Podpořte církevní restituce, vyzvaly Havlová, Jirásková a Bílá

Osobnosti z řad herců, spisovatelů, zpěváků nebo vědců včera vyzvaly k přijetí vládního návrhu zákona o majetkovém narovnání s církvemi. V čele signatářů jsou herečky Dagmar Havlová a Jiřina Jirásková a také zpěvačka Lucie Bílá.

9. 8. 2012

Církevní restituce už schválila Sněmovna. Senátoři se budou návrhem zabývat na schůzi, která bude zahájena příští týden. Horní komoru ale ovládá ČSSD, která narovnání v současné podobě odmítá. Právě vůči Senátu míří apel umělců a akademiků.

„Tento zákon po diskusích, které se namnoze nedržely věcných argumentů, ale vyvolávaly zbytečnou nenávist a falešnou závist, bude v srpnu projednávat Senát. Věříme, že konečně dojde k částečnému vyrovnání křivd, které komunistický režim církvím a věřícím způsobil a které nejsou ostudně napraveny ani po více než dvaceti letech demokracie a svobody,“ napsaly osobnosti.

Podle nich církve společnosti přispěly školami, nemocnicemi, hospici či charitou. Zmařené lidské životy, zničené rodiny a utrpení věřících nelze ničím nahradit, dodali.

„Ale lze konečně přijmout zákon, který jednou provždy vyřeší otázku, kdo na koho doplácí. Víme, že nelze vrátit vše, co bylo ukradeno, i když základní slušnost a logika by to vyžadovaly. Nepůjde o žádný dar ze strany státu ani o plné navrácení do předchozího stavu. Má jít o vyrovnání, kdy nebudeme církve platit z našich daní, ale budou hospodařit samostatně na vlastní odpovědnost,“ soudí signatáři.

Osobnosti nevidí problém v částce, která bude církvím vyplácena jako náhrada za nevydaný majetek. Jde o 59 miliard korun, které mají být vyplaceny během třiceti let. Nyní vynakládá stát na platy duchovních 1,4 miliardy ročně.

„Postupné splácení během třiceti let nebude o mnoho vyšší než nynější platby ze státního rozpočtu, které tvoří pouhé necelé dvě tisíciny rozpočtových výdajů. Pro představu – za tuto částku bylo nakoupeno 15 obrněných transportérů Pandur,“ rýply si.

Škromach: Nebude to mít vliv

Osobnosti zároveň vyslovily přesvědčení, že církevní restituce nesmějí být politickou a ideologickou zbraní v říjnových senátních a krajských volbách.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) v reakci na výzvu uvedl, že na rozhodování horní komory nebude mít vliv. Do osobností se opřel. „Zajímavé je, že podobnou petici nenapsaly v situaci, kdy vláda podobným způsobem snižuje valorizaci důchodů,“ poznamenal s tím, že částka, kterou mají církve dostat, odpovídá sumě, o niž budou kráceni penzisté.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik názor signatářů respektuje, ale nesouhlasí s ním. „Já zase vyzývám politiky k tomu, aby vzali rozum do hrsti a tento zákon nepřijímali,“ kontroval s tím, že podle jeho strany nelze v této podobě narovnání s církvemi schválit.

Předseda poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík naopak vyjádřil signatářům vděčnost. Poukázal, že provolání zaznívá v době, kdy má většina společnosti anticírkevní náladu a nechce řešit staré křivdy. „Jsem rád, že osobnosti tohoto formátu vyjádřily veřejně svůj názor, a že tak nezaznívá jen předvolební populismus levice,“ řekl včera Gazdík Právu.

Výzvu na podporu církevních restitucí uvítal také místopředseda ODS Pavel Drobil. „Jsem velmi rád, že osobnosti tak velkého kalibru podpořily dobrou věc,“ řekl. Ocenil přitom, že osobnosti nepodpořily snahu ČSSD udělat z narovnání s církvemi předvolební téma.

Někteří další signatáři

Jiří Strach, režisér Miloš Urban, spisovatel Pavel Kříž, herec Ivan Trojan, herec Václav Hudeček, houslista Pavlína Filipovská, zpěvačka Adolf Born, výtvarník

Jiří Ovčáček

Právo, 9. 8. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 3