Pirk: Nejsem rusofil. Proti Rusku musíme jít tvrdě, jsme další na řadě

10. 10. 2022

Často mluvíte jste o dluhu, který ve zdravotnictví máme za dobu covidovou. Jak ho dohnat? Nemocnice nejsou nafukovací, doktorů a sester se nám spíš nedostává.

Dost věcí ve zdravotnictví se dá zracionalizovat. Například digitalizovat a zavést pokud možno jednotný počítačový systém, to by ušetřilo spoustu peněz a času.

To jste mě trochu překvapil, nečekala bych, že to zmíníte na prvním místě.

Protože je to opravdu potřeba. Nevozit papíry z nemocnice do nemocnice. Přijde mi nález na srdci odjinud a nejde to otevřít, protože mají jiný systém. Pacient obejde víc lékařů, kteří o sobě nevědí a opakují stejná vyšetření. To když se vyřeší, tak se péče zkvalitní i zlevní. To budu chtít řešit s ministrem.

Také jste zmiňoval, že se chcete zapojit do řešení obezity u dětí a kvality života seniorů.

Moje priorita je vrátit děti k tomu, aby žily zdravě. My jsme je za poslední dva roky naučili, že se život dá absolvovat v pyžamu u počítače, a to je špatně. Rád bych, aby ve školách tělocvik probíhal tak, jak to dělá senátor Růžička, donedávna ředitel gymnázia – že hodiny vyučují trenéři určitých sportů. A přidal bych hodinu tělocviku. Taky tady máme Národní sportovní agenturu, která by na trenéra mohla přispívat.

Co si myslíte o jejím fungování? Značná část peněz teče do profesionálního sportu.

Já se trochu znám se šéfem té agentury, protože hrál pozemní hokej jako já. Chci za ním jít a říct mu, že od vrcholového sportu tu máme olympijský výbor. Že by bylo dobré podporovat sport mládeže.

A senioři?

Třeba se vám to bude zdát trochu úsměvné, ale já jsem ještě před kandidaturou dohodl s oddílem pražské Slavie, že na vybraná utkání můžou senioři přijít zadarmo. Protože zdraví je nejen nepřítomnost fyzické nemoci, ale také duševní zdraví. A když se dostanou mezi vrstevníky a pohybují se, tak je to určitě lepší než sedět doma.

Spolu s vaší kandidaturou znovu ožil také váš výrok po anexi Krymu, že chápete, že Putin nechce mít u svých hranic NATO. Zopakoval byste ho dnes?

Ten výrok byl naprosto vytržený z kontextu. To byl rozhovor pro Parlamentní listy a já jsem tam řekl, že z Ruska nikdy nic dobrého nepřišlo. A pokračoval jsem, že pokud se mám vcítit do Ruska a jeho imperiální a dobyvačné politiky, tak musím uznat, že tam NATO mít nechtějí.

Myslíte si, že postup Západu by to měl reflektovat? Že by NATO nemělo lidově řečeno Rusko provokovat?

Vůbec ne, musíme proti Putinovi tvrdě postupovat, protože Ukrajina bojuje i za nás. Když posloucháte Putinovy projevy, tak je jasné, že my jsme další na řadě. Takže musíme vzdorovat, i kdyby nás to mělo stát peníze nebo cokoliv dalšího. To prohlášení opravdu vzniklo vytržením z kontextu.

Zdroj: Seznam Zprávy, 9.10.2022

Štítky
Osobnosti: Jan Pirk
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme