - vydání bylo zastaveno, pak zase, že ne.

 Stanislav POLČÁK

Je to do velké míry politováníhodné, protože tady se bavíme o lidském osudu, o životě člověka a v tu chvíli je to o víc samozřejmě nepříjemné a to slovo je velmi, velmi mírně řečeno. Já jsem z tohoto postupu zklamán a nedokáži si vysvětlit to, jak k této situaci mohlo dojít. Bohužel ani české jaksi soudní orgány nemohly v této věci zasahovat, pokud došlo potom tedy k takovémuto v zásadě i rychlému vydání a bohužel tedy potom došlo i k dalšímu pochybení ze strany podle mého názoru jenom z našich policejních složek, protože ty měly zasáhnout tak, aby bylo možno aplikovat výkon státní moci na českém území našimi orgány, pokud tedy, pokud letadlo bylo pořád na letišti, tak jsem přesvědčen o tom, že bylo v kompetenci českých orgánů nadále zasahovat.

Martin KŘÍŽEK

Pane Zaorálku, vy už jste vlastně o tom oba zmínili, případ Torubarov řešily i u nás tři soudy, včetně Ústavního, podle jho advokáta byla rozhodnutí české justice obojetná, Rakousko přitom tohoto podnikatele odmítlo před dvěma lety do Ruska vydat s odkazem, že tam nemá zaručen spravedlivý soud, a není zdaleka jediný případ sporné extra dikce u nás, neměly by se české soudy vyjadřovat v těhle věcech nějak jasněji?

Lubomír ZAORÁLEK

Jako já si myslím, že toť to je otázka, to rozhodnutí o ukončení azylového řízení, to podle mě není v rukou soudu, on nemusí mít v ruce úplně všechny informace, takže nevím, jestli to teď házet na soudy. Mně pouze připadá vadné procedurálně to, že ministr spravedlnosti rozhodl, i v situaci, kdy to azylové řízení nebylo ukončeno, to mi připadá, že je chyba a podle mě pochybil, říkám, já tu kauzu neznám, ale formálně prostě tady se stala vážná chyba.

Martin KŘÍŽEK

Vášně budí samozřejmě i samotný pokus o zastavení letounu s Torubarovem na palubě. Pane Polčáku, podle vás je normální, že vládní činitel postaví před civilní letoun cisternu?

Stanislav POLČÁK

Samozřejmě v okamžiku, kdy dochází k takto napjaté situaci, kdy bezesporu jde i do jisté míry o život toho konkrétního člověka, tak pokud to letadlo nemá jasný povel ze strany územního personálu, ze strany řídící věže k vzletu, tak samozřejmě nemůže opustit prostor České republiky, já chci upozornit na to, že tady nejde pouze o otázku českých orgánů, já jsem již uvedl, že, podle článku 3 nikdo nemůže být vydán nelidskému a ponižujícímu zacházení a v této věci bylo řečeno i rakouské soudy rozhodovaly, ale byl bych dokonce příslušný rozhodovat i ten štrasburský soud, takže i kdyby to azylové řízení nebylo u nás nebo bylo u nás dokončeno, tak by byl v dané věci příslušný, kompetentní štrasburský soud a tam poměrně často dochází k vydávání předběžných opatření právě na nevydání zemí, v zemi, kde hrozí toto nelidské zacházení, z toho důvodu ten zákrok považuji za ospravedlnitelný.

Martin KŘÍŽEK

Pane Zaorálku, vy jste nazval chování Miroslava Kalouska mezinárodním skandálem, trváte na tom, že pravděpodobně zneužil pravomoci veřejného činitele.

Lubomír ZAORÁLEK

Skandál je to, co se stalo na tom letišti a tady se podle mě teď směšují věci, které spolu nesouvisí, jako jedna věc je totiž to, že ta vláda tohle nebyla schopna zkomunikovat mezi s sebou, nebyli schopni se dohodnout ministři, a díky tomu, že jeden neví o druhém, díky tomu, že jeden druhého neinformuje, tak jsme svědky toho, že pak pět ministrů naprosto skandálním způsobem zasahuje na letišti, kde nemají co dělat. Podívejte se, letiště je speciální provoz, jehož teda se řídí, tam se to vše řídí mezinárodními předpisy, protože je to provoz samozřejmě nebezpečný z řady důvodů, jakmile je start letadla a rolování letadla a to všechno se řídí naprosto přesnými předpisy, to řídí ten, kdo má na starosti letový provoz a nikdo prostě nemá kompetenci mu do toho vstoupit. Podle mě se nemůže v civilizované zemi stát, aby někdo přiběhl na to letiště nebo na letiště prostě ty povely, které se týkají toho pohybu, potom po té ploše, aby to řídil někdo jiný, než ten, který je k tomu příslušný. To je jednoznačné porušení mezinárodních předpisů, ministr Kalousek nemá co poroučet leteckému provozu, co má nebo nemá dělat s letadly. Jako pan ministr Kalousek nemůže přijít někam do nemocnice a říkat, kdo se má nebo nemá operovat, jak mají probíhat operace, prostě jako v prostoru nemocnice rozhoduje ten chirurg, který operuje o tom, co se děje, tak na letišti ...

Martin KŘÍŽEK

A vidíte v tom tedy zneužití pravomoci, budete, budete třeba dávat nějaký podnět úřadům?

Lubomír ZAORÁLEK

Samozřejmě, jestli je to tak, jestli je to tak, že ten personál, přestože to nesmí udělat, mu přesto vyhověl, to znamená třeba tím, že si je toho, co jsem viděl v novinách, že se postavila do letadla, do cesty cisterna, tak to udělali vlastně, jestli to udělali proto, že se bojí, že pak ministr Kalousek svolá valnou hromadu, odvolává šéfa a podobně, tak to je podle mě zneužití pravomoci veřejného činitele, protože jedna věc je, že on nám nějaké personální kompetence vůči letišti a vůči tomu, té, tomu, té akciové společnosti jako představitel státu, ale jiná věc je, že na tom letišti samozřejmě on vůbec nemá právo a v kompetenci čemukoliv velet, ani v pohybu letadel.

Martin KŘÍŽEK

Soudí pro tuto chvíli místopředseda sněmovny a sociální demokracie Lubomír Zaorálek. Děkuji. A naším hostem byl také Stanislav Polčák, předseda ústavněprávního výboru z TOP 09. Na slyšenou.

Stanislav POLČÁK

Na slyšenou.

Lubomír ZAORÁLEK

Na shledanou.

Český rozhlas Radiožurnál, 28. 5. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme