Pekarová Adamová: Babiš přilévá olej do ohně

15. 8. 2022

(editovaný přepis rozhovoru pro CNN Prima News)

Zanedlouho nás čekají troje volby, v září komunální, senátní, v neposlední řadě potom v lednu prezidentské. Jak moc vás znepokojuje ta vyhrocená atmosféra na politických mítincích, ta agrese, nenávist mezi voličskými tábory?

Určitě to znepokojivé je. Je důležité si uvědomit, ať už fandíme té či oné straně, že to ničemu nepřispívá a není to nic pozitivního pro nikoho. Je důležité, i když projevujeme nesouhlas, projevovat ho vždycky slušně, v mezích práva a slušnosti. Zároveň bych chtěla vyzvat i politiky, aby nepřilévali olej do ohně. Myslím si, že některé konflikty, které vídáme na různých kolujících záznamech, jsou častokrát spíše reakcí na takové přilévání oleje do ohně, a to není vůbec možné, abychom tolerovali. Nemůžeme akceptovat to, že nějací politici nazývali třeba novináře zkorumpovanou žumpou a podobné věci, což se děje. A tomu nesmíme jenom přihlížet.

Slova Andrej Babiše o nacistech a fašistech, která odkazovala k voličům SPOLU i Pirátů a STAN. Na druhou stranu kampaň Antibabiš, tweet ministra Víta Rakušana, který spojil útok na spisovatele Salmana Rushdieho s tím, co se děje na mítincích. Není vina na obou stranách?

My si dáváme záležet na tom, abychom konstatovali fakta a ta jsou zcela jasná. Bývalá vláda pod vedením Andreje Babiše nás učinila závislejšími na Rusku. My neděláme z Andreje Babiše Putina, my ho k němu nemusíme přirovnávat, on se k němu svým slovníkem přirovnal sám. Používá stejná slova jako diktátor Putin – fašisté a nacisté. Tímto způsobem plošně častuje přes 2 miliony voličů, kteří volili dnešní vládní koalici. To je to přilévání do ohně, o kterém jsem hovořila. To je to, co častokrát způsobuje právě reakce na mítincích, o kterých je tady řeč. Naposledy se porval a násilností dopustil asistent poslankyně za hnutí ANO. To je vizitka hnutí ANO, a tohle to jsou lidé, kteří je podporují, nebo jsou u nich dokonce zaměstnáni. Je tu snaha odpoutat pozornost a hodit zodpovědnost na někoho jiného, přitom v těchto konkrétních případech je to zejména na panu Babišovi, aby volil jiný slovník. Vůči lidem, vůči novinářům, zkrátka aby uměl lépe korigovat emoce, které tam jsou. Přítomní novináři říkají, že spíš hecuje, než aby tomu předcházel.

A ohledně tweetu Víta Rakušana, kde spojuje útok na spisovatele Salmana Rushdieho, s mítinky Andreje Babiše, jak se na to díváte?

K tomu se dá říct celá řada paralel. Chci odmítnout veškeré projevy násilí i veškeré výhrůžky násilím. To se stává úplně všem politikům. Chodí nám nehorázné věci do e-mailů, na Facebook a podobně. Častokrát to musím řešit s policií, protože už to přesahuje určitou mez. To se nemá dít nikomu, ať už se pohybuje ve veřejném prostoru jako politik, jako novinář, nebo jako občan, který se třeba vyjadřuje k epidemii, jako se to dělo epidemiologům a podobně. Opravdu je potřeba také vnímat, kdo jak s čím zachází. A já se obávám, že v tomhle případě se jedná častokrát právě o ozvěnu chování, které už měsíce před sněmovními volbami nastoloval svými videoklipy, kde hořely ulice a podobně, i Andrej Babiš.

Co uděláte pro to, aby to na podzim, kdy kampaň před zcela jistě vyhrocenými prezidentskými volbami bude gradovat, nedopadlo špatně, aby to nedopadlo otevřeným násilím?

Důležité je nestrašit lidi. Nevytvářet bubáky, o kterých pak někteří politici říkají, že nás toho domnělého bubáka zbaví. To je oblíbená praktika populistů. My nic nechceme lakovat narůžovo, ta situace není jednoduchá. Nejsme v té kondici, v jaké jsme mohli být, kdyby dvě bývalé vlády za účasti hnutí ANO neprohloubily naši závislost na Rusku víc, než bylo nezbytně nutné. To my řešíme. Naše vláda v tom za 7 měsíců udělala mnohem víc než dvě předchozí za 8 let dohromady. Právě proto je důležité lidi uklidnit, protože vláda dělá všechno pro to, abychom plyn a energie měli. To je úplně prvotní cíl a prvotní úkol, který nebyl vůbec jednoduchý, ale zařídili jsme to. Nikdo se nemusí obávat, děláme maximum možného.

Konkrétně k mítinkům, které budou pokračovat, a nepovede je jenom Andrej Babiš. Jak se vy osobně díváte na to rozbíjení mítinků, kdy tam přijdou odpůrci, pískají, křičí, nenechají mluvit. Má to vaši podporu?

Svoboda projevu je základ demokracie. I když s někým nesouhlasím, má právo svůj nesouhlas vyjádřit, a to je úplná podstata svobodné a demokratické země, kterou jsme. Ale i projev nesouhlasu se dá vyjadřovat slušně. Společnost nebyla vždycky stoprocentně jednotná, ono to ani není přirozené, lidé mají různé zájmy, které jsou častokrát protichůdné. Mě třeba přivedlo na myšlenku vstupu do politiky, když na CzechTeku pan Paroubek nechával dav rozehnat policisty a kdy ten zásah policie byl z mého pohledu neúměrný. Tohle je další z věcí, která se s těmi mýtinky pojí. Záhy policie musí vypadat tak, jak to má v demokratickém státě být. Nebude chránit jednotlivce, politika, ale bude zajišťovat veřejný pořádek.

Máte po tom, co jsme viděli na některých mítincích v Jihočeském kraji, důvěru v policii?

Policie zaznamenala na posledních několika mítincích poměrně silné škraloupy a je dobře, že to policejní prezident řeší. Je skutečně důležité, aby to nepůsobilo tak, že policie funguje jako ochranka jednoho muže.

Z některých záběrů to tak působilo.

Věřím, že budou vyvozena ponaučení a že už se to dít nebude. Že policisté budou zejména tam, kde to dává velký smysl, spíše uniformovaní než neuniformovaní, aby lidé věděli, že je to policie. Myslím si, že by to přispělo. Přítomnost uniformované policie by ve chvíli, kdy dojde k nějakému konfliktu, přispěla k tomu, že se konflikt nebude dál hrotit, protože lidé zkrátka vědí, že tam policie je.

V Ústí už byli uniformovaní policisté označeni jako antikonfliktní tým, přesto jsme viděli rvačky, přesto jsme viděli násilí.

Které vyprovokoval asistent poslankyně za ANO.

Ozvalo se několik potomků lidí, kteří byli perzekuováni nacisty a fašisty, že má pan Babiš odejít z veřejného prostoru, omluvit se za to. Víte, jestli na to pan předseda reagoval?

Za prvé, co se týče té výmluvy, že šlo jenom o citaci nějakého článku, tak ta je veskrze tak dětinská, že ji snad nikdo nemůže brát vážně. Nezazněla ani vyloženě omluva, pan Babiš jen řekl, že je mu líto, že se to takovým způsobem vyhrocuje, ale nikde nezval ta slovo zpátky. Naopak se právě schovával za jakýsi článek, takže si myslím, že jde jen o snahu odvést pozornost od své vlastní zodpovědnosti za ta slova a hodit ji na někoho jiného. U Andreje Babiše nic překvapivého, je to jeho taktika. Do StB nebo KSČ ho také přivedla maminka, do politiky nikdy nechtěl, premiérem být nikdy nechtěl, teď nechce být prezidentem, tolik smůly na jednoho člověka, až je to smutné.

Co se týče těch slov o policii, chci říci, že excesy jednotlivců určitě nemohou a neměly by zastínit dobrou práci ostatních tisíců příslušníků policejních složek, které ji vykonávají správně a v souladu s tím, jak to v demokratické zemi má být. Jsou nestranní, nikoho neprotěžují. Jsou zkrátka policií profesionální, profesionálně se také chovají, takže toho si važme. Drtivá většina policistů se opravdu takto chová. Věřím že náprava těch jednotlivých excesů přispěje k obnovení důvěry lidí, že se nic takového už nebude opakovat.

Nezvýší rozbíjení mítinků a kampaň Antibabiš jeho popularitu, není to kontraproduktivní?

Rozbíjení mítinků je projev vyjádření nesouhlasu samotných občanů, s tím my nic společného nemáme, to je pouze na občanech.

Andrej Babiš tvrdí, že je to organizované, že tam protestující posílají strany, i ta vaše.

To je další jeho obvyklá lež, když chce na někoho shodit zodpovědnost, ale my opravdu nemáme nic společného s organizováním návštěv těch jeho mítinků. Lidé mají právo vyjádřit svůj názor.

Zdroj: CNN Prima News, Partie, 14.8.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme