× Pohněme s tím. Společně!

Pavera: Ministr musí řešit péči o půdu aktivněji

22. 11. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Herbertem Paverou)

Moderátorka

Pojďme probrat hodnocení, kterého se dostalo ministrovi zemědělství ze strany premiéra. Souhlasil byste s tím, že z činnosti Ministerstva zemědělství vyzdvihl například reakci ministra i celé vlády na výkyvy cen mléka, masa, ochranu zemědělského půdního fondu i konkrétní kroky, které se v tomto směru dělají nebo důraz na kvalitu potravin a jejich označování?

Herbert Pavera, poslanec /TOP 09/

Reakce na nízkou cenu mléka i masa přišla velmi pozdě. Mělo se to řešit mnohem dříve. Samozřejmě, že zemědělci určitě očekávali rychlé řešení. Nakonec přišlo formou zelené nafty, kterou my nepodporujeme. Myslíme si, že dotace a pomoc zemědělcům se dají řešit i jiným způsobem, třeba dotací na jednotlivá zvířata. Určitě bych nebyl tak optimistický, jako byl pan premiér. Zemědělci nevylévali žádné mléko, nevyhazovali žádné maso, protože měli vazby na své odběratele, kteří je podrželi. Myslím ale, že vláda sice zareagovala, pomohlo to stabilizaci zemědělství u nás, ale mohla to udělat mnohem rychleji.

Moderátorka

Co se týče dalších věcí, které premiér vyzdvihl, možná i ve vztahu k prioritám, které ministrovi nastínil pro zbytek funkčního období. Byl to například důraz na přípravy na sucho. Zmínil, že v tomto případě je ministerstvo aktivní, že funguje příprava na globální změny,jakou je sucho, minimálně na bázi mezirezortní komise ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství. Prohlásil, že jde o první vládu, která má nejen dokumenty, ale i konkrétní projekty. V tomto byste souhlasil? Je toto ten hlavní problém a řeší ho vláda a ministr zemědělství správně?

Herbert Pavera, poslanec /TOP 09/

Řeší to správně, ale řeší to zase pozdě a pomalu. Žádné konkrétní věci se neudělaly. Jsou na papíře. Neudělala se žádná opatření, která by přinesla zlepšení péče o půdu.Třeba i tím, že by se zmenšily osevní plochy nebo sezavedla opatření spojená se zadržováním vody v krajině. To se bude teprve rozbíhat. Pan ministr i pan premiéro tom sice mluvili, ale všechno to teprve nastane v příštích letech.

Moderátorka

Proč se to třeba nedělouž za vlád předcházejících, včetně té, které se zúčastnila TOP 09, když říkáte, že to přichází pozdě?

Herbert Pavera, poslanec /TOP 09/

Je to věc priorit. Zrovna třeba sucho v minulých obdobích Českou republiku tolik netrápilo. Proto mí předchůdci nedávali takovou důležitost ochraně před suchem, což si myslím, že je škoda. Každý by měl vědět, že přichází nejen období s velkým množstvím vody, ale i období s velkýmisuchy.

Moderátorka

Ministr zemědělství by měl podle premiéra také dokončit přípravy na vinohradnický zákon. Tady se rýsuje určitý střet mezi ministrem zemědělství a zbytkem vlády nebo minimálně premiérem. Ten naznačil, že by si přál schválení toho zákona v podobě, ve které je teď v Senátu. Potřebuje podle Vás obměnu, odstranění toho schváleného pozměňovacího návrhu? Je příliš přísný?

Herbert Pavera, poslanec /TOP 09/

Vinařský zákon není dobře udělaný. Obsahuje dvě části. Jednu, kterou jsme podporovali - to je podpora vinohradnictví jako takového, rozšíření vinic a podobně. Co se ale týká samotného prodeje vína a péče o víno, tak tam jsme měli samozřejmě velké výhrady. Myslím si, že pan ministr zemědělství přichází s věcmi, na které jsme dlouhodobě upozorňovali, že si na ně má dát pozor. Koaliční poslanci nás bohužel neposlouchali. Věřím, že senátoři tento zákon vrátí zpět, aby některé věci, které jsou opravdu tvrdé a velmi silně dopadají na prodejce vína, tak že je odstraní. My pak budeme moci tento zákon o vinohradnictví podpořit v Poslanecké sněmovně.

Moderátorka

Z  priorit, které zazněly, je tam něco, co vám chybí v činnosti Ministerstva zemědělství v roce, který zbývá? Něco ve funkčním období ministra Mariana Jurečky, na co by se měl zaměřit a co nezaznělo na tiskové konferenci?

Herbert Pavera, poslanec /TOP 09/

Pozitivní věc vidím v tom, že se ministr věnuje podpoře živočišné výroby citlivých komodit, že vznikly potravinové banky, že se zasadil o to, aby byly kvalitnější potraviny. Myslím,že jsou věci, které bychom řešili stejně jako on. Myslím si ale, že péče o půdu by mohla být mnohem výraznější. Měl by klást větší důraz na to, aby se osevní plochy zmenšily, aby se mezi pole zařadilo více mezí, více prvků, jako jsou stromy, remízky a podobně. Aby se obnovily tůně, rybníčky, které mezi generacemi zanikly. V tom vidím budoucnost české přírody, českého zemědělství. Když pan ministr mluvil o rozvinutém venkově, byl bych moc rád, kdyby se do budoucna venkov rozvinul hlavně v pohraničí, kde bylo zemědělství. Tam bych chtěl, aby se vrátila zemědělská výroba, aby se tam vrátil chov dobytka, skotu a aby se tam vrátila i zpracovatelská výroba. Myslím, že by to mohlo přinést oživení těchto vesnic, protože drtivá většina ostatních vesnic žije velmi dobře a kvalitně i díky lidem, kteří v nich žijí, i díky vedení obce. Tam si myslím, že by měla směřovat pomoc jak vlády, tak i ministra zemědělství.

zdroj: ČT24, 22. 11. 2016

Osobnosti: