Pavera: Nikdy neslibuji to, co neumím splnit

Rozhovor s poslancem Herbertem Paverou

10. 12. 2013

V předčasných volbách jste uspěl, míříte do Poslanecké sněmovny. Jak vidíte vaše další působení v roli starosty? Myslíte, že budete moci vykonávat funkci poslance a starosty na sto procent?

To, že jsem uspěl ve volbách, je zásluha voličů, kteří mi dali hlas a důvěru, a za to jim moc děkuji. Také musím poděkovat politické straně TOP 09 S podporou Starostů, že mne oslovili a dali na kandidátku pro volby do Poslanecké sněmovny. I když se přiznám, že jsem vůbec nepočítal s tím, že bych byl zvolen. Přece jen na kandidátce bylo mnoho úspěšných starostů, místostarostů, radních, zastupitelů, lékařů, učitelů a dalších osobností. I proto jsem vůbec neuvažoval a zatím ani neuvažuji, že bych skončil s prací starosty obce. Přece jen Bolatice jsou mojí srdeční záležitostí. V obci jsem se narodil, mám zde svoji rodinu, své přátelé, kamarády, známé atd. A ještě tolik plánů na zlepšení kvality života v obci! Ale vím, že každý je nahraditelný. Zatím chci zkusit spojit obě funkce a čas ukáže, jak to půjde.

Proč jste se vlastně rozhodl kandidovat?

Za posledních více jak deset let mne vždy při každých volbách oslovovali mí přátelé a známí, zda bych jim nepomohl a nešel na jejich kandidátku. A protože vždy se jednalo o slušné lidi a s jejich programem jsem se téměř ztotožňoval, neodmítal jsem spolupráci. A nejinak tomu bylo i nyní. S programem TOP 09 S podporou Starostů jsem souhlasil, a tak mi nic nebránilo v tom, abych dal souhlas se svojí kandidaturou. A dopadlo to úplně jinak než v předchozích volbách. Hlasy pro mne pomohly straně k úspěchu, ale místo toho, aby vynesly další mé kolegy a kolegyně do PS, tak tam poslaly mne.

Komu byste se nebál svěřit vedení obce, pokud byste se stal pouze poslancem na plný úvazek? Je u vás nějaký takový člověk?

Jak jsem již říkal, každý je nahraditelný. A mezi zastupiteli je několik šikovných lidí, kteří by mohli vést obec dále stejně dobře jako současné vedení. A bude mít i velkou výhodu, protože nejen zastupitelé jsou pracovití a aktivní. Stejně zodpovědní a aktivní jsou zaměstnanci obce, kteří vědí, co a jak dělat. A desítky občanů zapojených v komisích, výborech, ve spolcích, organizacích i další občané podílející se na rozvoji kvality života občanů v obci usnadňují vést obec.

Jak se starostuje v obci, jako jsou Bolatice?

Myslím si, že velmi dobře! Je to zásluhou dobrého kolektivu zastupitelů, zaměstnanců obce a řady dalších šikovných občanů. Ale ten kvalitní kolektiv nevznikal jednoduše. I v jiných obcích je mnoho šikovných lidí, ale zatím je jejich potenciál málo využitý. My se snažíme zapojit jak mladé, tak i starší občany do řízení obce. Mladí dodávají nadšení a elán a ti starší rozvahu a zkušenosti.

S jakými nejčastějšími problémy se u vás na úřadě setkáváte?

Vůbec nejčastěji řešíme problémy mezi sousedy. A když jsou to navíc příbuzní, pak problém mezi nimi nejde vyřešit. Je to pak tvrzení proti tvrzení.

Co se u vás v obci událo či neudálo za poslední tři roky?

Uplynulé tři roky si myslím úspěšně navázaly na předchozích 12 let. Pokračovali jsme v plnění cílů strategického plánu obce, kdy jsme např. opravili zdravotní středisko, budovy ZŠ, vybudovali moderní sportovní hřiště v areálu ZŠ, zrealizovali jsme řadu opatření, aby obec byla co nejvíce bezbariérová, zpracovali jsme koncept bezpečnosti obce, začali jsme více opravovat chodníky a místní komunikace, vysadili jsme spoustu zeleně, osadili na území obce okolo 30 laviček, udrželi jsme bohatý kulturní život v obci a navíc jsme zavedli v obci nové kulturní akce (Kobzolfest, Barevný večer atd.), podařilo se vybudovat protipovodňovou ochranu obce v podobě dalších suchých poldrů, připravili jsme další pozemky v obci pro výstavbu rodinných domů atd. Za vůbec největší úspěch posledních let považuji zapojení obrovské části veřejnosti do rozvoje obce. Co se nepodařilo, tak to je především otevření nové chirurgické ambulance nebo prodejny optiky (to se snad podaří příští rok), zahájení opravy některých částí kanalizací, zahájení výstavby bezpečnostních opatření pro snížení rychlosti vozidel na hlavních komunikacích a další.

Jaké plány se vám za dobu vašeho starostování podařily zrealizovat?

Kromě toho, co jsem už zmínil, bych ještě rád vyzvedl i vybudování nové sportovní haly, čistíren odpadních vod, průmyslové zóny nebo zón pro bydlení (za 13 let přibylo obci více jak 250 obyvatel). K velmi dobrým krokům obce řadím i vstup Bolatic do Národní sítě zdravých měst, kde jsme se díky tzv. dobré praxi naučili více komunikovat s občany a pořádat pro ně nové akce (Den bez tabáku, Dny bez úrazu, Dny zdraví, Evropský týden mobility...). Snažíme se zapojovat lidi do řešení různých problémů obce, dáváme šanci zapojit se do života obce i mladým lidem a to vše se odráží nejen v pěkném prostředí obce, o které se starají zaměstnanci TS a naši občané, ale také v bohatém kulturněspolečenském životě v obci. Vždyť v obci se koná až 100 akcí ročně a funguje zde okolo 30 různých spolků a organizací. Díky mnohým aktivitám se nám podařilo ještě více zlepšit image obce. Také jsme zajistili občanům díky elektronické aukci levnější plyn a elektrickou energii a omezili jsme obecně závaznou vyhláškou o tržním řádu pohyb prodejců po obci. Nemáme dotažené například opravy kanalizací, některých cest, chodníků, ještě se nám nepodařilo dotáhnout do konce také věcná břemena na obecní kanalizaci a vodovod, které mnohdy vedou přes soukromé pozemky.

Co lidi ve vaší vesnici nejvíce trápí?

V současné době je to asi poletující prach v ovzduší kvůli pevným palivům, které spalují občané v lokálních topeništích. Ale občanům také vadí některé neopravené komunikace a chodníky.

Jste v obci velice oblíbený, dá se říct, že na vás místní nenechají dopustit. Jak jste to dokázal?

Nevím, zda jsem oblíbený, ale snad mne občané berou jako slušného a pracovitého člověka. Vždy jsem se snažil chovat se k druhým tak, jak bych chtěl, aby se oni chovali ke mně. Snažím se vyslechnout každého občana, a pokud to je v mých silách i v souladu se zákonem a není to proti zájmům jiných spoluobčanů, tak jim i pomáhám řešit jejich problémy. A nikdy neslibuji to, co neumím splnit.

Starostujete pěknou řádku let, nezajídá se vám už trochu tento „chlebíček“?

Víte, na starostování je hezké, že žádný den, žádný týden, žádný měsíc, žádný rok není stejný! A v obci je stále co zlepšovat, co dělat, co realizovat. A přestože práce s lidmi je velmi složitá, protože nejde vyhovět všem, tak na druhé straně je i zajímavá. Potkáváte se s tolika známými i neznámými lidmi, poznáváte osudy lidí… A když se vám něco podaří realizovat, přináší to obrovské množství energie pro další práci. A co mne také „drží“ u starostování, je to velké množství vstřícných a ochotných občanů něco společně udělat.

Nepodepisuje se tato práce na vaší rodině nebo zdraví?

Na zdraví si myslím, že se zatím má práce nepodepisuje. Rodinu však již dlouhodobě obírám o volný čas. Především své děti jsem v minulosti hodně obral o přítomnost otce. Ale s manželkou jsme si našli společný čas na návštěvy akcí v obci i v regionu, hodně práce si raději nosím i domů (písemnosti), abych ji dělal v její blízkosti. Musím říci, že má rodina, dcery a hlavně manželka, jsou mi velkou oporou. Bez nich a bez jejich vstřícnosti bych se nemohl tolik věnovat práci pro druhé.

Máte pověst velice akční a kulturní vesnice. Vy sám jste členem bolatických Bobrů alias mužoretů, se kterými vystupujete nejen v Bolaticích. Evidentně si ze sebe umíte udělat legraci. Jak jste se k Bobrům dostal?

Kdysi jsem hrál jako dítě divadlo a později jako učitel jsem hrál s dětmi divadlo ve škole v OpavěKylešovicích. Občas si rád zamoderuji a zahraji si i v nějaké scénce. Možná i proto nebylo daleko k tomu, že jsme v roce 2006 poprvé nacvičili Labutí jezero pro program Bálu Hlučínska v Bolaticích a od roku 2008 již pravidelně každoročně nacvičujeme nová vystoupení, se kterými pak děláme radost nejenom sobě, ale především divákům na různých vystoupeních v obci i v širokém okolí. A jsem moc rád, že jsme s dalšími jedenácti kamarády vytvořili ojedinělou partu.

Jak a s kým nejraději trávíte svůj volný čas?

Volného času moc nemám, a pokud ho mám, jsem nejraději doma se svou rodinou. Část svého času také věnuji společným nácvikům vystoupení Bobrů. Doma se pak rád podívám na hezký film. Moc rád bych se chtěl více dostat na divadelní i filmová představení, tak snad se mi to povede. Mými koníčky byly sport (aktivně fotbal již hraji velice málo, ale velmi tuto hru miluji) a také četba knih. I ke knihám bych se rád vrátil! Zatím čtu především odbornou literaturu a denní tisk.

Profil

Mgr. Herbert Pavera

  • Narodil se 4. ledna 1958 v Bolaticích.
  • Do ZŠ chodil v Bolaticích v letech 1964 – 1973, poté na Gymnázium v Hlučíně (1973 – 1977). Po skončení střední školy studoval na Pedagogické fakultě v Ostravě učitelství pro 5. - 12. ročník, obor matematika - chemie.
  • Po studiu VŠ absolvoval rok vojenské prezenční služby v Bánské Bystrici a po návratu z vojny začal učit na ZŠ v Opavě-Kylešovicích. Zde působil od roku 1987 rovněž ve funkci zástupce ředitele ZŠ.
  • V roce 1990 byl v komunálních volbách zvolen uvolněným zástupcem starosty obce a v této funkci setrval až do roku 1992. Tehdy se vrátil zpět na své první a jediné působiště do Kylešovic, kde až do roku 1998 vykonával funkci ředitele školy.
  • Na podzim roku 1998 byl zvolen starostou obce a tím je dosud. V zastupitelstvu obce pracuje nepřetržitě již od roku 1990. Od roku 1994 byl členem rady obce a od 1997 do 1998 neuvolněným zástupcem starosty obce.
  • V letošních předčasných volbách, kdy kandidoval za TOP 09 S podporou Starostů, získal velké množství preferenčních hlasů, které ho ze 4. místa vynesly až do Poslanecké sněmovny.
  • Mezi jeho koníčky patří sport, četba knih, práce na zahradě, především s bonsajemi, a v posledních letech také činnost v taneční skupině Bobři.
  • Je ženatý, má dvě dospělé dcery.
red

Region Opavsko, 10. 12. 2013, rubrika: Bolatice

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme