Plíšek: Andrej Babiš pohrdá Poslaneckou sněmovnou

26. 7. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

David BOREK, moderátor

Jste po dnešním jednání vyšetřovací komise o něco moudřejší? Co se vlastně stalo?

Martin PLÍŠEK, poslanec, člen vyšetřovací komise /TOP 09/

Dnes jsme měli trojici výslechů. Nejdříve advokátní komoru a Unii obhájců, potom novináře Marka Přibila a nakonec Andreje Babiše. První dva výslechy byly poměrně v pořádku. Jak zástupci advokátní komory, tak pan Přibil odpovídali na naše otázky. Třetí výslech Andreje Babiše byl bohužel poněkud fraškou. Andrej Babiš na celou řadu otázek odmítl odpovědět. Nechtěl se vyjadřovat ke svým setkáním s novinářem Přibilem a v podstatě hovořil o tom, že je to účelovka. Zpochybňoval celou komisi. Pokud jde o pana Přibila, tak minimálně zazněly informace, které mě osobně zneklidnily, že skutečně někteří novináři mají nadstandardní vztahy s policisty nebo státními zástupci. Řekl to i veřejně. Při debatách s Andrejem Babišem nakládal s některými informacemi z vyšetřovacích spisů, různými výslechy a podobně. 

David BOREK, moderátor

Která odpověď Andreje Babiše Vám po dnešku chyběla nejvíc?

Martin PLÍŠEK, poslanec, člen vyšetřovací komise /TOP 09/

Opakovaně jsme se ho ptali, zda a za jakým účelem se scházel s panem redaktorem Přibilem. Zda se při těch setkáních také seznamoval s informacemi z vyšetřovacích spisů. Andrej Babiš odmítl reagovat na otázky, které se týkaly jeho komunikace s novinářem Přibilem. Bagatelizoval to a choval se poměrně arogantně. Z mého pohledu pohrdá Poslaneckou sněmovnou a její vyšetřovací komisí. Za týden si budeme muset s kolegy říct, jak dál. Samozřejmě se budeme zabývat i jinými kauzami, kde jsou úniky z vyšetřovacích spisů, jako kauzy Vidkun, Beretta, ale i nahrávka Přibil-Babiš, která je šetřena, anebo aktuálně dotační kauza na ministerstvu školství. Ze svědků a lidí, které jsme slyšeli, byly odpovědi Andreje Babiše nicneříkající a nebyly vůbec věcné. Byly spíše demagogické. Neprozradím asi nic tajného, když řeknu, že výpovědi pana Přibila a pana Babiše se výrazně lišily. Pan Přibil velice ochotně odpovídal na to, za jakých okolností se scházel s Andrejem Babišem, jaké informace mu přinášel. Že na první schůzce zastupoval jednoho z členů vedení Mladé fronty DNES. Další dvě schůzky osobně svolal. Řekl nám, s čím za Andrejem Babišem chodil, co by mohlo Andreji Babišovi prospět v rámci politického boje. Pan redaktor Přibil sice říkal, že by nahrávky mohly být sestříhány, ale dnes na komisi nikterak nezpochybnil jejich obsah. 

David BOREK, moderátor

Jak věrohodné je, když poslanec strany, která má s Andrejem Babišem problém, sedí ve vyšetřovací komisi?

Martin PLÍŠEK, poslanec, člen vyšetřovací komise /TOP 09/

Ve vyšetřovací komisi jsme vzájemně v politické konkurenci. Kandidujeme všichni proti sobě.

David BOREK, moderátor

Má komise vůbec smysl takto před volbami, kdy jsou emoce ještě vypjatější než uprostřed volebního cyklu?

Martin PLÍŠEK, poslanec, člen vyšetřovací komise /TOP 09/

Zastávám názor, že může komise mít i preventivní charakter. Nevíme, kdo tady připravuje nebo shromažďuje nějaké materiály na září nebo říjen tohoto roku. Teprve se blíží ostrá fáze volební kampaně. To, že proběhly schůzky mezi Andrejem Babišem a panem Přibilem, dneska na komisi zpochybněno nebylo. K těmto schůzkám došlo. Pánové se nebavili o počasí nebo o ženách. Fenomén, kdy se v nějaké vyšetřovací kauze objeví politik, tak okamžitě v přímém přenosu čteme odposlechy a v podstatě je ovlivňována veřejnost nebo může být mařeno či ohrožováno vyšetřování, je nebezpečný jev. Pokud komise upozorní na slabá místa a jednotliví hráči na politickém spektru si uvědomí, že mají postupovat čistými a legálními prostředky, nikoliv využívat média k dehonestaci konkurence, tak to bude jedině v pořádku. Řešíme i jiné kauzy. Dnes nám tito pánové něco řekli, ale příští týden budeme mít možná i ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Věci ohledně té nahrávky řeší podle některých informací i GIBS. Budeme se ptát, v jakém je to stavu. Budeme se samozřejmě ptát dalších předvolaných svědků.

David BOREK, moderátor

Co bude s tou komisí dál? 

Martin PLÍŠEK, poslanec, člen vyšetřovací komise /TOP 09/

Všichni členové komise mohli navrhnout kauzy i předvolané osoby. Jakýkoliv únik je špatný, pokud je nelegální. Budeme chtít ty věci řešit systémově. Budeme se samozřejmě ptát i na dnešní kauzu, ale stejně tak budeme příští týden řešit další případy. Mým cílem je navrhnout Poslanecké sněmovně i budoucí reprezentaci nějaká systémová řešení, která by zabraňovala nelegálním únikům z vyšetřovacích spisů.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 25. 7. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme