Plíšek: Smlouvy se státem mají být veřejné

6. 6. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Martina SPĚVÁČKOVÁ, moderátorka

Měla by novela zákona o registru smluv spadnout pod stůl? Nebo je potřeba o ní hlasovat? Vy jste tuto novelu, o které rozhodovala vláda, jako jediný poslanecký klub ve sněmovně nepodepsali. 

Martin PLÍŠEK, místopředseda mandátového a imunitního výboru PS /TOP 09/

Nerozumím tomu. Pár týdnů do ostrého startu provozu registru smluv včetně sankcí, přichází skupina poslanců, že chce zavést nové výjimky. Dokonce se dozvídáme, že se o zákonu, který se vrátil ze Senátu, nebude hlasovat jako v obvyklých případech. Kdybychom takto dělali legislativní proces i u jiných zákonů, tak tady máme velký zmatek. Na tomto zákoně se pracovalo velmi dlouho. Poprvé jsme ho naši poslanci předložili už v minulém volebním období. Byl čas vychytat všechny problémy. Nyní jsme měli jasně hlasovat o vrácení zákonů ze Senátu. Většina měla buď rozhodnout o senátní, sněmovní, anebo o žádné verzi. Jako TOP 09 nepodporujeme žádné výjimky. Každá výjimka s sebou přináší to, že budou subjekty obchodovat se státem a nebude se o tom vědět. Smlouvy nebudou veřejné, a to je špatně.

Martina SPĚVÁČKOVÁ, moderátorka

Není na místě, když se na tom poslanci napříč politickým spektrem mimo váš klub dohodnou a pravidla už potvrdí a budou daná?

Martin PLÍŠEK, místopředseda mandátového a imunitního výboru PS /TOP 09/

Většina se může mýlit. Vůbec není psáno, že v příštím volebním období noví poslanci nepředloží novelu zákona o registru smluv. To tady nebude nikdo garantovat. Každá výjimka, a je jedno, jestli je 1, 2 nebo jich je 5, anebo 10, je velkým morálním hazardem pro všechny, kdo musí smlouvy zveřejňovat.

Martina SPĚVÁČKOVÁ, moderátorka

Ale rizika, o kterých se mluvilo, jako je ohrožení zdraví pacientů v případě nemocnic, anebo vyzrazení citlivých informací, to nejsou námitky? To nehrozilo?

Martin PLÍŠEK, místopředseda mandátového a imunitního výboru PS /TOP 09/

Prakticky nehrozilo, protože i dneska podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím se k těmto informacím dá dostat. Toto jsou skutečně liché argumenty. Ukázalo se, že poslanci, kteří nejdříve odhlasovali totální výjimky pro státní podniky a umožnili, aby miliardové smlouvy byly skryty a nebyly zveřejněny, tak se k tomu báli znovu přihlásit. Báli se pro to znovu hlasovat. Proto teď vznikl kompromis šesti poslaneckých klubů, který ten zákon ohýbá a jde proti jeho smyslu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ, moderátorka

Jaké máte ve sněmovně možnosti, když s tím zákonem nesouhlasíte? Jaký bude váš další postup?

Martin PLÍŠEK, místopředseda mandátového a imunitního výboru PS /TOP 09/

Vystoupíme proti této změně. Nechceme měnit pravidla při rozjezdu ostrého provozu. To se ani nestihne. Také nevíme, co řekne Senát, protože i kompromisní varianta jde nad rámec toho, na čem se Senát shodl. Takhle se legislativa těsně před volbami, těsně před ostrým startem registru smluv nedělá. To je od navrhovatelů velmi neodpovědný přístup.

Zdroj: Den v 60 minutách, ČRo Plus, 5. 6. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme