Pekarová Adamová: Ukrajina pokládá životy i za nás, budeme jí pomáhat až do osvobození celého území

24. 10. 2023

Úterní summit Krymské platformy v Praze vyslal ruskému diktátorovi Vladimiru Putinovi zprávu, že účastnické země jsou sjednoceny a budou pomáhat Ukrajině až do chvíle, kdy bude osvobozeno celé její území. Na tiskové konferenci na závěr mezinárodního parlamentního summitu to řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Není pochyb o tom, že Krym je Ukrajina. Krym je ukrajinský a chceme dosáhnout toho, aby byl osvobozen stejně jako další části Ukrajiny, kde se nyní bojuje,“ uvedla šéfka dolní parlamentní komory. Moskva poloostrov anektovala již na jaře 2014 v rozporu s mezinárodním právem.

Osobně se summitu zúčastnili zákonodárci čtyř desítek zemí, kromě většiny zemí EU také zástupci z Kanady, Británie nebo Sierry Leone. Zástupci dalších států jako například Austrálie, Japonska, Nového Zélandu nebo Spojených států vystoupili prostřednictvím video vzkazu. Podle Pekarové Adamové se oproti loňsku zúčastnilo o sedm zemí více.

Předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk, který se tiskové konference zúčastnil po boku Pekarové Adamové, uvedl, že summit se zabýval územní celistvostí Ukrajiny, protiruskými sankcemi i vypracováním mechanismu náhrady škod. Poděkoval nejen české politické reprezentaci, ale i lidu za solidaritu. Upozornil také, že v úterý je to přesně 20 měsíců od zahájení rozsáhlé ruské agrese proti Ukrajině.

„Plně si uvědomujeme, že Ukrajina v tuto chvíli pokládá životy i za nás, že umírají mnozí civilisté, ale i vojáci, kteří brání nejenom svoji zemi, ale rozšíření válečného konfliktu dál,“ řekla Pekarová Adamová. Na okupovaných územích podle ní dochází k válečnému běsnění, porušování lidských práv či zavlékání ukrajinských dětí do Ruska či Běloruska.

Účastníci summitu jednomyslně přijali rezoluci, v níž volají po spravedlnosti pro všechny oběti a po potrestání všech viníků, dodala Pekarová Adamová. Ohledně případného využití zabavených ruských aktiv k obnově Ukrajiny považuje za důležité počkat na celoevropské řešení. „České republiky se téma týká velkým způsobem. Jedná se o obrovské množství majetku, který by mohl být použit na rekonstrukci Ukrajiny, území, které bylo zničeno, infrastrukturu a podobně,“ dodala.

iROZHLAS.cz, 24. 10. 2023