Plíšek: Zdůrazňujeme zdravotnické hledisko

Rozhovor s náměstkem ministra zdravotnictví Martinem Plíškem

31. 5. 2013

Čtyři pětiny Čechů si myslí, že stát má zajišťovat regulaci kouření. Z průzkumu také vyplývá, že podobně vysoké procento dotázaných by uvítalo zákaz kouření v restauracích. Ten můžete různými formami podpořit právě dnes u příležitosti Světového dne bez tabáku. V České republice kouří asi třetina lidí, mezi mladými do 22 let je to dokonce polovina. Kouření každý rok u nás zabije 18 tisíc lidí. Také proto se ministerstvo zdravotnictví chystá jít v červnu na vládu s novým protikuřáckým zákonem. Platil by od příštího roku. Naším prvním hostem je proto Martin Plíšek, náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu. Dobrý den.

Přeji pěkné poledne.

Vy tedy navrhujete úplný zákaz kouření v restauracích. Co si od toho slibujete především? Míří hlavně na mladé, na ochranu zdraví?

Tak určitě. My vycházíme z programového prohlášení vlády, ve kterém se vláda zavázala, že předloží opatření na větší ochranu nekuřáckého prostředí a právě současná ...

Musí to být právě tou formou úplného zákazu v restauracích?

Tak já jsem chtěl říct, že současná úprava, která umožňuje v restauračních zařízeních mít neoddělené prostory, kdy v jedné velké místnosti do jednoho rohu se dá cedulka pro kuřáky a do druhého rohu téže místnosti velké se dá označení, že je to nekuřácká část, ten kouř se samozřejmě v polovině té místnosti nezastaví a obtěžuje, obtěžuje nekuřáky, kterých v České republice, jak víme, je zhruba dvě třetiny.

Osud novely je nejistý. Třeba ODS ji odmítá. Také ani v minulosti se to nepodařilo prosadit. Jste připraveni nějak ten návrh v průběhu legislativy nějak měnit?

Tak samozřejmě od ministerstva zdravotnictví se nedá čekat nic jiného, než že předložíme návrh, který zdůrazňuje spíše zdravotní hlediska. Pak jsou tady rezorty, které sledují hlediska ekonomická, a my teď skutečně budeme vypořádávat ty připomínky, které přišly a jsme samozřejmě připraveni v průběhu června návrh zákona do vlády poslat, možná i s variantami, ať vláda rozhodne. Doufám ale, že bude naplněno to, co je v programovém prohlášení vlády, že se učiní další opatření pro větší ochranu nekuřáckého prostředí. Ten zákon samozřejmě cílí také na větší ochranu dětí a mladistvých, to znamená tedy vedle zákazu kouření v restauračních zařízeních je tam jasný zákaz kouření ve školských zařízeních a zařízeních, kde se poskytuje tedy výuka, ale i také na dětských sportovištích a hřištích.

Mimochodem, jak se tenhle zákon vypořádává s tzv. elektronickými cigaretami? Počítáte je ke klasickému kouření?

V tuto chvíli ano, zákon předpokládá, že se na ně nahlíží stejně jako na klasické kouření.

Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Děkuji a na slyšenou.

Na slyšenou. Děkuji.

Martin Křížek

Český rozhlas Radiožurnál, 31. 5. 2013

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme