Plíšek: Zákaz kouření? Teď je to 50:50

Rozhovor s náměstkem ministra zdravotnictví Martinem Plíškem

4. 5. 2013

Jakou šanci podle vás zákon má?

Teď to vypadá, že šance je tak padesát na padesát, pokud jde o tu podobu, ve které jsme jej předložili do připomínkového řízení. Lze jen těžko teď něco předjímat, zastánci a odpůrci tabáku, respektive toho zákonu, budou ve všech parlamentních stranách. Takže lze těžko odhadovat.

Proč tento zákon prosazujete? Není možné, že od varianty se zákazem kouření v hospodách během připomínkového řízení ustoupíte?

Vycházíme z programového prohlášení vlády. Ta se zavázala, že učiní další kroky pro větší ochranu nekuřáckého prostředí, dětí a mladistvých. Já to nemůžu předjímat. Ministerstvo zdravotnictví předložilo úplný zákaz kouření pro restaurace.

My jsme však návrh zákona kromě těch klasických připomínkových míst poslali také Potravinářské komoře České republiky, Asociaci hotelů a restaurací, Svazu cestovního ruchu a dalším.

Máte studie, které by ukázaly, jaké dopady má váš návrh pro tabákový byznys?

Zákon obsahuje přehled určitých dopadů. Já ale mohu říct, že se s těmito čísly těžko pracuje, protože bychom museli vzít dopady z pohledu spotřební daně, veřejného zdravotního pojištění z hlediska léčby kuřáků a podobně. Informace z některých evropských zemí jsou takové, že poté, co se tam zákaz kouření zavedl, nedošlo ke snížení tržeb a úbytku návštěvníků. Spíše naopak.

Hlavním argumentem je, že současná legislativa je ve vztahu k ochraně kuřáckého prostředí nevyhovující. Máme v České republice zhruba dvě třetiny nekuřáků a je otázka, proč by měli být, když navštíví restauraci, která nemá oddělené prostory, obtěžováni kouřem.

Je možné, že tento zákon vůbec neprojde vládou?

Pokud se vláda bude hlásit ke svému programovému prohlášení, tak si to nepřipouštím. Je ale otázka, v jaké podobě projde. Já ale nevím, proč by neměl projít. Na tom zákonu se spolupracovalo s Úřadem vlády a národním protidrogovým koordinátorem.

Proč podle vás ODS otočila? A jde nyní proti tomuto zákazu kouření?

ODS nedávno oznámila, že bude klást větší důraz na podporu podnikatelů a podnikatelského prostředí. Musím říct, že o zákonu byl informován i předseda vlády.

A já nevím, proč ODS dokonce na výkonné radě, předtím než jsme zákon poslali do vnějšího připomínkového řízení, přijala takové doporučení (aby poslanci a ministři hlasovali proti zákazu kouření v restauracích - pozn. red.). Bude zajímavé sledovat ekonomické ministry ODS, jaké argumenty nyní přinesou, případně jiné protinávrhy do tohoto zákona navrhnou. 

Není to jen politika? Přeci jenom volby se blíží a tohle by mohlo být jedním z témat?

My si myslíme, že jdeme správnou cestou. Nevím, proč by se tato věc měla politizovat. Je tady velká část občanů, kteří tento návrh podporují. Nevím, jestli si ODS dělala průzkum u svých voličů, že se takto jednoznačně vyjádřila. Lze očekávat, že ani uvnitř ODS na to nebude jednotný názor.

Radek Nohl

aktualne.cz, 4. 5. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme