Polčák: Dlouhá cesta ke kompromisu

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

15. 3. 2012

moderátor

Na dveře Nejvyššího kontrolního úřadu dnes opět zaklepou politici, ale návštěva se tentokrát bude zřejmě odehrávat v jiné atmosféře než někdejší pokus o dobytí této instituce poslanci. Odbojný prezident František Dohnal, který bránil zákonodárcům v kontrole, už kvůli tomu musel odejít. Dnes NKÚ velí bývalý poslanec ČSSD Miloslav Kala a nepochybně politikům rád otevře. Zástupci vládní koalice chtějí úřadu nabídnout větší pravomoci. Měl by nově dohlížet na účty krajů a měst. ODS ale nesouhlasí s návrhem, aby NKÚ měl v kompetenci i dohled nad firmami se státní či obecní účastí. ODS dává přednost tomu, aby místo toho společnosti musely povinně procházet auditem. Autor původní novely, Stanislav Polčák z TOP 09 a STAN Rádiu Česko řekl, že dneškem debata o tom rozhodně nekončí.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09 a STAN/

Je to návrh, který je k debatě, ale my si myslíme, že ještě k dosažení kompromisu zbývá poměrně dlouhá cesta. Ten návrh já nepodporuju z jednoho důvodu. Podle mého názoru může být komplementárním doplněním toho návrhu, který předkládáme my, to znamená, aby NKÚ kontrolovalo polostátní firmy. Na druhou stranu není možné se úplně bez dalšího spolehnout na takzvané vnější audity, které provádí soukromníci, pro soukromé osoby. A zde platí prostě zásada, čí chleba jíš, toho píseň zpívej. A domnívám se, že by bylo třeba, aby těm auditům zákon přikázal nějaká hlediska pro provedení těch auditů než jenom to, jak může třeba znít přání předkladatele.

Milada RICHTEROVÁ, redaktorka

S tím tedy jdete na to dnešní další jednání. Očekáváte, že tam dospějete už k nějakému závěru?

Stanislav POLČÁK

Nemyslím si to. Je to spíš seznámení s praxí Nejvyššího kontrolního úřadu, zdali je schopen kontrolovat byť namátkově soukromé společnosti. Protože on doposud skutečně působí teda v tom veřejném prostoru. A není zatím obvyklé, že by příliš kontroloval samozřejmě soukromé společnosti, které běží na tržních principech.

 

Český rozhlas - Rádio Česko, 15. 3. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme