Paukrtová: Peníze z hazardu by si měly rozdělit obce a stát

Rozhovor se senátorkou Soňou Pakrtovou

8. 12. 2011

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Peníze z hazardu by si měly rozdělit obce a stát, tuto verzi před pár minutami podpořil Senát. Nevyslyšel tak volání některých neziskových organizací, které se snažily, aby o části příjmů mohly i dál rozhodovat samotné loterijní firmy a aby šly tyto prostředky přímo k neziskovkám. S tím, že se nechtějí spoléhat pouze na pomoc státu. Diskutovat budou senátorka za TOP 09 Soňa Paukrtová. Dobrý večer.

Soňa PAUKRTOVÁ, senátorka /TOP 09/

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. Dobrý večer.

Václav KRÁSA, předseda Národní rady zdravotně postižených

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Kráso, proč jste tak trval, tedy nejenom vy, ale i ostatní neziskové organizace, na tom, aby loterijní firmy neztratily alespoň z části vliv na tom, kam půjdou jejich peníze.

Václav KRÁSA

Protože to tak úplně není, že rozhodují jenom o tamní společnosti, rozhodují i ty neziskové organizace, které přesvědčí donátory, že dělají dobré projekty a protože se snižuje výrazně podpora státu, neziskovost sektoru, firmy dneska už nechtějí vůbec dávat neziskovému sektoru, protože hospodářská krize na ně doléhá, a toto jsou vlastně jediné prostředky, které mohly neziskové organizace ještě získat. Stát je o něco teďko připravuje. A myslím si, že je to účelové všechno k tomu, aby neziskový sektor byl tady co nejmenší.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Vy si myslíte, že bez těch peněz se neobejdete?

Václav KRÁSA

Já si myslím, že bez peněz, které nepůjdou z loterijní společnosti, a bez peněz, které nepůjdou z podnikatelské sféry, protože ta opravdu už zmenšila podporu v letošním roce na polovinu, tak ty rizikové organizace nemají kde brát. Kde by braly prostředky?

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní senátorko Paukrtová, slyšeli jsme výhrady zástupce neziskové organizace, pana Krásy, říká, že to skoro vypadá jako účelové poškozování hospodaření neziskových organizací?

Soňa PAUKRTOVÁ

Já myslím, že ta situace je naprosto jiná, a myslím, že pan Krása byl přítomen projednávání jak na hospodářském výboru, tak na ústavněprávním výboru, především je nutno konstatovat, že pokud bychom neupravili ten zákon tak, jak přišel z Poslanecké sněmovny, tak v příštím roce by nikdo z hazardu nedostal ani korunu, to je nutné konstatovat, protože totiž se zavádí zdanění hazardu, tak není možné, aby příjemcem byl jako donátorem byla loterie a příjemcem byla, byl nějaký neziskový subjekt, je potřeba zdanit a ten zákon je napsaný, nebo ten vládní návrh zákona byl napsaný transparentně, to, co přijala, to, co přijal Senát, a já pevně doufám, že i schválí Poslanecká sněmovna, tak hovoří o tom, jakým způsobem se hazard daní a jakým způsobem se dělí mezi stát a obce. A pokud pan Krása říká, že neziskovky nic nedostávají, tak já musím říci, že co se týče obcí, tak oni přispívají jak na sport, tak na kulturu, tak na neziskový sektor.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Podle vás dostatečně, paní senátorko?

Soňa PAUKRTOVÁ

Já, to já nevím jako, já prostě mapuju ty věci, které máme třeba, já jsem v radě padesátitisícového Jablonce, tam se běžně předkládají projekty a ty neziskovky dostávají poměrně velké množství finančních prostředků, ale dostávají je na základě

projektů, které projednává zastupitelstvo, které projednává příslušná komise, a mně tento systém připadá jaksi transparentní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Kráso, slyšel jste argument, že to není jaksi legislativně možné, aby loterijní firmy i nadále posílaly peníze přímo neziskovým organizacím?

Václav KRÁSA

Tak tuto lež samozřejmě vypustíme, pan Kalousek už někdy v září, když byl přijat Farského novela loterijního zákona, tam je přeci jasně napsané, že ministerstvo financí bude signovat jednotlivé smlouvy mezi neziskovou organizací a loterijní společností tak, aby bylo zřejmé, na co jdou ty prostředky, zda ten subjekt je důvěryhodný, zda skutečně dělá tu činnost, kterou deklaruje a podobně, to za prvé, já se musím ještě vyjádřit k těm obcím. Já jsem taky radní na Praze 17, a vím, že zastupitelstvo by nikdy nesouhlasilo s tím, aby poslalo peníze například nadaci paní Baudyšové, nadaci paní Kuchařové, Národní radě osob se zdravotním postižením ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A proč myslíte?

Václav KRÁSA

Protože to jsou celostátní subjekty, které dělají práci v celém prostoru ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A vy nevěříte, pane Kráso, že byste se mohl spolehnout přímo na stát?

Václav KRÁSA

Víte, stát prostředky nemá, prostředky se snižují každý rok o 15 až 20 procent. Ministerstvo zdravotnictví dotovalo do organizace zdravotně postižených před 10 roky 240 miliony, v letošním roce to bylo 60 milionů. To jsou dramatické poklesy. A zastupitelstva nikdy nebudou dotovat celostátní subjekty.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní senátorko?

Soňa PAUKRTOVÁ

Já myslím, že pan Krása musí vědět, že pan ministr Kalousek včera při druhém čtení státního rozpočtu načetl 100 milionů korun pro sociální oblast, pro zdravotně postižené. A ještě k tomu, že je to lež. Já musím říct, že vzhledem k tomu, že se hazard daní, tak i nemůžete vymáhat část odvodu, která není určena do veřejného rozpočtu a nemůžete uložit žádnou sankci. To je ten problém.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní senátorko, to je ten hlavní důvod, proč to nejde, anebo zatím je třeba i to, o čem se často psalo nebo objevovalo se to v médiích, že peníze, které šly k určitým občanským sdružením z loterijních firem, se nevědělo úplně přesně, kde končí?

Soňa PAUKRTOVÁ

Ne, ten princip je takový, že se hazard daní, já si myslím, že je to správně, že se danit má. A my se bavíme o tom, že rozdělené finanční prostředky, které jsou nevybratelné, ten zákon je napsaný tak, že se podle něho nedá absolutně vybrat žádné finanční prostředky, a dokonce tam hrozí, že by byly, kdyby je někdo zaplatil jaksi dobrovolně, tak by hrozilo i státu celá řada žalob, na to, že byly vybrány neoprávněně, prostě ten zákon je postavený jinak, než to bylo do této chvíle a podle toho nejde skutečně vybrat ani korunu, to znamená, že prostě pan Krása i sportovci se domáhají finančních prostředků,  které nemohou být vybrány podle toho znění zákona tak, jak prošel Poslaneckou sněmovnou, to není lež, to jsou prostě fakta, my jsem se setkali s řadou expertů z daňové oblasti a prostě to tak je.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Kráso, slyšeli jsme teď jednu informaci, která, aby nezanikla, že ministr financí přislíbil 100 milionů korun právě na sociální projekty, počítáte s nimi?

Václav KRÁSA

To jsou peníze, které půjdou pravděpodobně na sociální služby. Ministerstvo práce a sociálních věcí ví, že jí chybí 2 miliardy na pokrytí sociálních služeb, 100 milionů je kapka v moři. Pan ministr Kalousek si prostě tady hraje, hraje svoje hry, je to až trapné, 100 milionů vůbec nic neznamená, protože na sociální služby je v současné době v tom dotačním systému 6,1 miliardy korun, a skutečná potřeba je 8 miliard korun, takže to nejde na žádný organizace zdravotního postižení, to jde poskytovatelům sociálních služeb, a to jsou třeba kraje, zřizovatelé, obchod a tak dále, já myslím, že to jsou hry pouze, to jsou účelové lži, já to tak prostě musím nazvat, protože to tak jinak není, to samé jako se tady vytvořila atmosféra, že prostě každé občanské sdružení jsou lumpové, kteří zneužívají ten systém. Já nevím, jestli je ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

O tom jsme tady ale nemluvili ...

Václav KRÁSA

Já vím, ale tady se vytvořila ve společnosti atmosféra, z toho to také vzniklo a po, a poslanci a senátoři se dostali pod tlak, že podporují hazard a tak dále, v Evropě je standardní, a já to musím říct, že loterijní společnosti podporují ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Přímo podporují hazard.

Václav KRÁSA

Ano. Já mám dohodu Evropského fóra zdravotně postižených, které uzavřelo dohodu s Evropskou asociací loterijních společností o tom, že budou podporovat projekty této organizace.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ještě paní senátorka Paukrtová.

Soňa PAUKRTOVÁ

Já musím říct, že žádné loterijní společnosti se přece nezakazuje, aby uzavřela se zdravotně postiženými jakoukoliv dohodu a oni klidně můžou na ně přispívat, to přece ten zákon vůbec nevylučuje. Ale je přece úplně nestandardní, i v Evropě je nestandardní, aby hazard nebyl zdaněn a naopak byl podporován, to prostě mně připadá, že se bavíme o dvou různých věcech a já znova opakuji, ten zákon tak, jak je dneska, kdybychom ho byli neupravovali, tak ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ano, paní senátorko, to už jsme slyšeli, já se omlouvám, abychom v těch paragrafech nezůstali, máme posledních pár vteřin, chci se zeptat, zamýšlela jste se nad tím, kde tedy ty neziskové organizace vezmou peníze, když, slyšeli jsme, že 100 milionů rozhodně nestačí a ještě možná nepřijdou ani jim.

Soňa PAUKRTOVÁ

Víte, já si myslím, že ty neziskové organizace, já pořád řeším ty neziskové organizace, které jsou na té komunální úrovni, a tam si myslím, že taková situace není. A já jsem, u těch 100 milionů jsem nezaznamenala, že by byly zacíleny na sociální služby, je to 100 milionů ve státním rozpočtu, já prostě nechci předjímat, co s nimi udělá ministerstvo práce a sociálních věcí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ale budeme to určitě sledovat, tolik senátorka za TOP 09 Soňa Paukrtová. Taky Václav Krása, předseda Národní rady zdravotně postižených. Děkuji oběma, na shledanou.

Soňa PAUKRTOVÁ

Na shledanou.

Václav KRÁSA

Na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 8. 12. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme