Plíšek: Nekouřit je trend v Evropě i ve světě

Rozhovor s náměstkem ministra zdravotnictví Martinem Plíškem

23. 4. 2013

Úplný zákaz kouření v restauracích se začíná reálně dotýkat i Česka. Návrh příslušného zákona posílá teď ministerstvo zdravotnictví do připomínkového řízení a vláda ho má projednat v červnu. Cigarety, včetně elektronických, by byly povolené pouze na otevřených předzahrádkách. Kromě toho by se tabák a alkohol nesměly prodávat v automatech, kde se k nim lehce dostanou i děti. Za prodej tohoto zboží právě dětem hrozí podle nové normy pokuta až 2 miliony korun. Náměstka ministra zdravotnictví Martina Plíška jsem se zeptala, proč nestačí současná úprava, kdy si majitelé podniků můžou vybrat, jaký režim zavedou.

Současná úprava, která často znamená, že v jedné velké místnosti je jedna část nebo jeden roh té místnosti označen jako kuřácký a druhý roh tedy nekuřácký, vede k tomu, že nekuřáci, kterých je mimochodem většina, zhruba dvě třetiny, jsou tímto kouřem obtěžováni, stejně tak personál a zaměstnanci těchto restauračních zařízení.

A nestačilo by, kdyby si mohli majitelé podniků vybrat, jako je to teď, jestli bude jejich restaurace kuřácká nebo nekuřácká.

Ten trend ve světě, ale i v Evropě je dnes takový, že mezi veřejně přístupných místech se podporuje nekuřácké prostředí, známe i příklady ze států v Evropě, kde to takto zavedli a ani kuřáci to neberou jako nějaké obtěžování, zvykli si na to a i z ekonomického hlediska nedošlo k nějakému poklesu tržeb těch restaurací, spíše naopak.

Proč se zákaz týká i elektronických cigaret, ty přece nikoho neobtěžují, nenesou zdravotní rizika pro okolí.

Tak samozřejmě s sebou nesou určité návyky, je to samozřejmě debata odborná, ale koneckonců i lékaři Centra na odvykání závislostí by vám i vyvrátili, že tam žádný negativní účinek není.

Ostatně, kdo se teď bude moci v rámci toho vnějšího připomínkového řízení vyjádřit k návrhu zákona, než půjde do vlády.

Tak samozřejmě budou to ministerstva, ostatní úřady, ale vedle toho taky samozřejmě zástupci Asociací provozoven, restaurací a dalších zařízení veřejného stravování, budou to samozřejmě i výrobci a prodejci těch tabákových výrobků, takže je obešleme v rámci toho vnějšího připomínkového řízení, takže budou to i ty asociace, které sdružují jak ty majitele restaurací, tak samozřejmě zástupce průmyslu.

Jste připraveni na ostrý protitlak proti absolutnímu zákazu cigaret v restauracích?

Tak určitě očekáváme, očekáváme různé názory, je to poprvé, co ministerstvo s takovým návrhem přichází, od ministerstva zdravotnictví se nedá čekat nic jiného. A my jsme připraveni v rámci toho připomínkového řízení tento náš návrh obhájit.

Zatím ale nemáte jednoznačnou podporu ani v rámci koalice, protože někteří zástupci ODS úplný zákaz kritizují, myslím tím zástupce v parlamentu, také silné lobby tabákového průmyslu určitě bude hrát roli, myslíte si, že přesto má tento návrh šanci na úspěch.

Tak samozřejmě to se uvidí, návrh pošleme do vlády, já musím říci, že byl připravován a byly i o něm informováni zástupci úřadu vlády, měl podporu pana premiéra, to znamená, my jsme zvědaví samozřejmě, jak návrh dopadne na vládě, uznávám, že tady nedochází k čistě politickému dělení z hlediska podpory či nepodpory, naším cílem je, aby ten zákon skutečně ..., máme tam dva základní cíle, posílit více ochranu nekuřáckého prostředí a za druhé více ochránit děti a mladistvé před negativními účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek.

A hledat tu podporu třeba i napříč politickým spektrem.

Nepochybně předpokládáme, že ty zastánci a odpůrci budou jak uvnitř koalice, byť tady musím říci, že ta kritika ze strany ODS přišla ještě před tím, než ten návrh vůbec šel do vnějšího připomínkového řízení a uvnitř ODS, skutečně na to není jednotný názor, ale ukazuje se, že i možná v některých dalších stranách nebude jednotný názor, ale to neznamená, že nechceme, anebo, že se vzdáme posílit nekuřácké prostředí a bojovat více s negativními účinky tabáku.

Připomíná náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas Radiožurnál, 23. 4. 2013

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme