Platy lékařů

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

16. 8. 2010 | 05:59

David BOREK, moderátor

--------------------

Měli by mít čeští lékaři v nemocnicích výrazně vyšší platy, jak to požaduje jejich odborový klub, tak to není rétorická otázka, ale to je skutečná otázka, kterou vám pokládáme v rámci naší ankety, můžete hlasovat na stránkách našeho pořadu www.studio6.cz.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

--------------------

A k tomu se váže i naše další téma. 10 miliard korun bude v příštím roce chybět českému zdravotnictví. Tvrdí to ministr zdravotnictví Leoš Heger a připustil, že se výpadek peněz dotkne rozsahu zdravotní péče a promítnout by se mohl i do krachu některých ordinací nebo nemocnic. Nevyloučil ani snižování platů.

 

David BOREK, moderátor

--------------------

Lékaři ale požadují přesný opak, zvyšování platů. Dnes se kvůli tomu chystá za ministrem zdravotnictví předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

--------------------

S ním už jsme koneckonců mluvili v Profilu Studia 6, teď voláme ministru Leoši Hegerovi, pěkné ráno, pane ministře.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Dobrý den, zdravím vás všechny.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

--------------------

Soudě podle vašeho vyjádření ve včerejších Otázkách Václava Moravce předpokládám, že na vyšší platy lékařů jednoduše není, odmítnete tedy jednoznačně požadavky odboráře Martina Engela?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

No, to je těžká otázka, jak jste slyšeli pana doktora Engela, tak ta situace je velmi vyhrocená, já ji respektuji, já ji uznávám, ti lékaři mají pravdu, ty platy ve zdravotnictví nejsou žádné slavné, ale ty požadavky teďka v době, kdy zuří krize a přichází v plné míře i do zdravotnictví, jsou samozřejmě velmi, velmi obtížné. Já na druhou stranu chápu, že je stále řada ministrů odsouvala, že bude jednou lépe, takže já teďka sklízím nějakou historii, kterou ta věc, ve které se vyvíjí, ale bohužel opravdu těch 10 miliard chybět bude, to je naprosto tvrdé číslo, a pokud nedojde k obratu v té krizi, tak to tak prostě bude.

 

David BOREK, moderátor

--------------------

Co možnost kompromisu, ne, že bych vám to chtěl předepisovat tedy, od toho tady samozřejmě jste vy politici, ale co třeba možnost přidat pouze někomu, nepřidávat plošně, přidat schopným lékařům, možná sebrat peníze těm neschopným, je to možné takto zařídit?

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Ten kompromis samozřejmě nějaký bude, proto budeme jednat a asi není možné teďka před tím jednáním ho vyjednávat přes telefon a přes média. Ve vší úctě se za to omlouvám. Já bych řekl, ta moje cílová vize je taková, ta krize by měla být trošku očistná, já hnedka řeknu, jak si to představuji a od dalšího roku by měl začít obrat prostě v té pročištěné situaci a tam já mohu slíbit, budu-li v křesle, že se budu snažit, aby opravdu se začalo těmi platy. Já se stydím za to, že to slibuji, ale já mám za sebou přes 13 let v královéhradecké nemocnici a my jsme to tam takhle dělali, samozřejmě, že jsme neudělali naprostý zázrak, aby byli lékaři placení jako ve Švýcarsku, to je teďka, o tom se mluví hodně, jak tam jsou skvěle placeni, my bychom byli rádi, aby byli takhle, ale zázrak udělat nejde, ale přece jenom jsme kus dobré cesty ušli a všichni, kdo znají kolegy z LOKu v Hradci Králové, to dobře vědí, že to takhle bylo, tak takhle já bych rád, aby to bylo v celém systému, ale takovéhle věci nejdou prostě udělat hned. Jinak to, co si představuji, že by se dělalo za kompromisy, tak to jsou, nebo co by se dělalo za opatření, aby se ta krize dala přežít bez toho, aniž by poškodila pacienty, to jsem říkal včera v Otázkách Václava Moravce a potom, já si myslím, že nějaké kroky k racionalizaci jsou, polovina peněz téměř se utratí v nemocniční medicíně, tak tam je to více v rukou lékařů a samozřejmě pod vedením ředitelů rozumných, hůř jsou na tom kolegové, kteří jsou v samostatných organizacích, soukromých zařízeních, tam ten prostor mají menší, tam je to na ministerstvu, na krajích, na zdravotních pojišťovnách, ale je to samozřejmě těžké, protože ta síť je někde neracionální, je přebujelá a pochopitelně střetává se tu požadavek na zvýšení platů s požadavkem na zachování všech pracovních míst, což jde trochu proti sobě. Ale chtěl bych říct, že já budu organizovat tu efektivitu tak, aby to nepoškodilo pacienty a vůbec celá ta reforma, která se plánuje a pročištění toho zdravotnictví by mělo v dalším roce pomoci jak pacientům, tak všem zdravotníkům, včetně lékařů.

 

David BOREK, moderátor

--------------------

Ministr zdravotnictví Leoš Heger, děkujeme, na shledanou.

 

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

--------------------

Moc děkuji, na shledanou.

 

ČT 24, 16. 8. 2010, Pořad: Studio 6

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme