Plíšek: Fackovací panák

Komentář náměstka ministra zdravotnictví Martina Plíška

Ad LN 22. 2.: Odstupte, vyzvaly Hegera odbory

28. 2. 2013

Pokud se něco ve zdravotnictví nedaří, nebo se někomu něco nelíbí, začne se vždy vymlouvat na úhradovou vyhlášku ministerstva zdravotnictví. Slyšíme, že právě tato vyhláška způsobí chaos, zbídačení zdravotnického personálu, či dokonce odpírání péče nemocným. S podobnou argumentací chtějí nyní demonstrovat svou nespokojenost některé skupiny lékařů.

Podle prezidenta České lékařské komory se úhradová vyhláška tento rok postará o snížení příjmů ambulantních specialistů o 20 procent. Nic takového ale není pravda. Ve vyhlášce je pouze uvedeno regulační omezení, které zavádí sníženou hodnotu bodu od úrovně 98 procent úhrad roku 2011 na jednoho pacienta. Pokud tedy k poskytovateli přijde o trochu více pacientů, může naopak vydělat více než v roce 2011.

Prezident Kubek také ignoruje skutečnost, že vyhláška se použije až tehdy, pokud se poskytovatel péče nedohodne se zdravotními pojišťovnami. Díky nařízení vlády o místní a časové dostupnosti si pojišťovny nemohou tam, kde je ambulantních specialistů skutečně nedostatek, dovolit s nimi nedohodnout.

Připomeňme ještě, že účelem vyhlášky je zajistit, aby se ve zdravotnictví neutratilo více peněz, než kolik jich máme k dispozici. Je potřeba se dívat také na výdajovou stranu, což nespokojení odboráři velmi často opomíjejí. Státní fakultní nemocnice přijaly řadu úsporných opatření, která i při nepříznivém vývoji příjmů umožnila zvýšení platů personálu, aniž by došlo k omezení dostupnosti péče. Odbory se musí proto ptát také jiných zřizovatelů, především krajů, proč neučinily totéž. Úhradová vyhláška se stala fackovacím panákem českého zdravotnictví. Pokud se však podíváme na konkrétní fakta a čísla, vidíme, že se jí přisoudila nepravá role a nelze se na ni neustále vymlouvat.

Martin Plíšek
náměstek ministra zdravotnictví

Lidové noviny, 28. 2. 2013, rubrika: Názory, str. 11

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme