Polčák: Bitva o restituce

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

15. 8. 2012

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

A ve studiu poslanec za Českou stranu sociálně demokratickou Stanislav Křeček. A pak také poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. Dobrý večer, pánové.

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/, místopředseda ústavněprávního výboru sněmovny

Dobrý večer.

Stanislav POLČÁK, klub TOP 09 a Starostové, 1. místopředseda strany /STAN/

Hezký večer.

Martin VESELOVSKÝ

Pane poslanče Křečku, senátoři vám - poslancům - vrátili zákon o vyrovnání se státu s církvemi. Jak se cítíte, pane poslanče, jako poslanec opoziční? Dokážete řekněme vzdorovat tomu návrhu i v Poslanecké sněmovně?

Stanislav KŘEČEK

Tak je to jedna z mála jistot v tomto nejistém světě, že ten Senát to vrátil. To se očekávalo. No, my se budeme snažit nebo můžeme doufat jedině v to, že to hnutí veřejnosti bude tak silné, že i některý z koaličních poslanců prostě pochopí, že tudy není cesta, a že schválit takovýto zákon většinou jednoho hlasu je prostě cesta do pekla, a že si to sociální smír a vůbec nálada v této republice prostě něco takového dovolit nemůže.

Martin VESELOVSKÝ

Pane poslanče Polčáku, vy dáte dohromady 101 hlasů?

Stanislav POLČÁK

Já nemám žádnou virguli, abych dokázal říct, jestli to bude 101 nebo 102. Myslím si, že tu virguli nemá ani kolega Křeček. Já si myslím, že ten zákon bude schválen potřebnou ústavní většinou a nemyslím si, že by to byla takto těsná většina, o které hovoří pan kolega Křeček.

Martin VESELOVSKÝ

Já vím, ale vy dobře víte, když byl tento zákon v Poslanecké sněmovně, než odešel do Senátu, tak byl schválen 93 hlasy. To znamená vy budete muset sehnat jich ještě o něco více.

Stanislav POLČÁK

Ne, pane redaktore, v té době nedošlo řada kolegů koalice do práce. To se nedá nic dělat. Teď budou na podzim muset dojít, protože prostě dovolená skončila a byť v červenci měli mnozí dovolenou, tak teď se skutečně musí respektovat ústava, aby ten zákon byl schválen, tak musí být schválen minimálně 101 hlasy. Já si myslím, že to bude víc než 101, ale nechci o tom opět spekulovat. Když byla vyslovována nedůvěra vládě, tak se neustále hovořilo o tom, že to bude 102, 103 hlasy, nakonec to bylo, tuším, 105.

Martin VESELOVSKÝ

Já vím. Důvěra či nedůvěra vládě je něco trochu jiného než zákon o takzvaných církevních restitucích. Vy víte, kdo by mohl být tím dalším nad 100 poslanců, což dávají dohromady TOP 09, ODS a uskupení LIDEM? Bude to třeba Milan Šťovíček nebo kdo to bude, Michal Doktor?

Stanislav POLČÁK

Nezlobte se, já nebudu o tom spekulovat, ale byla řada kolegů i tzv. opozičního nebo kvaziopozičního tábora, kteří říkali církevním restitucím ano. Byl to pan poslanec Dobeš. Slyšel jsem tato slova i od kolegy Šťovíčka. Myslím si, že to číslo bude vyšší než 101, ale já o tom nechci spekulovat. Tu nedůvěru vlády jsem hovořil pouze proto, protože média spekulovala, že to byly daleko nižší čísla. Já tu spekulaci nechci doprovázet ani pro tento zákon o církevních restitucích nebo o církevním vyrovnání.

Martin VESELOVSKÝ

No vidíte, pane poslanče, a my jsme vás pozvali do Událostí, komentářů ne abyste spekuloval, ale abyste mluvil o faktech. Já jsem se v podstatě ptal na to, jestli to máte domluveno.

Stanislav POLČÁK

No já jsem vám řekl, že já o tom spekulovat nebudu. Já samozřejmě pro tyto církevní, pro toto církevní vyrovnání budu hlasovat, ale ...

Martin VESELOVSKÝ

Rozumím.

Stanislav POLČÁK

... kolik těch poslanců bude, nechci spekulovat. Ale myslím, že to bude vyšší číslo než 101.

Martin VESELOVSKÝ

Tak. Pane poslanče Křečku, pojďme na chvíli čistě pracovně uvažovat o tom, že zákon nakonec projde znovu Poslaneckou sněmovnou a nakonec začne platit, že to narovnání, majetkové narovnání mezi státem a církvemi začne nějakým způsobem běžet. A představme si, že by v příštích sněmovních volbách měla většinu a zvítězila by sociální demokracie, sestavila by vládu. Chystali byste se i už do jedoucího procesu takříkajíc hodit vidle a zastavit ho a nějakým způsobem ho přenastavit?

Stanislav KŘEČEK

No, nevím, jestli hodit vidle je správný termín. Každý zákon se dá změnit. Každý zákon se dá změnit, vidíme to dnes a denně. Důchodcům byla slíbena valorizace, nedostanou nic. Církvím bylo něco slíbeno a otázka je, jak to dopadne. Není žádný zákon, který by nebylo možné změnit. Ústava nebo Ústavní soud používá termín legitimní očekávání. Jestli to ti lidé, kteří něco legitimně očekávali, tak jim to nesmí být vzato. Ale v tomto případě přece o žádný legitimní očekávání nemůže být řeči. Přece církve vědí, že naprostá většina národa je proti tomuto způsobu. Právníci, není jeden ústavní právník, který by toto podpořil.

Martin VESELOVSKÝ

Z čeho vycházíte, pane poslanče, když říkáte, že naprostá většina národa?

Stanislav KŘEČEK

No, všechny průzkumy přece říkají 80, 60 - 80 procent je proti tomuto. To přece průzkumy říkají.

Martin VESELOVSKÝ

No a jak se k tomu staví sociální demokracie? Je proti vůbec řekněme tomu systému tak, jak ho nastavuje teď vládní koalice, vyrovnání se s církvemi, natolik, že by byla ochotna ho zrušit, i kdyby už běžel?

Stanislav KŘEČEK

Sociální demokracie není proti vyrovnání s církvemi, ale je proti tomuto systému. Běžet samozřejmě může. Otázka vydání budov nebo nemovitostí je jedna věc, otázka náhrad, které se mají platit dlouhou dobu, je jiná věc. A přece nikdo dneska nemůže říct, jak bude fungovat 30 let tato /nesrozumitelné/. Já se domnívám, že rozhodně ...

Martin VESELOVSKÝ

Dobře. Jestli rozumím, tak sociální demokraté jsou odhodláni to prostě změnit, pokud na to budou mít sílu.

Stanislav KŘEČEK

No samozřejmě. Kromě řady dalších věcí i toto jsme připraveni změnit, pokud na to budeme mít síly, a pokud to bude ústavně samozřejmě v pořádku. Já jsem přesvědčen a ty důvody pro to jistě budou.

Martin VESELOVSKÝ

Nebylo by minimálně pro to, pane poslanče Polčáku, co slyšíte tady od vašeho kolegy Stanislava Křečka, to znamená, že tady kyne určitá možnost, že za 2 roky po možné volební změně by bylo změněno i to, co vy se teď snažíte jaksi legislativním procesem provést, tak nebylo by lepší se dohodnout na nějakém větším konsensu?

Stanislav POLČÁK

Já myslím, že koalice se dlouho snažila o ten konsensus. I zástupce sociální demokracie na tu pracovní komisi docházel. Toho konsensu s opozicí dosaženo nebylo a nám nezbývá mnoho času. My jsme postaveni do situace, kdy Ústavní soud právě byl ten, který přikázal, aby tato věc byla co nejrychleji řešena. V té věci již dříve hovořil kolega, pan předseda John, že na to ještě zbývá spoustu let času, na vyrovnání s církvemi. A tak tomu není. Ústavní soud v jiném nálezu řekl, přímo citoval pana Johna a hovořil o tom, že již žádný čas nezbývá a on začal aktivně tento církevní majetek vydávat. To znamená my zde stojíme před rizikem, že ty nároky církví by byly u soudu úspěšné a dopady pro daňové poplatníky by byly mnohonásobně vyšší než to, co je teďka připravováno. Já jsem překvapen z toho, co řekl pan kolega Křeček, že snad legitimní očekávání církví je odvozeno od vůle většiny, která je projevena v nějakých výzkumech veřejného mínění. Tak tomu určitě není. Legitimní očekávání je ústavní nárok a ten nemůže podléhat, byť diktatuře většiny, o které vlastně by mohl hovořit pan kolega Křeček. Já jsem přesvědčen o tom, že nárok církví, pokud je vznášen, tak je legitimní, je odvozený od nároku, který řekl Ústavní soud a nám nezbývá nic jiného, než tento problém po 20 letech vyřešit. Měla to udělat sociální demokracie, když tady 8 let vládla. Bohužel, neudělala to.

Martin VESELOVSKÝ

Dobře, pane poslanče. Pane poslanče Křečku, ve chvíli, kdy poslouchám vás, co tady říkáte, že jste odhodláni nějakým způsobem ten systém, který se teď chystá, změnit a ve chvíli, kdy je zřejmé, jaké plakáty a co na nich máte ve vztahu k církvím, na ono narážení na určitý dar, nezasloužený pravděpodobně podle vás, státu českým církvím. Tak myslíte si, že s vámi zejména římskokatolická církev, tím myslím se sociálními demokraty, bude chtít mít ještě někdy něco společného?

Stanislav KŘEČEK

No samozřejmě. Pokud dneska pan kardinál Duka řekl, že nemá nic proti sociální demokracii, jenom že brojí proti tomuto způsobu kampaně. Toto je propagační kampaň. Která reklamní agentura by mohla doufat v takový ohlas na jeden plakát? Vždyť přece tady se nám tím plakátem, nemyslím si, že to je nějaká špička reklamního umění nebo grafiky, něco takového, ale tady se přece podařilo vyvolat obrovské shodnutí. Přece to hnutí, které v té společnosti nyní je, je daleko větší, kdybychom toto neučinili. Já neříkám, že ten plakát je nějak super vhodný, ale rozhodně zapůsobil na tu společnost velice a to je cíl každé kampaně. Nic jiného za tím nehledejme. Nehledejme za tím žádné komunistické pikle nebo něco takového. My jsme vždycky předkládali právní návrhy, právní argumenty. Nikdy nám to nebylo zodpovězeno. I kdyby církve dneska řekly: nechceme majetek, který byl zabaven za prvé republiky, nechceme. Ne, ani od církve jsme se nedozvěděli žádný racionální argument, jenom jsme slyšeli, že pan předseda Sobotka je málem komunistický zločinec. Takto se argumentovat nedá.

Martin VESELOVSKÝ

Budeme bezesporu sledovat i zářijové či jakékoliv další projednávání v Poslanecké sněmovně, které se bude týkat právě zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Pane poslanče Polčáku, pane poslanče Křečku, díky za váš čas. Hezký večer.

Stanislav KŘEČEK

Také vám děkuji.

Stanislav POLČÁK

Hezký večer.

ČT 24, 15. 8. 2012, Pořad: Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme