Plíšek: Výjimky z registru smluv jsou nepřijatelné

27. 6. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Vladimír KROC, moderátor

Novou verzi registru smluv podpořili předsedové klubů všech parlamentních stran s výjimkou TOP 09. Co se vám na návrhu nelíbí? 

Martin PLÍŠEK, člen ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny /TOP 09/

Od 1. července začne fungovat registr smluv v ostrém provozu. Do 1. července už k žádné změně, která by byla účinná, nedojde. Ze Senátu máme vrácenou poslaneckou novelu. Dodnes jsme o ní nehlasovali, což je snad poprvé, kdy jsme se nevyjádřili ve sněmovně k verzi, která se vrátila ze Senátu. Hlavní ale je, že odmítáme nové výjimky z registru smluv. Podle takzvaně kompromisní poslanecké novely by například Čepro nebo Správa státních hmotných rezerv byla z registru smluv vyjmuta. Připomínám, že se Správou státních hmotných rezerv ve velkém obchodují firmy předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Tyto výjimky, které znepřístupní smlouvy, pokládám za zcela nepřijatelné. Devalvují smysl původního zákona, který měl za cíl, aby byly finance transparentně vynakládány.

Vladimír KROC, moderátor

Podle nového návrhu mají zveřejňovat smlouvy všechny subjekty, které nakládají s veřejnými prostředky. Výjimky jsou u některých typů smluv. Nepřipadá Vám to jako rozumný kompromis?

Martin PLÍŠEK, člen ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny /TOP 09/

Jsou tam mimochodem smlouvy obchodní a průmyslové povahy. Nechal jsem si zadat, koho všeho by se to mělo týkat. Výčet je docela široký. Smysl zákona, který vzešel už v minulém období z našeho poslaneckého klubu, je tím devalvován. Žasnu, že chce takto kolega Vondráček v závěru volebního období při ostrém startu zasahovat do legislativy. Kdybychom takto přistupovali k ostatním zákonům, tak tady máme ještě větší právní chaos, než mnohdy máme. Rád bych se zeptal, proč nebude Poslanecká sněmovna hlasovat o zákonu, který se vrátil ze Senátu. Jak přistupujeme k legislativnímu procesu? Nejdříve by se přece mělo hlasovat o návrhu vráceném ze Senátu. Potom by se mělo hlasovat o poslanecké verzi. Doufám, že legislativní proces bude takový, jak jsme na něj byli zvyklí. Jinak to pokládám za velmi neodpovědný přístup.

Zdroj: Ozvěny dne, ČRo Radiožurnál, 26. 6. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme