Pekarová: Válka podporuji, snaží se najít řešení

6. 2. 2023

Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dělá co může a má moji podporu. Tak se k výzvám opozice, aby šéf resortu zdravotnictví skončil, vyjádřila jeho stranická šéfka a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Válek je svými politickými protivníky kritizován kvůli nedostatku léků v zemi, podle předsedkyně TOP 09 jde však o celoevropský problém, na který ministr zvládá reagovat. Původně výzvu k rezignaci Válkovi vyřkla místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová, v Partii Terezii Tománkové se k ní přidal i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

„Pan ministr má moji podporu. Je v této oblasti velmi aktivní. Připomeňme, že se jedná o celoevropský problém. To si asi paní Schillerová nevšimla,“ řekla Pekarová Adamová. Válek a jeho resort se podle ní velmi zasazuje o získání nových dodávek potřebných a chybějících léků.

„Výpadky jsou v celé Evropě, ale ostatní země jako Slovensko nebo Polsko je nemají tak masivní,“ reagoval na slova šéfky dolní komory Parlamentu Fiala. Válka zkritizoval, že nedělá pro vyřešení krize tolik, kolik by měl.

Sice ho pochválil, že domluvil s farmaceutickou společností Zentiva zvýšení výroby léků pro Česko, ale prý to přišlo pozdě. „To si myslím, že je jeho práce. A kdyby to udělal před půlrokem nebo před rokem, nemuselo k takové situaci dojít. Jsem přesvědčen, že by tam (na ministerstvu) neměl být,“ dodal Fiala z SPD.

Pekarová Adamová mu ironicky odvětila, že když její soupeř v názorovém duelu o krizi před rokem věděl, mohl se zmínit. „Děláte, že se to dalo předvídat, ale tak to určitě není,“ pokračovala šéfka TOP 09. Zároveň zmínila, že Válek byl ubezpečován představiteli Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), že situace bude „pod kontrolou“. V tomto případě by podle ní mělo dojít k vyvození důsledků, konkrétní však nebyla.

Zdroj: cnn.iprima.cz, 6. 2. 2023 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme