Polčák: Je to pokus o destrukci vlády

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

6. 9. 2012

Po včerejší prohře ve sněmovně se dnes ráno sešla vláda a znovu přijala balík daňových změn obsahující i zvýšení DPH. Při hlasování ve sněmovně ho chce spojit s žádostí o vyslovení důvěry vládě. Proti návrhu se včera postavilo 6 poslanců ODS. Říkají, že jim vadí hlavně zvýšení daně z přidané hodnoty. Podle některých názorů ale především stupňují tlak na předsedu své strany, premiéra Petra Nečase před kongresem ODS a DPH je údajně jen záminka. V našem sněmovním studiu je poslanec za TOP 09 a Starosty Stanislav Polčák, dobrý den.

Hezký den.

Je podle vás správné, že vláda znovu přijímá balíček daňových změn v té podobě, která včera neprošla sněmovnou?

Já myslím, že v tuto chvíli vláda ani nemohla udělat nic jiného. My jsme v situaci, kdy tento balíček úspor byl odmítnut, je třeba říci, že ten konsolidační balíček dvě třetiny požadovaných úspor řešil tedy na straně státního rozpočtu, jinými slovy, vláda sebe sama omezila. A z jedné třetiny se ta fiskální potřeba řešila na straně příjmové, to znamená zvýšením daní. Já ten mix dvou třetin a jedné třetiny považuji za správný a vyvážený a nevím, co na tom je možné ještě změnit. Proto vítám ten postup, který vláda zvolila, protože, řekněme, pravicová vláda spoří a z jedné třetiny teda musela přistoupit k tomu zvýšení nepřímých daní, to znamená, spotřeby občanů a domácností zatížit o jeden procentní bod. Je to kompromis maximum možného, co my jsme byli schopni schválit a rovněž přijmout a divím se kolegům z ODS, že tímto způsobem se snaží de facto zdestruovat Vládu České republiky.

Vy to tedy považujete za pokus destruovat vládu?

Já to považuji za pokus, který v konečném jaksi výsledku může směřovat k pádu vlády a že asi ten první cíl je pan premiér Nečas a vůbec nejde o daně, to bych řekl, že je spíš už veřejné tajemství než jenom nějaká úvaha.

A jak to víte, vy jste mluvil s těmi kolegy z ODS, kteří se postavili proti těm daňovým změnám?

Já jsem mluvil s jedním z těch kolegů a samozřejmě ten rozhovor byl osobní, nicméně obecně ti lidé, kteří pro tady tuto normu hlasovali, to byli i ve třetím čtení všichni tito kolegové, tak aby potom názor změnili, kdy už jednou ten zákon schválili, tak to samozřejmě svědčí o tom, že ta úvaha není programová, není ideová, ale je čistě politická, zástupná a směřující zřejmě na odstranění premiéra Nečase.

Když se zeptám na to, co bude dál, vy jako poslanec koaliční strany, trváte na tom, že ty daňové úpravy musí projít přesně v té podobě, v jaké je předkládá vláda. Myslíte, že není žádný prostor pro nějaké úpravy?

Já se obávám vzhledem k tomu, jak se možná ještě bude vyvíjet ekonomika, tak ve snaze, aby naše země dostála své strategii nezadlužovat se déle pro budoucnost, tak možná, že dokonce přijde ještě přísnější opatření. Obávám se toho, že kolegové z ODS by ten mix měli přivítat, protože to, co může přijít i s ohledem na, řekněme, turbulentní vývoj na pozici eura a tak dále, tak může být ještě daleko horší, proto představa, že takovýhle zástupný důvod může vést k obrovské destabilizaci České republiky, růstu dluhové služby, protože my jsme vnímáni jako stabilní země a díky tomu si velmi levně půjčujeme ze zahraničí, oproti Slovensku, Polsku dvojnásobně, tak pokud toto všechno dáme na misku jedné váhy a proti tomu dáme tady těchto 6 hlasů, tak to si myslím, že Občanská demokratická strana jako celek bohužel míří vedle.

Jan Bumba

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 6. 9. 2012 

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme