Plíšek: Za úniky z vyšetřovacích spisů je odpovědná vláda

19. 7. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Sněmovní vyšetřovací komise si kvůli údajným únikům informací z policejních spisů pozve k výslechům mimo jiné i poslance Andreje Babiše a novináře Marka Přibila. Komise si už vyžádala zprávy o vyšetřování případů neoprávněného nakládání se spisy za poslední 3 roky. Pane poslanče Plíšku, před dnešním jednáním komise jste řekl: „Chceme s nimi probrat, jak obíhají jednotlivé spisy. Jak jsou chráněny proti případným únikům na veřejnost a jaká jsou proti tomu kontrolní či kárná opatření, aby se tak v praxi nestávalo.“ Poslanecká komise se skutečně schází kvůli tomu, aby zjistila, kde obíhají spisy a jak se s nimi nakládá? 

Martin PLÍŠEK, poslanec, člen vyšetřovací komise /TOP 09/

Určitě ne, dnes bylo první jednání. Na dnešek jsme neměli pozvané hosty, kteří by byli zbaveni mlčenlivosti, protože to neumožňoval čas. Kolegové sami navrhli, abychom se seznámili se systémem oběhu vyšetřovacích spisů a se slabými místy z hlediska možného úniku. Zajímali jsme se také o kárná opatření, vůči komu byla vyvozena. Komise dnes mimo jiné požádala Policejní prezidium a Nejvyšší státní zastupitelství, aby do 14 dnů komisi dodali, jaká byla kárná či sankční opatření 3 roky zpátky. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Nevíte, jaká byla kárná opatření za případná porušení úniku informací?

Martin PLÍŠEK, poslanec, člen vyšetřovací komise /TOP 09/

Nevěděli to ani dnes přítomní hosté, protože působnost vykonává státní zastupitelství a Generální inspekce bezpečnostních sborů. Na základě našeho dožádání nám dodají informace 3 roky zpátky, o které se komise zajímá.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Tudíž ani nevíte, jestli spisy obíhají uspokojivě?

Martin PLÍŠEK, poslanec, člen vyšetřovací komise /TOP 09/

Počkejme si na konec. Scházíme se každý týden. Předseda komise byl zvolen až ve středu. Sešli jsme se potom na dalším jednání ve čtvrtek. Dnes už jsme měli 2 hosty. Myslím, že to byla užitečná debata, kterou bych v žádném případě nebagatelizoval. Na další jednání vyšetřovací komise máme pozvaných 13 hostů jako svědků. Již příští úterý vyslechneme novináře Marka Přibila, který dnes potvrdil účast. Vyslechneme také vedení České advokátní komory. Na jednání komise je pozván také pan poslanec Babiš. Myslím, že se všichni shodneme, že úniky informací z živých vyšetřovacích kauz jsou v demokratickém právním státě nezdravé. Mohou samozřejmě ovlivňovat veřejné mínění. Mohou ohrožovat vyšetřování a mohou ho dokonce mařit. Dnes jsme se seznámili s tím, že riziko vzniká poté, co je sděleno obvinění. Pak už přibývá počet subjektů a osob, které se s vyšetřovacími spisy seznamují a tam může docházet k únikům. Ty mohou jít ze třech směrů - policie, státní zastupitelství a advokáti. Chceme samozřejmě vědět, jaké jsou v policii, advokacii, ale i ve státním zastupitelství kontrolní nástroje pro to, když k tomuto dojde. Že je taky vyvozena odpovědnost. Dnes jsme od přítomných hostů nedostali zcela konkrétní informaci, jestli za to vůči někomu byla nějaká kárná odpovědnost vůbec vyvozena. Že se nějaké informace dostaly do nepravých rukou a mohly zmařit nebo ohrozit vyšetřování.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dospějete ohledně odposlechů Andreje Babiše k nějakému výsledku? Máte nějaký náznak, že někdo odposlouchával Andreje Babiše a jak se to dostalo ven?

Martin PLÍŠEK, poslanec, člen vyšetřovací komise /TOP 09/

To jsou dvě roviny. Jedna věc je šetření samotného pořízení té nahrávky. To údajně šetří policie a my se na to budeme ptát. Druhá věc jsou informace, které na nahrávce zazněly. Ty jsou trojího druhu. Hovořilo se tam o možných informacích z živého vyšetřovacího spisu. Hovořilo se tam i o možném ovlivňování personálního složení rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře. Hovořilo se tam také o útoku na politickou konkurenci skrze média předsedy hnutí ANO. Dnes nám Marek Přibil oznámil, že se na jednání komise těší, že má pro nás důležité informace. Očekáváme, že se Andrej Babiš jednání vyšetřovací komise zúčastní, jak už to ostatně i avizoval. Chceme pozvat i ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Kdyby vláda a ministr spravedlnosti, kteří za to mají politickou odpovědnost, udělali jasná opatření, ať už v působnosti státního zastupitelství, aby se dnes a denně na běžícím pásu nezveřejňovaly závažné informace z živých vyšetřovacích kauz, nemusely by tyto komise existovat. Totéž se týká ministra vnitra vůči policii. Zveme samozřejmě i ministra spravedlnosti a ministra vnitra. Tady má velký deficit a dluh vláda a konkrétně ministerstvo spravedlnosti.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 19. 7. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme