Plíšek: Jednání o platech? Jen absurdní divadlo

Projev poslance Martina Plíška v Poslanecké sněmovně z 2. prosince 2014.

2. 12. 2014

Vážený pane předsedo, milé kolegyně, vážení kolegové, vzal jsem si faktickou, protože budu velmi stručný.

Myslím si, že to absurdní divadlo, které nám tady vládní koalice v poslední době předvádí ohledně tohoto zákona, vede TOP 09 k jasným závěrům se tohoto divadla neúčastnit.

Chtěl bych zde nicméně pro historii připomenout, že to byla pravicová vláda za ministra financí Miroslava Kalouska, která snížila a zmrazila platy poslanců a senátorů a také nechala zdanit jejich náhrady. Měla k tomu v té době hospodářské recese své důvody, měla k tomu většinovou vůli a odvahu a tehdy nepotřebovala dělat nějaké dohody s opozicí, zkrátka si to dokázala v minulém volebním období prohlasovat na půdě Poslanecké sněmovny.

Sobotkova vláda s ministrem financí Andrejem Babišem nebyla za celý tento rok schopna vyřešit tento problém koncepčně pro nadcházející roky. Jak už tady bylo zmíněno, souhlasili vládní poslanci, vládní předsedové klubů s dohodou napříč politickým spektrem, aby potom na nátlak premiéra od této dohody sociální demokracie vycouvala. Následovalo hnutí ANO a nakonec se přidala ještě KDU-ČSL s novým zajímavým nápadem. To znamená, že tato vláda nemá vůli, ani odvahu tento problém řešit a předkládá nám jenom handrkování a trapné divadlo. K tomu není potřeba nic dalšího dodávat. Děkuji.

Martin Plíšek, poslanec

Projev zazněl na 23. schůzi Poslanecké sněmovny a byl editován. Neupravené znění naleznete zde.

Osobnosti: Martin Plíšek
Témata: Hospodářství