Pekarová Adamová ujistila Tchaj-wan, že „jsme s ním“ - a dostalo se jí bouřlivých ovací

28. 3. 2023

Jestli si někdy předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová mohla ve své dosavadní politické kariéře připadat skoro jako rocková či popová hvězda, bylo to tohle úterý dopoledne v tchajwanském Parlamentu, červenobílé historické stavbě obklopené zelenými palmami. A vlastně si tak mohla připadat i celá její početná delegace. Ta mezi poslance, média a další hosty dorazila chvíli před ní - a každý nový příchozí byl přivítán potleskem. Toho nejbouřlivějšího se pak dostalo Pekarové Adamové: čekal na ni špalír místních, kteří na ní pokřikovali „bravo“.

Její první zastávka v Parlamentu byla u knihy, do níž se zapisují zahraniční hosté. Na stránce před ní zanechala pár slov dnes už bývalá předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi, která na Tchaj-wan zavítala minulý rok. Následovala ostrá reakce Číny, která v zálivu mezi ostrovem a pevninou spustila námořní blokádu. To vyvolalo ještě intenzivnější debatu o možném vpádu Pekingu na Tchaj-wan, o němž se stále ačstěji mluví.

Poslanci ji ze zasedací místnosti nechtěli pustit, většina z nich si s Pekarovou Adamovou chtěla udělat selfie. Hromadné focení pak následovalo před budovou Parlamentu. Součástí delegace jsou poslanci vládní koalice i zástupce ANO. Účastní se jí i zástupce prezidentské kanceláře, vládní úředníci, šéfové některých bezpečnostních institucí a mnoho byznysmenů. Cesta na Tchaj-wan navazuje na předchozí návštěvu předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Do Prahy se Pekarová Adamová vrací ve středu, na ostrově tak stráví pět dní.

CELÝ ČLÁNEK SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE.

ZDROJ: RESPEKT.CZ, 28.3.2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme