Pirk: Mojí prioritou v Senátu bude péče o zdraví

27. 9. 2022

(editovaný přepis rozhovoru pro ČT24)

Pane profesore, jaké jsou dvě nejzásadnější věci z vašeho programu, se kterými kandidujete a které chcete prosazovat?

Především je to péče o zdraví. Potřebujeme nejen špičkové chirurgické a další výkony, ale potřebujeme i dostupnou kvalitní dennodenní péči. V tom vnímáme velké mezery, a to všechno bych chtěl vylepšovat. Je důležité, aby děti získaly lásku k pohybu, nikoliv lásku k ležení v posteli. To senátor udělá tak, že se například pokusí zavést do škol zkvalitnění tělesné výchovy, aby třeba nějaké oddíly cvičili ve škole, a ne aby je museli rodiče vozit někam daleko. Tedy jakési prolnutí volnočasového sportu se školou,

Druhá věc je péče o seniory, ti si ji totiž opravdu zaslouží. Celým životem ukázali, že za nimi něco je, abychom se o ně postarali.

Jak hodnotíte vládní řešení aktuální ekonomické a energetické situace v České republice? Případně co by se podle vás mělo udělat jinak a jak to v senátu prosadíte?

Pokud bych měl začít kritikou, tak já opakovaně kritizuju vládu, že nedokáže komunikovat s občany, co dělá. Přestože udělala za 8 měsíců víc, než tam předchozí vláda za 8 let, nedokáže lidem říct, že zastropování elektřiny není jen tak jednoduchá věc, že to je vázáno smlouvami, že ČEZ má do roku 2024 smlouva atd.
My teď musíme zajistit to, aby mohly fungovat nemocnice, aby v nich pacienti měli komfort. Proto musíme požadovat to, aby byly například zdaněny neočekávané zisky tak aby se mohly subvencovat třeba právě nemocnice.

Lidé k volbám do senátu moc nechodí, zejména v tom druhém kole. Co udělat pro to, aby k senátním volbám chodilo víc lidí?

Lidem zdůrazňuji, že senát má velký význam je to pojistka demokracie v tomto státu. Já jsem 30 let ve vedoucích funkcích největšího kardiocentra v České republice. Vyjednával jsem dlouhodobě sazebník tak, abychom mohli operovat srdce pacientům, kteří to potřebují. Budu dál usilovat, aby finance, které do zdravotnictví jdou, byly účelně vynakládány. A není nic cennějšího, než je naše zdraví. A mít lepší péči o zdraví si myslím, že je strašně důležitá věc.

Co důležitého, nejen v oblasti demokracie, senát podle vás udělal za tu dobu, co v České republice existuje?

Ono se o tom málo ví, ale senát je taková rada starších, která ty předložené zákony připomínkuje a vrací, protože v tom chvatu Dolní sněmovny se tam vyskytují chyby. Já už vím z rozhovorů s poslanci a se senátory, že často ta příprava toho zákonu probíhá společně. Navíc když chce někdo změnit ústavu, tak musí mít dvoutřetinovou většinu v obou komorách a do nich se volí různým způsobem, takže ten se senát je takovou pojistkou.

Kolik stojí vaše kampaň, z čeho jí platíte, jaký je nejvýznamnější sponzor?

Já jsem nestraník a jsem kandidátem celé koalice SPOLU to byla moje podmínka. Takže ty politické strany, to znamená TOP 09, ODS a KDU-ČSL se podílely rozhodující měrou na financování. Dále tam byli drobní přispěvatelé a nemalou částkou jsem přispěl i já sám ze svého účtu.

Zdroj: Česká Televize, Senátní duel, 26.9.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme