Pekarová Adamová: Zimu zvládneme, když se uskromníme

Češi mají v případě nedostatku energií během zimy nosit doma další svetr. To ve svém nedávném vyjádření doporučila lidem předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Blesk se proto zeptal, jestli svůj výrok šéfka myslela opravdu vážně?

22. 8. 2022

Nedávno jste řekla, že v případě nedostatku energií si lidé mají po vzoru Britů vzít další svetr. Byla to šťastná rada?

Jsem přesvědčená, že zimu zvládneme. Lidé se nemusí obávat toho, že bychom v příštích měsících zažívali nějaký katastrofální nedostatek energií. Vláda udělala všechno proto, abychom se takovému scénáři vyhnuli. Jsem zkrátka přesvědčená, že to zvládneme i za cenu toho, že se uskromníme. A o tom je potřeba mluvit.

Takže lidem radíte šetřit s energiemi?

Vlastně ano, ale každý v rámci svých možností. Já jsem třeba zvyklá, že se u nás vytápělo maximálně do 21 stupňů, a teď to bude o pár stupňů méně. Chápu ale, že tam kde jsou třeba malé děti, senioři nebo nemocní, tak to tolik nejde. A právě proto, abychom mohli být s těmito lidmi solidární, my ostatní bychom měli takto uvažovat, že i tímhle jim pomáháme.

Jako třetí nejvyšší ústavní činitel v zemi, máte informace o tom, že Česko nebude mít na zimu plyn?

Chci lidi ubezpečit a uklidnit. Vláda Petra Fialy udělala všechno pro to, abychom se na jedné straně sice zbavovali závislosti na ruském plynu, ale měli dostatek zásob na blížící se topnou sezónu. Zásobníky jsou naplněny víc než z 80 %, a to je jistota, že nám bude stačit na ty klíčové měsíce, které před námi jsou. Zároveň kabinet udělal celou řadu dalších kroků k tomu, abychom měli, takže se rozhodně nikdo nemusí obávat toho nejčernějšího scénáře, tedy že plyn či energie jako takové mít nebudeme.

Když se vrátím k tomu svetru. Po vašich slovech se vám lidé začali ironicky skládat na pletací jehlice. Přišlo vám už něco?

Dorazil sem jeden svetr, a já za něj děkuji. Ale nikdo mi nemusí nic posílat. Myslím si, že je důležité, aby naopak toto lidé posílali právě těm slabším a chudším občanům a pomohli jim. Tato lidová tvořivost mě ale vždycky baví. Je totiž celá řada i různých parodií, které kolují po internetu.

Vy jste si tím vysloužila přezdívku Markéta Antoinetta, jakožto šéfka Sněmovny s téměř 250tisícovým platem. Vadí vám takové nálepky?

Už od dětství mám zafixované úplně běžné racionální návyky, že se netopí pánu Bohu do oken, ani se prostě nesvítí tam, kde není potřeba, atd. Mě tak rodiče vychovali, a já se proto tak chovám celý život. A i kdybych měla jmění Billa Gatese, tak se tak prostě budu chovat. Přijde mi totiž normální neplýtvat. A stejně se budu chovat, až skončím v politických funkcích.

Takže Sněmovna už nyní nijak na energiích neplýtvá, stejně jako vaše domácnost?

V Poslanecké sněmovně jdeme příkladem. Pan kancléř dostal za úkol, abychom tady zbytečně neklimatizovali, a kde to není nutné, aby se nesvítilo a netopilo. Například chodby máme zhasnuté, stejně jako některé kanceláře. A takto se budeme chovat i během topné sezóny, kde budeme prostě vytápět na nižší teploty, než třeba tady bylo zvykem.

Toto nebyl první výrok, kterým jste vyvolala diskuzi. V minulosti jste řekla, že vláda se nemá starat o lidi a vodit je za ručičku. Nenapomáháte tím opozici v jejím tvrzení, že je vláda asociální?

Vždycky se všechno dá říct různými způsoby. To je jasné. Myslím si, že i kdybych to říkala jinak, tak opozice to ráda překroutí ve svůj prospěch. Dělají to i jiným politikům, nejenom mně. Jsem skutečně přesvědčená, že lidé chtějí svobodně dýchat a nechtějí, aby jim stát příliš zasahoval do života.

Vy jste se zúčastnila úterního neformálního výjezdního zasedání vlády. Jak moc jste se tam věnovali úspornému tarifu?

Energetika a ceny energií jsou pro vládu jedno z nejdůležitějších témat. A úsporný tarif, který by měl pomoci domácnostem s úhradou jejich nákladů na energie, je už zákonem daný, ale teď už se musí jenom schválit vládní vyhláška, a to by mělo být v následujícím týdnu.

A není pozdě, že lidé se měsíc a půl před topnou sezónou dozvědí, jakou částkou jim stát pomůže?

Jde už opravdu jenom o detail toho parametru, jakým způsobem to bude. Lidé se ale mohou spolehnout, že na začátku topné sezóny, tedy od 1. října, že pomoc dostanou a nebudou muset o nic žádat. A to bez toho, aby cokoliv museli dokládat či chodit na úřady. Všichni dostanou úsporný tarif a vlastně čím oni budou méně spotřebovávat, tak tím větší část těch jejich výdajů na energie jim tento příspěvek má šanci pokrýt.

Když mu to ty výdaje nepokryje?

Pokud pomoc nebude dostačující, tak mají možnost si zažádat o sociální dávku, která s tím má také pomoci. A není žádná ostuda v téhle době si o dávku říct, protože právě od toho tady ten sociální systém je, aby nám ve chvíli, kdy se nám přestane dařit nebo máme nějaký problémy, tak jsme se mohli o stát opřít. Ty problémy totiž nejsou způsobeny jejich neplacením, ale externími vlivy, jako je Putinova válka. My vybízíme lidi k tomu, aby skutečně odhodili nějaký stud a předsudky a v případě nouze si o dávku řekli.

Opozice vás za úsporný tarif kritizuje. Andrej Babiš řekl ve čtvrtek Blesku, abyste zastropovali ceny. Bylo to někdy na stole?

Zastropování cen je velmi špatný nástroj. My jsme o tom nikdy ani příliš neuvažovali, protože zkrátka toto není řešení. Co ale nyní řešíme, jsou enormně vysoké zisky energetických firem v důsledku zvýšení cen energií. Na stole je právě mimořádná daň z mimořádných zisků, která by se těchto firem dotkla. A my bychom pak z těchto peněz více pomohli lidem s jejich náklady na energie.

Ta daň by podle vás měla být už letos nebo až příští rok?

Konkrétní parametry ještě řešíme, takže musí také projít schválením ve Sněmovně a v Senátu. Podle mě je realistické schválení do konce roku, takže by mohla začít platit od příštího roku.

A daň je už definitivní, není tam žádná možnost, že se vláda dohodne s těmi firmami?

Dohodli jsme se, že půjdeme cestou mimořádné daně.

Poslední dobou ještě v médiích zaznívala tzv. Síkelova vyhláška o vytápění, tedy kolik mají mít lidé v případě krize minimálně stupňů v místnosti. Neuškodila spíše snahám vlády pomoci lidem?

Vyhláška byla teprve v připomínkovém řízení, ještě ani není schválena, takže já bych řekla, že spíše se tady rozvinula debata nad něčím, co ještě ani není hotové a neplatí. Nikdo se ale nemusí bát, že by k němu do domácnosti přicházeli lidé a kontrolovali, na kolik mají kde vytopeno. A jelikož by vyhláška platila až opravdu v černém scénáři, tedy v případě nouzového stavu v energetice, tak není moc co řešit. Myslím, že je to poučení pro příště, že tyto polotovary se vůbec v médiích nemají objevovat, protože se přesně vytváří ten strach.

Vy jste se v Liblicích rozhodli, že stát zkontroluje zálohy na energie, které chodí lidem. Jak jste k tomu dospěli?

My nežijeme odtržení od lidí a víme, jaké jsou faktury, jaké jim chodí zálohy, takže víme, že mnohým se zvedaly násobně, že třeba někdo, kdo platil 3000, tak teď má najednou předpis na 16 či 17 tisíc měsíčně. Takto na to reagujeme.

Na svůj post rezignovala zástupkyně ombudsmana paní Šimůnková. Jak veřejného ochránce, tak i její zástupkyni volí Sněmovna. Jaký teďka vlastně bude postup?

Veřejný ochránce práv, kterým je Stanislav Křeček, tak je zodpovědný za vedení úřadu jako celku. A to, že situace dospěla až k rezignaci jeho zástupkyně, je jeho obrovské selhání. Ten, kdo by měl rezignovat a vyvodit z tohoto zodpovědnost, tak je i on, protože to nechal dospět až tak daleko. A já chystám už některé změny, protože je potřeba se podívat na zákon o veřejném ochránci práv.

Takže by poslanci mohli ombudsmana odvolat, což nyní není možné?

Já po této změně nevolám a ani ji nebudu navrhovat. Ale myslím si, že ten zákon si zaslouží zpřesnění v celé řadě věcí, protože právě někde má slepá místa. Druhá věc je, že působení pana Křečka snižuje důvěryhodnost celé instituce, a to hlavně u veřejnosti, který se na něho obrací. Sněmovna samozřejmě bude vybírat nového zástupce ombudsmana a já doufám, že to bude výrazná osobnost.

Očekáváte vůbec, že se kandidáti najdou, když nyní vědí, jak se pan Křeček zachoval k paní Šimůnkové a že jí odebral její práci a ona pak nic nemohla dělat?

To je skvělá a správná otázka, to je právě to poškození toho úřadu, ke kterému dochází výsledkem špatné činnosti pana Křečka.

Budete s ním nějak mluvit?

Já s ním v této věci v kontaktu již jednou byla a nebylo to k ničemu. Pan Křeček je příliš přesvědčený o své pravdě. Není příliš otevřený jakékoliv další diskusi.

Když jste říkala, že chystáte některé změny, co by se v tom zákoně mělo upravit?

Za prvé si myslím, že je důležité větší zpřesnění, za co ombudsman nese zodpovědnost, a také větší zpřesnění, že se zodpovídá Sněmovně, která ho volí. Takže aby tam třeba byla pasáž, že si ho poslanci mohou předvolat na své výbory atd. Oni to můžou udělat už nyní, on ale může odmítnout, což je špatně.

Váš koaliční partner, Piráti chtějí protlačit návrh na poskytnutí hygienických pomůcek ženám zdarma, tzv. menstruační chudoba. Jak se na to koukáte?

Pokud je někdo chudý natolik, že si nemůže dovolit nezbytné věci, jako jsou hygienické pomůcky, tak má mít nárok na podporu sociálního systému. To znamená, že má mít možnost se obrátit na stát, aby mu pomohl, ať už jde o hygienické potřeby, potraviny nebo bydlení či právě energie.

Takže nechcete žádné fronty žen na úřadech práce či jinde?

Nedokážu si to vůbec představit, že vložky a tampony budeme dávat někde na ulici zdarma. Nepřijde mi to důstojné. Navíc vyjmout jednu z těch potřeb, kterou ten člověk má a určitě to nejsou jenom hygienické potřeby, ale i prostě potraviny a další základní věci, je chyba. Za mě je mnohem důstojnější dát lidem peníze formou sociálního systému.

Blesk.cz, 20.8.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme