Pecková: V Praze začíná veletrh pro seniory

Komentář poslankyně Gabriely Peckové

8. 9. 2011

V Praze se od pátku 9. 9. do neděle 11. 9. uskuteční veletrh SENIOR PRAHA, pořádaný společností Střechy, s. r. o., a sdružením Život 90. Záštitu nad akcí poskytlo Hlavní město Praha i Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Zvykli jsme si, že akce zpravidla upozorňují na projekty či ohrožená práva minoritních skupin. V tomto případě se však o žádnou minoritu nejedná, ba naopak.

Naše demografické ukazatele naopak ukazují, že seniorů stále přibývá a přibývat bude, což je důsledek lepší zdravotní péče, zlepšení životních podmínek ale i nízké porodnosti. Přestože zmíněná skupina obyvatel není početně „ohroženým druhem“, je to skupina stále ohrožovaná neschopností a neochotou naší společnosti reagovat na tuto proměnu věkového spektra naší populace.

V televizní reklamě se pro seniory objevují výhradně lepidla na zubní náhrady, pomůcky na inkontinenci či léky zlepšující kloubní chrupavku či mozkové funkce. Velmi ilustrativně tak dáváme našim dětem signál, jak jsme v našich očích zredukovali život seniora.

Že tomu tak není, se děti ani nemají kde přesvědčit, protože jsme už dávno vytěsnili „babičky a dědečky„ z našich domácností. Vícegenerační rodiny snad přežívají už jen někde na venkově.

Minulý režim roztrhal rodinu, postavil generace proti sobě, děti poslal do jeslí a prarodiče do domovů důchodců, případně z nich udělal nejlevnější pracovní sílu v domácnosti zaměstnaných matek.

Jsme v Evropě. Jsou tam ale také naši senioři? V Praze i jinde vídáme celoročně hloučky elegantních dam a pánů, cizinců, kteří již dávno své společenské pracovní úkoly splnili a teď si plní své sny a přání. Kolik našich důchodců jste potkali v Paříži, Benátkách, či Londýně? Cestovní kanceláře lákají rodiny s dětmi na cenově zvýhodněné zájezdy-zdarma dítě, nafukovací míč a podobně. Už jste viděli reklamu na zájezd, který by vycházel vstříc seniorům? Už jste viděli developery, kteří nabízejí byty přizpůsobené potřebám vyššího věku či zdravotního omezení? Nejspíš si vyslechneme argument, že chybí kupní síla této skupiny obyvatel a bude v tom i hodně pravdy.

Bohužel! O to větší důvod k radikální změně. Změně od základu. Důchodová reforma je prvním krokem, je nutné nabídnout finanční produkty, které zlepší situaci seniorů, je nutné posílit mezigenerační solidaritu, je nutné orientovat trh nejen na nezbytné potřeby našich starších občanů, ale i na jejich zájmy a radosti. Nabídnout jim vzdělávání na universitách III. věku i vhodná pracovní místa, kde jistě rádi nabídnou své zkušenosti a zralou moudrost.

Je třeba dodat, že již mnoho kulturních institucí nabízí programy a cenová zvýhodnění pro seniory, jenom doufám, že tento započatý trend bude pokračovat a že veletrh Senior Praha nabídne opravdu širokou škálu zajímavých produktů. Já sama bych moc uvítala ty, které umožní zapojené celé rodiny i přátel bez omezení věku.

Gabriela Pecková
poslankyně a lékařka
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme