Pekarová Adamová: Orbán papouškuje ruskou propagandu

28. 7. 2022

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se v rozhovoru pro Týdeník FORUM vrací ke své kritice maďarského premiéra Viktora Orbána, která se podle ní během ruské války na Ukrajině ukázala jako oprávněná. Zároveň hovoří o atmosféře v TOP 09 po více než šesti měsících ve vládě, ale i o tom, zda kabinet Petra Fialy zvládá současnou krizi.

Před časem jste ostře kritizovala Viktora Orbána, což vyvolalo mnoho ohlasů, a to i kritických. Jak se na svá slova zpětně díváte? 

Válka na Ukrajině potvrzuje, že Orbán je pro náš region trojským koněm, který spolupracuje s Ruskem i s Čínou a pouští jejich vliv do Evropy. Jde o režimy, které jsou diktátorské, a i on sám ve své zemi bohužel po jejich vzoru zavádí totalitní praktiky. Ne nadarmo začala v nedávné době do Maďarska vysílat Svobodná Evropa. I mnozí z těch, kteří mě za má slova kritizovali, se dnes museli probudit. Maďaři nepomáhají Ukrajincům tak jako zbytek Evropské unie, jezdí si do Ruska vyjednávat ceny plynu a v klíčových otázkách v EU a NATO jednotu sice ještě úplně nebortí, ale velmi významně ji nahlodávají. Přes Maďarsko se nedá na Ukrajinu transportovat pomoc, ačkoli právě to by byla nejefektivnější cesta. To pomáhá Rusku.

Jak moc kvůli tomu oslabila V4?

Přirozeně vzhledem k chování Maďarska vztahy ochladly. Naším spojencem v této bezpečnostní situaci jsou Slováci a Poláci. Orbán někdy opravdu papouškuje ruskou propagandu, a to nadále nemůžeme tolerovat. Já sama jsem v červnu měla jet na setkání předsedů parlamentů V4 do Budapešti, Maďarsko tehdy zemím předsedalo. Neumím si představit, že bych tam v takovéto situaci jela, akce se nakonec vůbec neuskutečnila. Je tedy vidět, že vazby jsou minimálně utlumené.

Zdá se ale, že Viktora Orbána toto nijak nebrzdí. Naopak jsme nedávno slyšeli projev, v němž mluvil o „nemíšené maďarské rase“. Neděsí vás trochu, že se v Evropě ve 21. století takto vyjadřuje vysoce postavený politik?

Mě jeho kroky, ale i činy děsivé připadají. Myslím si, že jim máme věnovat daleko větší pozornost. Jsme v bezprostřední blízkosti země, se kterou jsme v mnoha spojeneckých aliancích. Tato země rozdává pasy Maďarům žijícím v jiných zemích, například na Slovensku. Orbán toto provádí v celé řadě zemí a my to tolerujeme. Slovenští politici by vám řekli, jaké praktiky využívá: Skupuje půdu, skupuje památky, opravuje je a následně se snaží vzbudit mezi Maďary žijícími v dané zemi nacionalismus. 

Zdá se, že Evropa je opravdu jednotná. Jak to hodnotíte?

Myslím, že to je to nejklíčovější na celé situaci, to, co nám pomůže Putina porazit. Válka musí mít jednoznačného vítěze, kterým bude Ukrajina v hranicích, v nichž byla před rokem 2014.

Celý rozhovor si můžete přečíst na zpravodajském serveru Forum24.cz.

Forum24, Johana Hovorková, 28. 7. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme