Pecková: Konečně lepší ochrana spotřebitele, tedy i seniorů

Komentář poslankyně Gabriely Peckové

20. 7. 2012

Firmy už nevnutí úvěr těm, kdo na něj nemají. Už žádné směnky, šeky a  předražená volání poskytovatelům úvěrů.

Spolu  s kolegy z TOP09 se nám podařilo připravit tolik potřebnou novelu zákona o spotřebitelském úvěru (145/2010 Sb.).  Ministerstvo financí již materiál předložilo vládě, Parlament ho projedná letos na podzim a od 1. 1. 2013 by novela mohla platit!

Chceme, aby lidé měli možnost  brát si půjčky jen u solidních firem a nedostávali se do situací, kdy je i malý úvěr může lehce připravit o střechu nad hlavou. TOP09 prosazuje zákon, který dovolí firmám a bankám poskytnout půjčky lidem jen v případě, že je jsou schopni je splácet.

I sebemenší firma podle novely zákona bude muset odborně prověřit, jestli ten, kdo ji o půjčku žádá, má také na její splácení. Zákon navíc firmám při spotřebitelských úvěrech zcela zakáže používání směnek a šeků. A také provozování tolik kritizovaných předražených telefonních linek – začínající číslovkou 9, na kterých se dnes nabízí spotřebitelské úvěry.

Zákon také zatočí s praktikami některých firem, které píší smlouvy o úvěrech takovým způsobem, že od nich není možné jednoduše odstoupit. TOP 09 proto navrhuje, aby měl každý žadatel možnost zrušit svůj souhlas se smlouvou o zprostředkovávání spotřebitelského úvěru do 14 dnů, a navíc bez jakékoliv sankce. Norma by měla vyřešit také provize pro zprostředkovatele úvěrů. Ti na svou odměnu budou mít nárok až poté, kdy lidem, kteří o půjčku požádali, doloží výsledek své práce. Tedy poté, co firma jejich úvěr schválí.

Stát musí chránit i ty občany, kteří nemají finanční vzdělání, nedokáží se sami bránit a často tak končí v obrovských problémech. Důkazem je fakt, že dnes už má více než 65 tisíc seniorů exekuci na důchody a dalších 700 tisíc jsou jí ohroženy.

Za porušení zákona budou hrozit  vysoké pokuty. Česká národní banka a Česká obchodní inspekce dostanou pravomoc uložit pokutu až 20 milionů korun.

V případě problémů se mohou občané obrátit také na finančního arbitra.

Gabriela Pecková
poslankyně TOP 09