Parlamentní prázdniny klidně nebudou, reaguje na avizované obstrukce ke konsolidačnímu balíčku Pekarová Adamová

Je obtížné jednat o úsporných opatřeních s někým, kdo chce být „apriori proti“, řekla v pořadu Interview ČT24 předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na adresu odborů a opozice. Sama přitom připouští už jen změny technických detailů, hlavní podobu si má soubor návrhů zachovat. V rozhovoru také mluvila o tom, že v poslaneckém klubu své strany usiluje o podporu manželství i pro stejnopohlavní páry a věří, že sněmovna tuto legislativu schválí. 

31. 5. 2023

Podle Pekarové Adamové budou dopady takzvaného konsolidačního balíčku rozdílné pro domácnosti podle toho, jestli jsou v nich zaměstnanci, nebo živnostníci. Vliv má řada faktorů. „Ale data, která zveřejňovaly odbory, jsme již vyvrátili. Jako to udělal například předseda našeho poslaneckého klubu Jan Jakob,“ řekla.

Druhá rovina případného jednání s odbory je podle ní vyhrožování stávkou. „Ještě předtím, než měl balíček legislativní podobu, kterou jsme představili v posledních dnech, tak už mnozí říkali, že jsou proti němu,“ připomněla Pekarová Adamová.

V takovém případě se podle ní těžko debatuje, když někdo chce být „apriori proti“. Zároveň však zdůraznila, že je podle ní potřeba zlepšit kondici veřejných financí, jejichž současný stav by mohl negativně ovlivnit podnikatelský sektor i domácnosti.

Předsedkyně sněmovny však připustila, že sociální partneři vlády měli málo času na připomínky ke konsolidačnímu balíčku. „To, že se připomínkové řízení zkrátilo na pět dní, tak není úplně komfortní. Na druhou stranu, my jsme dlouho předtím představili konkrétní obrysy ozdravného balíčku,“ podotkla Pekarová Adamová a zdůraznila, že kromě technických detailů se již hlavní podoba předložených opatření nebude měnit. 

Obstrukce ve sněmovně

„Určitě stihneme první čtení ve sněmovně na přelomu června a července. To je nepochybné,“ prohlásila Pekarová Adamová, ale připustila, že nebudou parlamentní prázdniny, pokud budou nezbytná další jednání ve sněmovně.

Vláda se podle ní vždycky snaží o to, aby jednání s opozicí probíhala konstruktivně. „Ale jak vidíme, tak stávající opozice neumí nic jiného než obstruovat až destruovat sněmovnu. Mě to moc mrzí, protože zejména v tomto případě se jedná o klíčovou věc, kde i opozice musí uznat, že není nadále možné mít stamiliardové schodky rozpočtu,“ míní Pekarová Adamová.

Žádný kabinet v historii moderního českého státu podle ní neměl opozici, která obstruovala v takové míře, jako to dělají současné nevládní sněmovní strany. Předsedkyně dolní komory poukázala na to, že předchozí dvě vlády neudělaly důchodovou reformu, zatímco ta současná „ukázala svou odvahu“.

Manželství i pro stejnopohlavní páry

V rozhovoru se vyjádřila i k tomu, že se do programu sněmovny podařilo zařadit jednání o manželství i pro stejnopohlavní páry. V samotném poslaneckém klubu TOP 09 se názory různí, i když podle Pekarové Adamové se „naprostá většina“ poslanců strany kloní k podpoře daného zákona.

Připomněla, že i poslanecké kluby dalších stran nejsou vázané centrálním rozhodnutím vedení daných formací, takže je důležitý každý poslanecký hlas.

„Myslím si, že je potřeba tady s touto věcí opravdu hnout, a pevně věřím, že ve finále budeme schopní dojít k prohlasování zákona o manželství pro všechny,“ podotkla předsedkyně sněmovny a připomněla kritiku odpůrců daného zákona, kterým vadí například označení „manželství“. Uznala proto, že debata o tomto zákoně bude náročná.

Obranná smlouva s USA

Vyjádřila se i k obranné smlouvě mezi Spojenými státy a Českou republikou, kterou ministerstva obrany obou zemí nedávno podepsala. „Spojené státy jsou naším partnerem v NATO a jsou garantem naší bezpečnosti. Podmínky, které tato smlouva stanoví, napomáhají naší bezpečnosti, protože určují obecný rámec vzájemné spolupráce,“ okomentovala Pekarová Adamová.

Podle předsedkyně TOP 09 proti uzavření smlouvy vystupují dezinformátoři, kteří prosazují zájmy Číny nebo Ruska. „Nicméně chci všechny ubezpečit, že tato smlouva Českou republiku neuvrhne do područí Spojených států,“ uzavřela Pekarová Adamová.

zdroj: ct24.cz, 31.5.2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme